Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 09.09.2018.
13:34
Vestionline, zurnal.rs A

Srbinu sačuvano mesto u istoriji SAD, Preki kreirao jedinu pobedu nad Brazilom

SAD ni posle 20 godina nisu uspele da pobede Brazil, izgubili 12. put zaredom.

twitter.com/sssocer
Predrag Preki Radosavljević, pomoćni trener Sijetla

Brazilci su, po navici pobedili, Sjedinjene Američke Države. Golovima Firmina u jedanaestom minutu i Nejmara u 44. u meču igranom u NJu Džerziju nastavili su tradiciju i u 20. meču protiv Jenkija ostvarili 19. pobedu.

Amerikanci nisu namučili Brazilce. Selektor Dejv Strahan pravi novu reprezentaciju, sastavljenu uglavnom od igrača prebačenih iz mlađe selekcije, pa neuigran jedva da je napravio nekoliko akcija zbog kojih je morala da reaguje iskusna odbrana gostiju.

Amerikancima poraz neće teško pasti. Navikli su da gube od Brazilaca. U seriji su od 12 uzastopno izgubljenih utakmica od Karioka.

Pobedili su samo jednom, pre tačno dve decenije, a u istorijski trijumf „prste” je umešao jedan Srbin.

Sjedinjene Američke Države jedinu pobedu protiv Brazila ostvarile su 10. februara 1998. u polufinalu Gold kupa, šampionata KONKAKAF zone, konfederacije koju čine Severna i Centralna Amerika i Karibi.

Bila je to svetska senzacija, jer je Brazil bio aktuelni šampion sveta i pripremao se za odbranu titule na Mondijalu 1998. u Francuskoj.

U sklopu priprema za svetsko prvenstvo, Brazil je prihvatio da na Gold kupu učestvuje kao gost. Ništa neobično. Igrali su Brazilci i na Gold kupu 1996. Tada su poslali selekciju do 23 godine i u polufinalu pobedili Amerikance (1:0).

Na Gold kup 1998. selektor Brazila Mario Lobo Zagalo je poveo snažnu selekciju. Branio je Tafarel, igrali su Romario, Ze Marija, Žunior Bajano…

Dok se Brazil šepurio svetskom titulom, Amerikanci su tek učili "soker". Bili su dobri đaci, što će pokazati u potonjim godinama, a najava serije uspeha bila je pobeda protiv Brazila.

Koliko je tih godina fudbal bio popularan u SAD najbolje govori podatak da je na utakmicu protiv šampiona sveta došlo samo 12.000 gledalaca. Malo Amerikanaca znalo je šta znači dolazak Brazila.

Oni koji su bili na terenu su znali, ali nisu ustuknuli. Na Koloseumu u Los Anđelesu pobedili su rezultatom 1:0.

Gol za istorijsku, jedinu pobedu SAD protiv Brazila postigao je Predrag Preki Radosavljević. U 65.  dobio je loptu na 25 metara od gola Brazila, „zalomio” Flavija Konseiosaa, tako prebacio loptu na levu nogu i poslao je uz levu stativu, tamo gde ni Tafarel nije mogao da je stigne.

- Sedeo sam na klupi do 60. minuta i gledao kako Brazil ređa šansu za šansom. Kejsi je brani fenomenalo. Nijedna lopta mu nije prošla. Kad sam dobio priliku da šutnem, to sam uradio i pogodio. Bio je to veliki momenat - sećao se Radosavljević u intervjuu kojim je njegov sadašnji klub, Sijetl u kome je pomoćni trener, obeležio 20 godina od istorijskog trijumfa reprezentacije.

Radosavljević, nekadašnji igrač Crvene zvezde i često najbolji igrač na turnirima u malom fudbalu u Beogradu, preselio se 1985. u SAD i tamo zaigrao u „indor-ligi”, američkoj verziji malog fudbala. Reprezentativac je postao 1996, odigrao je 26 utakmica za SAD, a najvažniju protiv Brazila, kad je postigao jedan od ukupno četiri gola za Jenkije. Igrao je na Prvenstvu sveta 1998, na kome je jedan od protivnika SAD bila i Jugoslavija.

U Radosavljevićevoj biografiji često je zanemaren podatak da je učestvovao u osnivanju Premijer lige. Od 1992. do 1994. igrao je za Everton. Za liverpulski klub je odigrao 28 utakmica i postigao četiri gola.

Karijeru je završio 2005. Od početka godine je pomoćni trener u Sijetlu, članu MLS.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online