Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 12.09.2018.
01:22
G. Anđelić - Vestionline A

Svetski viceprvak je najubedljivije izgubio na dan bombardovanja Beograda

U prijateljskoj utakmici pred 70.000 gledalaca u Kelnu, 6. aprila 1941, Nemačka je sa 7:0 savladala Mađarsku, finalistu Mundijala u Francuskoj 1938.

Twitter
Iz mađarske štampe 7. aprila 1941.

Dajte Španiji svetskog vicešampiona i ona će mu dati šest golova. Tako je "crvena furija" u samo pola godine pregazila obe reprezentacije koje su igrale u finalu poslednja dva mundijala. 

U prijateljskoj utakmici na novom stadionu Atletika iz Madrida u martu je sa 6:1 savladana Argentina, koja je u Brazilu 2014. izgubila u meču za trofej od Nemačke s 1:0 na produžetke. Sada je u Elčeu kao bosa po trnju sa 6:0 prošla Hrvatska, senzacionalni finalista u Rusiji nedavno. Debakl u Ligi nacija ne samo da je njen najubedljiviji poraz nego je i najteži neuspeh svetskog vicešampiona u takmičarskoj utakmici ikada.

Kada je reč o mečevima bez takmičarskoj značaja jedan je poraz viceprvaka sveta zaboleo i jače. U periodu neposredno pre Drugog svetskog rata to je bila Mađarska, koja je u finalu 1938. u Parizu izgubila od Italije s 4:2.

Dok su se u porušenom Beogradu 6. aprila 1941. brojale žrtve nemačkog bombardovanja, Nemci su pred krcatim tribinama dočekali Mađare u prijateljskom odmeravanju snaga. Ispratili su ih kući sa 7:0. Tri gola su im dali u prvom poluvremenu, a ostalo u drugom.

Twitter
Brošura za utakmicu Nemačke i Mađarske 6. aprila 1941.

Prethodnu utakmicu, samo dve nedelje ranije, Mađarska je odigrala na igralištu BSK-a u Beogradu, tamo gde je danas Partizanov stadion. Bila je nedelja i bilo je 1:1. Ispostavilo se da je to poslednja utakmica reprezentacije Kraljevine Jugoslavije.  

Goste je s klupe predvodio Ginzeri Deneš, ali je ubrzo smenjen. Na to mesto je došao Fabijan Jozef. Njegov izbor tima i taktike kojom je želeo da se suprotstavi moćnom domaćinu u Kelnu od početka su došli pod sumnju. Debelo je platio ceh. Mađari nikada više nisu potučeni tako ubedljivo (dva puta su početkom veka izgubili sa po 7:0 od Engleza), iako su im Nemci bolniji poraz naneli u finalu Mundijala u Švajcarskoj 1954,

Jozef se za utakmicu koja je crnim slovima upisana u istoriju mađarskog fudbala odrekao Đorđa Šarošija, jednog od najboljih igrača svog doba. Rođen kao Đorđe Stefančić u Budimpešti 1912, ovaj ubitačni strelac srpskog porekla postigao je gol u porazu protiv Austrije s 2:1 u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Italiji 1934, a kroz četiri godine dao je najmanje po jedan na sva četiri meča (ukupno pet), uključujući i finale s "azurima", koji su sačuvali trofej.

Kakav je predratni golgeter bio svedoči i to što je čuvenom čuvaru mreže Čehoslovačke Františeku Planički dao sedam golova u jednoj utakmici. Mađarska je u Budimpešti savladala goste sa 8:3 u Međunarodnom kupu srednje Evrope, a od njenog drugog pogotka nije se nazirao kraj Šarošijevog umeća.

U Beogradu takođe nije igrao, ali jeste njegov najmlađi brat Bela, koji je bio kreator na terenu. Imali su i srednjeg brata Lasla, takođe fudbalera, pa su se u to vreme u pisanim dokumentima razlikovali kao Šaroši I, Šaroši II i Šaroši III.

Đorđ, najstariji među njima, izbegao je u Italiju 1947. s dolaskom komunista na vlast u Mađarskoj. Izabrao je da ostane u fudbalu kao trener, ali je vremenom stekao i zvanje doktora filologije. Prvo je trenirao Bari, a Juventusu je doneo titulu prvaka 1952. Radio je i u Lukezeu, Romi, Đenovi, Breši, Bolonji, Luganu, bio je selektor Irana.

 

.   

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online