Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 11.09.2018.
11:59
P. Bajić - Vesti A

Sa diplomom na prvi ispit

Srpske futsalerke Marija Armuš, Barbara Izgarević i Andrijana Trišić su bile gošće "Vesti" zajedno sa selektorom Dejanom Majesom pred odlazak na kvalifikacioni turnir za Evropsko prvenstvo 2019.

Z. Raš
Osmesi u "Vestima": Selektor Dejan Majes, Barbara Izgarević, Marija Armuš i Andrijana Tršić

Srpski futsal je godinama na ceni u Evropi. Reprezentacija Srbije predvođena prvo selektorom Acom Kovačevićem, pa sada Goranom Ivančićem, redovan je učesnik evropskih prvenstava, a najveći uspeh je doživela tokom zime 2016. kada je bila četvrta na nezaboravnom kontinentalnom šampionatu u Beogradskoj areni.

U klupskom futsalu, Ekonomac godinama sanja o plasmanu na završni turnir UEFA futsal lige šampiona, među četiri najbolja kluba u Evropi, pa se dodatno pojačao tokom leta kako bi ove jeseni pokušao da pomeri granice.

Muška omladinska reprezentacija Srbije je prošle godine bila učesnik prvih olimpijskih kvalifikacija ikada u futsalu, za ovogodišnje Olimpijske igre mladih u Buenos Ajresu.

A, sada je došao red na dame. Najbolje srpske igračice učestvovaće u kvalifikacijama za prvo EP ove nedelje u Portugalu. U mestu Oliveira de Azemeiš, u okviru Grupe 4, rivalke će biti Finska u sredu (od 18 časova), Češka u četvrtak (od 18) i domaćin u subotu (od 19.30), a pobednik turnira naći će se na završnom takmičenju u februaru 2019.

- Jasno je da je Portugal apsolutni favorit, ali ne idemo kao autsajderi, već hoćemo da postavimo visoke standarde za buduće generacije. I uopšte ne razmišljamo o domaćinu. Verujem da u prva dva meča sve zavisi od nas, odnosno od toga da li ćemo da se pridržavamo onoga što se dogovorimo. I, naravno, sve kreće od kvalitetne odbrane. A ukoliko dođemo na jednu utakmicu do plasmana na EP, onda u tom poslednjem susretu ništa nije nemoguće - rekao je selektor Srbije Dejan Majes, a sa tim su se složile i reprezentativke Marija Armuš, Barbara Izgarević i Andrijana Trišić, sa kojima je posetio novobeogradsko dopisništvo "Vesti".

Marija Armuš prvi strelac

Prve dve utakmice na međunarodnoj sceni Srpkinje su odigrale prošlog meseca u Sloveniji. U prvom susretu u Laškom su poražene 1:2, a istorijski, prvi pogodak za naš nacionalni tim je dala Marija Armuš. Dan kasnije, odigrale su nerešeno 2:2, tako što su se vratile posle minusa golovima Jovane Stojanović i Ivane Malijar.

- Ne sećam se gola, samo toga da mi je Zlata Milanović asistirala. Sećam se njenog lica i lopte kako mi daje i posle toga ništa. I drago mi je zbog pogotka, naravno, ali još više volim da asistiram... Inače, taj duel smo odigrale pod neverovatnim nabojem, a posebno emotivan trenutak za sve nas je bilo intoniranje himne pred početak. Meni je srce radilo "300 na sat" i samo sam pokušavala da ostanem pribrana, da shvatim da je ovo tek početak, iako smo dosta radile i pre ovoga - rekla je Marija.

Od šale do zbilje

U ženski futsal je ovaj iskusni trener došao pre nešto više od tri meseca, posle dugogodišnjeg rada u FK Čukarički, kao i u muškim futsal klubovima Marbo Intermeco i Deus.

- Kada sam dobio ponudu, pomislio sam da je šala, pošto ne postoji ženska futsal liga, a pravimo nacionalni tim. Koordinator za futsal FSS-a Bojan Pavićević me je pozvao da se upoznam sa tim devojkama i odmah je krenuo pritisak od Marije i Barbare. Naime, prilikom upoznavanja su rekle kako već imaju organizovane termine za treninge i da žele da počnemo što pre. I tako smo krenuli - odmah. Kroz prve treninge je prošlo dosta devojaka, veliki broj je ostao - istakao je Majes.

Marija i Barbara se mogu smatrati pionirkama ženskog futsala u Srbiji, pošto su godinama verovale u tu priču i činile konkretne poteze kako bi omasovile ovaj sport. Tako su postale i prvi licencirani ženski treneri u srpskom futsalu.

