Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 11.09.2018.
19:32
Vestionline A

Debeloteli

Kada je Italijan stao na vagu u trening centru Nice, treneri nisu mogli da veruju šta vide. Rekao je da nije vodio računa, jer je očekivao transfer.

EPA/CLAUDIO GIOVANNINI
Mario Baloteli - "Debeloteli"

Jedna od retkih stvari koje nisu bile sporne kod Marija Balotelija i njegovog povremenog bavljenja profesionalnim fudbalom na profesionalan način - jeste fizička sprema.

Iako nije živeo baš u skladu sa poslom za koji je bio i ostao odlično plaćen, što nije ni krio, pa se pojavljivao u javnosti sa cigaretama, vidno pijan u sitne sate, itd, temperamentni "Supermario" uspevao je da ostane fit, uvek dovoljno opasan da "zbriše" na malom prostoru, "otrese" čuvara, dobije sprint na 20 metara i postigne gol kada je inspirisan za igru.

Godine i prirodna predispozicija pomagali su mu u tome, premda su i treneri i fudbaleri sa kojima je sarađivao govorili da ga je bilo nemoguće naterati da uradi sve sklekove, trbušnjake i čučnjeve na treninzima. Dolazio je da se igra na male goliće i to je bilo dovoljno da pre 25. zaigra za Inter, Mančester siti, Milan, Liverpul i reprezentaciju Italije.

Upravo u dresu "azura" leta 2012. dogodio se taj nezaboravan momenat, kada je postigao i drugi gol u polufinalu Evropskog prvenstva sa Nemačkom, a onda skinuo dres i "nategao" izdefinisani torzo pozirajući fotoreporterima.

Sve i da ne postigne nijedan gol do kraja karijere, "Balo" će ostati upamćen po utakmici u kojoj je Italija nastavila decenijski teror nad velikim rivalom…

Vremena se menjaju, pa i Baloteli, koji je 12. avgusta napunio 28 godina čekajući da ga agent Mino Rajola pozove i kaže kako teku pregovori sa zainteresovanim klubovima, pre svih Olimpikom iz Marseja.

Nije dočekao lepe vesti, mada je bilo potrebno da ga neumorni Roberto Manćini pozove u reprezentaciju Italije za start UEFA lige nacija ovog septembra da bi se šira sportska javnost uverila zbog čega.

Sakriven pod nekoliko slojeva opreme na treninzima Patrika Vijere u Nici, Baloteli nije bio u fokusu javnosti utoliko što je iz prošle sezone imao tri meča suspenzije, pa nije ni mogao da igra pre početka septembra.

Međutim... malo je reći da su Italijani ostali zatečeni kada su ga ugledali na terenu prošle nedelje u Bolonji, na "Renatu dal'Ari", u njegovom prvom nastupu za Italiju u takmičarskoj utakmici još od debakla na Mundijalu u Brazilu i haosa koji je tamo napravio bivšem selektoru Ćezareu Prandeliju. Dakle, posle četiri godine.

Plavi dres bio je bukvalno tesan napadaču, kom je novi selektor Manćini nastavio da pruža i pruža nove šanse, baš kao u Interu i potom u Mančester sitiju. Ali, kada je publika počela da se smeje i vređa Balotelija pri vođstvu Poljske od 0:1, Manćini ga je poštedeo muke i u 62. minutu umesto njega uveo Federika Kijezu, a mladi napadač brzo iznudio penal i omogućio Žorginju da izjednači na 1:1 pred put u Portugaliju na derbi sa aktuelnim prvakom Evrope.

Usledilo je "prekrajanje" spiska, Baloteli je mimo uobičajene prakse vraćen u klub u periodu između dve utakmice nacionalnog tima, a francuski "L'Equipe" objavio je potom pozivajući se na izvore u Nici da se prvi centarfor tima pojavio na početku priprema šokantno gojazan što je potom potvrdila i vaga koja je pokazala okruglo - 100 kilograma!

"L'Equipe" je dodao i da je Italijan, pritom, zakasnio na prozivku novog trenera Patrika Vijere, a da je posle svega ljudima iz kluba rekao da "nije preterano vodio računa, jer očekuje da će otići do kraja prelaznog roka".

Ne znamo samo kako je očekivao da će takav proći medicinske testove neophodne uoči potpisivanja ugovora sa bilo kojim profesionalnim klubom u svetu…

Fudbaleri Nice dobili su instrukcije uoči rastanka na kraju sezone 2017/18, sa planom i programom treninga, kao i nivoom fizičke spreme neophodne za početak priprema za narednu sezonu. Na spisku vežbi, koje bi trebalo raditi u pauzi, hrane koju bi trebalo i ne bi trebalo uzimati, nalazile su se i očekivane kilaže shodno visini i konstituciji svakog igrača. Baloteli je trebalo da dođe sa 88 kilograma, došao je sa 12 više.

Suspendovan na tri utakmice zbog incidenta iz prošle sezone, Baloteli je imao pravo nastupa tek u 4. kolu Lige 1 što je Vijera i iskoristio, pruživši mu šansu od starta u pobedi nad Lionom u gostima od 0:1, a "L'Equipe" navodi da je igrač tada imao još šest kilograma viška.

To je, izgleda, promaklo Manćiniju, ali je reakcija italijanske štampe na njegov izgled i igru u duelu sa Poljskom bila toliko intenzivna da je selektor morao da reaguje. Ipak, nije sprečio poraz u Portugaliji od 1:0.

Italijanska štampa bila je puna tekstova o neodgovornom ponašanju Balotelija tokom Svetskog prvenstva 2014, na kom je Italija pobedila Englesku 2:1, pa izgubila i od Kostarike i od Urugvaja rezultatima 0:1 i morala kući posle prve faze. Baloteli je sklonjen iz tima koji je od Prandelija nasledio Antonio Konte, a ništa se nije promenilo ni dolaskom Đampjera Venture, koji je uspeo da ne odvede "azure" na Mundijal u Rusiji. Smenjen je, Manćini je prihvatio da preuzme nezahvalnu ulogu i vratio je Balotelija u tim već za majske provere sa Saudi Arabijom, Francuskom i Holandijom. Bio je u timu i protiv Poljske, ali je pitanje kada će sledeći put dobiti poziv...

Debitovao je za "A" tim sa 19 godina, kada mu je Prandeli pružio šansu u prijateljskoj sa Obalom Slonovače na leto 2010. godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online