Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 21.08.2018.
13:47
M. Topalović - Vesti A

Mališani iz dijaspore u kampu "Deki 5" (8): Golman za San Siro

Mnogi maštaju da se bar jednom nađu na legendarnom stadionu San Siro ili "Đuzepe Meaca" u zavisnosti od navijačke pripadnosti. Poznati "derbi dela Madonina" između Milana i Intera jedan je od najvećih u svetu fudbala.

Vesti
"Debitant": Sava Golinger

Ima i onih koji poznati stadion vide iz drugog ugla

- Sa školskog prozora gledam "San Siro", a i stanujem blizu, nema ni kilometar od stadiona - kaže Sava Golinger, polaznik kampa "Deki 5" i žitelj Milana.

Sava uskoro kreće u srednju školu, menja lokaciju, ali "San Siro" je i dalje u žiži.
- Navijač sam Intera. Kad god mogu idem na utakmice, u suprotnom sam uz TV prijemnik.

U kom si klubu?

- Zove se Setimo Milaneze. Uzela ga je pod svoje Đenova! Bićemo njena akademija u Milanu.

Otkud to?!

- U tim malim klubovima iz Milana ima puno korupcije. Bio sam u klubu Ćentroskjafino i egzistirao je kao deo Milana, pa se sve raspalo. Valjda niko nema interes. Bio sam prvi golman, a onda su neki lošiji dobili šansu iako nisu bili redovni na treninzima. Imali su veze.

Predak iz Austrije

Sava ima neobično prezime
- Neki predak, valja čukundeda, došao je na naše prostore iz Austrije. Ratni vihor ga je doneo, ali nije želeo da uzme učešće u ratu i ubija ljude! Ostao je na ovim prostorima i oženio se. Ne znam odakle mu je bila žena. Kasnije su se preselili u Obrenovac - zavirio je u porodično stablo Sava.

Jedini si Srbin?

- Jedini, rezerva mi je Hrvat. U crkvi sam upoznao neke naše dečake, ali nisu baš iz Milana.
Sestra Jana ima samo dve godine i mezimica je u porodici Golinger.

- Logično ako se zna da sam stariji 12 godina - zaštitnički se postavlja Sava.

On je rođen u Milanu.

- Nije nam lako. Babe, dede, rodbina svi u Srbiji! Samo su kumovi u Italiji.

U kući je ipak prvo naučio srpski, pa onda italijanski.

- Slobodno vreme provodim sa dugovima iz škole. Ima nas s raznih strana. Pored Italijana tu su Rus, Meksikanac... Leti smo napolju, zimi uz video igrice. Sada imam i slatke obaveze oko sestre i tako prolaze dani.

Prvi put u kampu

Sava nikada ranije nije bio na sličnim fudbalskim okupljanjima.
- Ovo mi je prvi kamp. Debitujem i nosim pozitivna iskustva. Imam druga koji poznaje Dekijevog sina Aleksandra koji je u kampu pa sam tako i saznao za "Deki 5". Zajedno su tenirali. Ja sam 2004. godište, a Aleksandar je godinu dana mlađi.

Prvi put si na Zlatiboru?

- Bio sam kao baš mali, ali se ničeg ne sećam. Sada su nas vodili na izlet u Mokru Goru. Šarganska osmica je istinska atrakcija i ostavila je veliki utisak na mene.

Njegovi su poreklom iz Obrenovca. Mama je 1996. došla u Italiju da studira i sada radi na berzi. Tata je stigao za njom 2002. Poseduje privatnu firmu.

Sava je u kampu, a ostatak porodice?

- U Italiji su. Došao sam avionom. Sačekao me deda, pa smo nastavili autobusom za Obrenovac, a kasnije Zlatibor. Krajem avgusta vraćam se u Milano standardnim obavezama: škola i treninzi.







 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online