Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 10.08.2018.
20:30
M. Topalović - Vesti A

Portugal ga opčinio

Od ovog leta ne funkcioniše sjajni srpski tandem Ljujić - Kaluđerović. Srpski fudbaleri su briljantno igrali u Žalgirisu i novozelandskom Velingtonu, a onda su im se putevi razišli.

Privatna arhiva
twitter.com/footballdeportugal
Matija Ljujić, dobar početak u dresu Belenenseša

Golgeter Kaluđerović pojačao je Olimpiju, dok se odlični vezista Matija Ljujić preselio u portugalski Belenenseš.

- U Litvaniji sam osvojio triplu krunu - titulu šampiona i trofeje u Kupu i Superkupu - priseća se Ljujić. - Prošle sezone u austalijskoj ligi na 14 mečava upisao sam dva gola i tri asistencije. Imao sam ugovor sa Velingtonom do 1. juna. Hteo sam da ostanem, ali nisam mogao da odbijem ponudu iz Belenenseša.

Blekijeva avantura

Malo je poznato, ali trener Belenenseša je bio i čuveni Vladilav Bogićević. Popularnom Blekiju to je bilo jedino trenersko iskustvo u Evropi. Na kormilu je bio od 26. novembra 2003. do 20. januara 2004.

Belenenseš je, inače, uvek imao fudbalere sa naših prostora. Bilo je i Hrvata (golman Ivković i Petrović), Crnogoraca (Purović i Bakić), a Srbima je vrata otvorio napadač iz Melenaca Miroslav Ćurčić. Još su igrali Ivan Alf Đurđević, aktuelni trener poljskog Leha, Vukašin Dević i Komnen Andrić (sada Inter Zaprešić), koji je poput Ljujića bio i član Žalgirisa.

Srpski fudbaler završio je pripreme sa portugalskim klubom, koji ga je platio 250.000 evra, pred početak nove sezone.

- Pripreme su, na sreću, prošle bez povrede. Trenirali smo veoma jakim tempom, dva puta dnevno. Izborio sam mesto u startnih 11. u Liga kupu i igrao sam 80 minuta.

Savladali smo Oliveirense sa 3:1. Nadam se da ću nastaviti da igram u prvoj postavi kod trenera Nuna Oliveire, koji ima samo 31 godinu - kaže Ljujić, koji je opčinjen Portugalom, a pogotovo Lisabonom ("pronašao sam Ulicu Svetog Matije") u kome je lociran Belenenseš. Najuži članovi porodice već su ga posetili i nisu krili oduševljenje.

- I ranije sam pratio ligu, jer je u njoj igrao veliki broj naših igrača, a dominiraju Porto, Benfika i Sporting, koji je trenutno u velikim problemima. Znam šta me čeka.

Došao sam kao stranac i moram da pravim razliku. Pokušaću da pokažem sebe u najboljem svetlu. Zadovoljan sam, a i klub, onim što sam prikazao - kaže Ljujić, koji je rođen u Prijepolju i potiče iz sportske porodice.

Privatna arhiva
Porodična idila: Ljujići u Lisabonu

Počeo je u Teleoptiku i jednu polusezonu proveo je na pozajmici u ekipi Mladost iz Lučana, kasnije je igrao u Radu. Da li je bilo neke dileme kada je stigao poziv Belenenseša?

- Ni najmanje. Presudila je želja da ponovo igram u Evropi i to u jednoj od najjačih liga. Iskustvo iz australijske A lige je pozitivno, ali u godinama sam kada mogu najviše da pružim, a Stari kontinent je idelana prilika da se dokažem.

Nije ostalo mnogo vremena do starta Primeire.

- Imali smo generalnu probu protiv Rajo Valjekana (1:1). Šutirali su se i penali i pobedili smo 4:3. Nadam se bodovima već od prvog kola kada gostujemo Tondeli, a već u drugom kolu dolazi nam Porto - kaže Ljujić.

Naš fudbaler se raduje prilici da se dokaže na velikoj sceni, uz zahvalnost ljudima koji su mu najviše pomogli u prethodnom periodu, bivšem saigraču Andriji Kaluđeroviću, kao i trenerima Darku Radovanoviću i Siniši Ljujiću.

Titula za anale

Belenenseš je 1946. ušao u anale portugalskog fudbala. To je jedini klub koji je posle Drugog svetskog rata uspeo da osvoji titulu, a da nije član magičnog trija: Benfika, Porto, Sporting. U vitrinama ima i tri kupa. Poslednji je osvojio 1989. godine. Osvojio je i Intertoto kup 1975. i Superkup Portugala 1989.

Belenenseš je 11 puta predstavljao Portugal u Evropi. Poslednji put igrao je 2015/16. u Ligi Evrope. Elimnisao je Geteborg i Altah, a u grupnoj fazi nije prošao pored Bazela, Fioretine i Leha. Bio je četvrti sa pet bodova.


 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online