- Znale smo da će u jednom trenutku doći i taj, najznačajniji poziv i trudile smo se da napredujemo iz godine u godinu. Naravno, osnovno je bilo da zainteresujemo za ovaj sport što više devojaka i cilj nam je bio da ih upoznamo sa pravilima, da nauče osnovne elemente. Šest sezona smo u ovoj priči i trudile smo se da svake godine bude aktivnosti na futsal sceni, da se ne dešava da krenemo, pa da nas nema neko vreme. U 2015. stekle smo trenersku licencu, u 2016. smo imali reprezentaciju za Evropske univerzitetske igre, kada nas je vodio Dušan Matić, pa smo prošle sezone napravile prvi transfer, u Meteoru iz Zagreba, gde je sa nama igrala i Jovana Jevremović. I kao kruna svega do sada, formirana je proletos reprezentacija Srbije. Kada se Barbara i ja setimo tih vremena, početaka, sve je izgledalo kao nestvarna priča, a evo, gledajući danas, dosta toga smo postigle. Verovale smo i zato sada mnogo devojaka na drugačiji način posmatra futsal. Takođe, raduje nas značajna podrška koju imamo. Nije to samo naša rodbina, nego nas već prati šira publika - rekla je Armušova, čiju mamu Stanu su naše sagovornice posebno istakle kao taliju reprezentacije.

Lak za nokte kao deo priprema

I dok su devojke napomenule kako je Milena Čanović zadužena za atmosferu, da ih oraspoloži u svakom trenutku, kao i da je Mila Dujović ona koja "proizvodi hemiju u ekipi", selektor Majes je ispričao jednu od anegdota iz Slovenije. 

- Prvi put u karijeri sam došao u situaciju da se u pripremi za utakmicu razmišlja i o tome kako će se izaći na teren - da li je frizura na mestu, šminka i drugo. Tako se pojavila dilema pred prvi susret u kojoj boji treba da bude lak za nokte. Barbara je čak predložila da nokti budu različito obojeni, u bojama srpske zastave, ali to nije odmah prihvaćeno, pa sam ja morao da presečem da budu svi crveni. Onda se pojavio drugi problem, jer ne lakiraju sve devojke nokte, pa je Andrijana pomogla. Naravno, to su detalji koji doprinose građenju pozitivne atmosfere.

A, Marija je posebno pohvalila rad aktuelnog selektora. 

- Naravno, znale smo za ime Dejana Majesa i pre nego što je preuzeo našu selekciju i znale smo za ekipe koje je vodio i igrače koje je iznedrio. Očekivala sam da će biti mnogo strog trener i da će da nam bude dosta teško, da će biti vojnička disciplina. A, ono što smo dobili je prevazišlo moja očekivanja, dao je potpuno drugu dimenziju našem razmišljanju o futsalu. Dobile smo, prvo, pedagoga, koji zna tačno sa svakom od nas kako da izađe na kraj. I mnogo sam srećna zbog toga!

Motiva "do neba"

Selektor Majes je više puta istakao kako mu je uživanje da radi sa futsalerkama. 

- Drugačije je nego sa muškarcima, naravno. U tom početnom periodu, privikavanju jednih na druge, meni je veoma pomoglo to što u kući imam žensko dete, da ih bolje razumem. Posebno me je oduševilo to koliko vole ono što rade, koliko je to iskreno. To je neprocenjivo. One uživaju u svakom trenutku u reprezentaciji i žele da uče, da napreduju. U stanju su odigraju fudbalsku utakmicu u podne na Adi Ciganliji, na veštačkom terenu 90 minuta i da se pojave uveče na treningu futsala. Tako sam ja, posle nekih ranijih razočaranja, doživeo ogroman udar pozitivne energije i dobio veliki motiv za rad u futsalu. Dobro reaguju i na promenu boje glasa, znaju da prepoznaju granice, kada je nešto dobro i loše. Zbog toga mi je ovo prelep izazov. Trener sam 22 godine, vodio sam ekipe koje su se borile za titulu, ali voditi reprezentaciju je nešto posebno, najveća čast, naročito kada tim želi da napreduje u svakom trenutku.

Sledeći cilj - nacionalna liga

Naše gošće su istakle da studentska liga, u kojoj su stekle futsal iskustvo, postoji 10 godina, da je naročitu ekspanziju ovaj sport doživeo posle pune Beogradske arene na EP 2016. godine, kao i da je sada cilj da se formira takmičenje pod okriljem FSS.

- Činjenica je da smo jedina zemlja od 23 prijavljene za kvalifikacije za EP koja nema ligu. I to nam je sada najbitniji cilj - naglasila je Marija. 

Da li će se to dogoditi ove ili sledeće sezone još nije poznato.

- Razmišljamo o periodu od godinu dana. Sada ne možemo, jer nas čeka turnir u februaru - sa osmehom je, optimistično, Izgarevićeva najavila uspeh na kvalifikacijama u Portugalu.

