Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 10.08.2018.
11:56
Vestionline A

Počinje Premijer liga: Najveći vuk je Siti, ali Liverpulovi zubi odavno nisu bili tako oštri

Večeras Mančester junajted na Old Trafordu dočekuje Lester, već u nedelju na "Emiratima" prva poslastica.

EPA/Nigel Roddis
Ko će dogodine biti na rukama igrača: Gvardiola u novu sezonu kreće kao trener šampiona

Nova sezona je tu. 

Kao i prethodnih godina premijerligaški klubovi su trošili najviše, ali ovog puta su to radili oni od kojih se nije očekivalo.

Liverpul, Fulam, Vest Hem, Everton, Vulverhempton su najveće trošadžije ovog leta, Totenhem je prvi tim posle 2003. koji nije doveo nikog u letnjem prelaznom roku, Čelzi i Arsenal su promenili trenera, Mančester siti je samo ojačao najjači tim dok je najveći gubitnik prelaznog roka Mančester junajted.

Prema kladionicama prvi favorit je aktuelni šampion Mančester siti.

Njegov trener Pep Gvardiola je bio neuobičajno miran što se transfera tiče. Doveli su Rijada Mareza (Lester) i trojicu tinejdžera Klaudija Gomeza (PSŽ), Filipa Sandlera (Zvole) i Denijela Arzanija (Melburn Siti). 

Parovi prvog kola

Petak (21 čas)

Mančester junajted - Lester

Subota

13.30: Njukasl - Totenhem

16: Bornmut - Kardif

16: Fulam - Kristal palas

16: Hadersfild - Čelzi

16: Votford - Brajton

18.30: Vulverhempton - Everton

Nedelja

14.30: Liverpul - Vest Hem

14.30: Sautempton - Barnli

17: Arsenal - Mančester siti

Klub su napustili Džo Hart (Barnli) i Jaja Ture (slobodan), ali oni odavno nisu u planovima španskog stručnjaka. 

Prvi izazivač Gvardioli i "građanima" biće Liverpul.

Dugo nije viđena veća euforija na Enfildu pred početak sezone kao sada.

Jirgen Klop se konačno otvorio i u klub su došli Nabi Keita (Lajpcig), Fabinjo (Monako), Đerdan Šaćiri (Stouk) i Alison Bejker (Roma). 

Od bitnih igrača klub je napustio samo Emre Džan (otišao kao slobodan igrač u Juventus).

Klop i Gvardiola, iako imaju obostrano poštovanje, nastavljaju svoj rat koji su počeli u nemačkoj Bundesligi kao menadžeri Bajerna iz Minhena i Borusije iz Dortmunda.

Totenhem koji ove sezone igra na renoviranom "Vajt Hart Lejnu" nije doveo nijednog igrača, ali isto tako nije ni prodavao.

Maurisio Poketino će sa proverenim snagama krenuti u novu sezonu u kojoj će pokušati da obezbedi prva četiri mesta koja vode u Ligu šampiona.

Arsenal će nakon 22 godine početi sezonu bez Francuza Arsena Vengera na klupi.

Njegovo mesto zauzeo je bivši trener Pariz sen Žermena Španac Unai Emeri.

Ovog leta su angažovali Stefana Lihštajnera (Juventus), Bernda Lenoa (Bajer Leverkuzen), Sokratisa Papastatopulosa (Borusija Dortmund), Lukasa Toreiru (Sampdorija) i Matea Geduzia (Lorijen). 

Iz kluba su otišli Santi Kazorla (slobodan), Džek Vilšer (Vest Hem) i Per Mertezaker (kraj karijere).

Titula je svakako ambicija kluba, ali realnost je nešto sasvim drugo pa se tako očekuje da Arsenal vodi žestoku borbu za mesto u najelitnijem evropskom takmičenju.

Čelzi baš kao i gradski rival u sezonu ulazi sa novim trenerom.

Antonio Konte je bivši, a na njegovo mesto doveden je Maurisio Sari, bivši trener vicešampiona Italije Napolija.

Gazda kluba Roman Abramovič želi da se tim vrati na šampionsku stazu pa su tako klub pojačali Žoržinjo (Napoli), Mateo Kovačić (pozajmljen od Real Madrida), Kepa Arizabalga (Atletik Bilbao), ali je možda najveće pojačanje ostanak Edena Azara uprkos mnogobrojnim ponudama.

Tibo Kurtoa (Real Madrid) jedini je od bitnih igrača napustio "Stanford Bridž".

Najveći gubitnik prelaznog roka je Mančester junajted.

Iako su klub napustili samo Majkl Kerik (kraj karijere) i Dejli Blind (Ajaks) Žoze Murinjo je javno kritikovao upravu kluba zbog transfer-politike, i pokazivao nezadovoljstvo što mu nisu doveli još kvalitetnih igrača.

U klub su stigli Fred (Šahtjor) i Dijego Dalot (Porto), a Posebni je razočaran jer nije uspeo da dovede još jednog štopera.

Mnoga imena su bila na korak od Junajteda ali Žerom Boateng, Viljan, Žeremi Mina, Hari Megvajer, Irvin Lozano, Dijego Godin... ostali su samo Murinjove želje.

Na iznenađenje mnogih upravo je Murinjo vodeći na listi menadžera koji, po kvotama kladionica, imaju najveće šanse da prvi dobiju otkaz u novoj sezoni.

Slaviša Jokanović je postao prvi srpski trener u Premijer ligi.

Uspeo je da promoviše Fulam u viši rang posle četiri godine, i bio više nego aktivan na transfer pijaci.

Aleksandar Mitrović (Njukasl), Žan Mišel Sari (Nica), Fabricio Ramirez (Bešiktaš), Andre Širle (Borusija Dortmund), Alfi Movson (Svonsi), Kalum Čembers (Arsenal)... neki su od igrača koji su ovog leta stigli na "Krejvin Kotidž".

Od ostalih timova treba izdvojiti Everton sa novim menadžerom Marko Silvom, i pojačanjima Rišarlisonom (Votford), Lukasom Dijeom (Barselona) i Bernardom (Šahtjor).

Novajlija u ligi Vulverhempton ima velike ambicije. To su pokazali dovođenjem Rula Himeneza (Benfika), Ruija Patrisija (Sporting), Žoaoa Mutinja (Monako), Adama Traorea (Midlzbro), Leona Dedonkera (Andrleht).

Vest Hem je ovog leta doveo Felipea Andersona (Lacio), Džeka Vilšera i Lukasa Pereza (obojica Arsenal).

Lester, Barnli, Kristal Palas bez nekih većih ambicija ulaze u sezonu i od njih ne treba očekivati borbu za opstanak ali ni borbu za Evropu. Sredina tabele je njihova realnost. 

Očekuje nas i velika borba za opstanak. Ujednačenija nego ikad.

Hadersvild, Njukasl, Brajton, Sautempton, Kardif, Burnmut vodiće žestoku borbu do samog kraja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online