U ekipi su devojke iz raznih krajeva Srbije: Beograda, Novog Sada, Niša, Požarevca, Valjeva, Bajine Bašte... Kao posebnost, Majes je istakao to što su sve igračice ili studentkinje ili su već diplomirale. Marija je na master studijama na Fakultetu organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu, Barbara i Andrijana su predstavnice Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja iz Beograda, a članove imaju i istoimena naučno-obrazovna institucija iz Novog Sada, zatim beogradski Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, Rudarsko-geološki, Saobraćajni, Filološki, Biološki...

Lična arhiva
Spremne za Portugal: Reprezentativke Srbije na pripremama u Beogradu

- To je veoma interesantan podatak. Dođeš na jedan trening i odmah ti je jasno da su to sve inteligentne devojke. Imaju ispravan odnos prema sportu, prema životu, obavezama. Veoma su disciplinovane i mnogo su pedantnije i organizovanije od muškaraca - naglasio je Majes. 

Na kraju, istakao je da je napredak evidentan, ali da uvek veruje da može više. 

- Ljudi koji nas posmatraju sa strane pričaju o ozbiljnom napretku u ova tri meseca. Ali, uvek želim više. I verujem da će biti prilike da u narednom periodu to vidimo. Devojke su iskrene, priznaju kada naprave grešku, ne traže krivicu u drugom. Posebno me raduje to što brzo "upijaju" ono što im se objašnjava. Najveći uspeh se stvara kada si otvoren za saradnju i hoćeš da napreduješ. Zato verujem u ovu ekipu - zaključio je Majes.

Šesnaest odabranih

Na završne pripreme u Beogradu za kvalifikacioni turnir za EP je selektor Majes pozvao 16 futsalerki, a njih 12 imaju priliku da zaigraju u Portugalu. To su golmanke Bojana Jevtić i Mila Dujović, kao i sledeće igračice: Marija Armuš, Marija Krunić, Barbara Izgarević, Anica Plećić, Jovana Stojanović, Milena Čanović, Zlata Milanović, Ivana Malijar, Andrijana Trišić i Tijana Milošević. Takođe, otputovala je i Sandra Malešević, kao rezerva. 

Na pripremama su bile i Ana Veličković, Jovana Jevremović i Marina Radovanović. 

U stručnom štabu, pored selektora Majesa, nalaze se dr Marko Jovanović, fiziotarapeut Ivana Čolić i tim menadžer Igor Gačić. Članovi delegacije su Zoran Lekić i Nikola Kovač, a uz žensku selekciju će biti i koordinator za futsal FSS Bojan Pavićević. 

Velika nada Andrijana Trišić: Futsal bolji od fudbala

Za razliku od Marije i Barbare, Andrijana Trišić uporedo trenira i fudbal i futsal. Počela je u rodnoj Bajinoj Bašti, sada je u ŽFK Požarevac i uspeva da uskladi te obaveze sa onima u nacionalnom timu.

- Igrala sam studentsku ligu, ali sam počela ozbiljnije da treniram futsal kada je formirana reprezentacija. I draži su mi ti treninzi od fudbala, u kojem sam već 14 godina. Sam sport je dinamičniji, stalno se nešto dešava i to je ono što me privlači. Naravno, da se dobro osećam je uticala i atmosfera u ekipi. Za mene je sve ovo što se dešava poslednjih meseci priča iz snova. Nadam se samo da ćemo što pre dobiti i futsal ligu - rekla je Andrijana. 

Lična arhiva

Pred predstojeći turnir u Portugalu, ona je naglasila da je prednost našeg tima i u tome što ga protivnici ne poznaju.

- Verujem u naš kvalitet, prvo u odbranu, od koje sve kreće, a potom imamo svu slobodu u napadu. Naravno, ključna je naša želja. Ona nas je sputala u Sloveniji jer smo, zbog neiskustva, želele sve odmah, iako nam je trener govorio drugačije. Stalno ponavlja da mora da se igra polako, smireno, da se pazi i pokušavamo da savete sprovedemo na terenu.

I dok je Marija kao omiljene igrače izabrala kapitene Španije i Srbije, Karlosa Ortiza i Marka Perića, uz njih izdvojila i Nikolu Cvetkovića i Simeuna Kopanju, a Barbara istakla Pavla Pešića, Andrijana je kao posebnog izdvojila reprezentativca Srbije koji se našao u najboljem timu ovogodišnjeg EP u Sloveniji. 

- Sviđa mi se stil igre Mladena Kocića. Volela bih da nekada tako zaigram - istakla je Andrijana, a u stručnom štabu se nadaju da će upravo ona preuzeti takvu ulogu u ženskom nacionalnom timu. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online