Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 24.07.2018.
03:16
G. Anđelić - Vesti A

Partizanova crna serija kakva ga nije zadesila od 1979.

„Crno-beli” znaju samo za poraze u domaćem fudbalu na poslednjih pet mečeva u gostima, a na kraju sezone 1978/79. i na početku sledeće izgubili su u ukupno devet utakmica na strani uzastopce.

partizan.rs
Armija navijača čeka da se Partizan podigne: utučeni Saša Zdjelar posle meča u Surdulici

Da li je baksuzni broj ili nije – Partizan je izgubio na početku 13. prvenstva Srbije u fudbalu. Radnik ga je u Surdulici savladao s 1:0. 

„Crno-beli” nisu osetili gorčinu poraza na startu šampionata još od avgusta 1991, kada ih je u Mostaru, isto s 1:0, savladao Velež, koji je s klupe bio predvođen svojom igračkom legendom Vahidom Halilhodžićem (Partizan je trenirao Ivica Osim). Bilo je to poslednje prvenstvo one velike Jugoslavije.

U potonjim godinama, recimo, „crno-beli” su osam puta počinjali šampionat kao gosti. Ostvarili su šest pobeda, a bod su uspeli da osvoje samo Bačka (0:0, 2016/17; igrano u Novom Sadu) i kragujevački Radnički (2:2, 2001/02). U obe te sezone Partizan je bio šampion.

Fudbalska iskušenja su tek krenula. Ima i važeći viceprvak vremana da se popravi i da unapredi igru, ali sada pije čašu žuči jer mu je poraz u Surdulici peti uzastopni na igralištu domaćina. Partizan je poslednju pobedu u gostima u domaćem fudbalu postigao još 31. marta, kada je u prvenstvu savladao Bačku s 2:1 (igrano u Bačkoj Palanci). 

Usledili su neuspesi protiv Zvezde na Marakani (2:1), u prvoj utakmici polufinala Kupa protiv Čukaričkog (4:2), protiv Vojvodine (2:1) i Voždovca (2:1). U međuvremenu, posle pobede protiv Čukaričkog u revanšu s taman koliko mu je bilo potrebno da ode u finale (2:0), i to pogotkom u poslednjem minutu, Partizan je i osvojio trofej u Kupu. Baš u Surdulici savladao je lučansku Mladost (2:1), ali to je bio neutralni teren, gostujući kako jednima tako i drugima.

I pre tri godine bez pobede na četiri utakmice prvenstva u gostima

Partizan sada ima niz od četiri poraza u prvenstvu, a u ranom delu u sezoni 2015/16. prethodni put nije ostvario pobedu u ligi na četiri meča uzastopce na strani. Tada je serija bez tri boda u gostima počela u Surdulici (2:2), a nastavljena je protiv Mladosti u Lučanima (2:2), Metalca u Gornjem Milanovcu (1:0) i na kraju s još jednim remijem 2:2, protiv Jagodine. Posle dva meseca Partizan se vratio pevajući iz Subotice. Savladao je Spartak s 1:0.  

 A šta kažu fudbalske knjige starostavne? Kažu da „crno-beli” nisu imali ovakvu crnu seriju u gostima još od prelaska iz jedne u drugu od dve najlošije sezone u istoriji kluba.
Partizan je 1978. dominantno osvojio titulu državnog prvaka, osmu od 11 u onoj prestižnoj jugoslovenskoj ligi, a već u sledećoj sezoni spasao se ispadanja pobedom u poslednjem kolu, s 4:2 protiv titogradske Budućnosti na stadionu JNA.

Tada je izgubio poslednjih pet utakmica koje je igrao kao gost, redom: Velež (4:1), Rijeka (2:0), Zagreb (1:0), OFK Beograd (2:1) i ono što je njegove navijače najviše zabolelo protiv „večitog” rivala na Marakani s ubedljivih 3:0 u pretposlednjem kolu. „Druga ligo, širi svoje grane i prihvati mlade partizane” nalegli su „zvezdaši” u 64. derbiju na muku suparničkim simpatizerima melodijom pesme „Zlatibore, širi svoje grane i prihvati mlade partizane”. 

„Crno-beli” su se ipak izbavili. Završili su kao 15. među 18 timova, s bodom više od pretposlednjeg Zagreba, koji se preselio u drugu ligu s OFK Beogradom, a i jedni i drugi su prigrabili (činilo se) bodove spasa u duelu s Partizanom na svom stadionu. 

U toj sezoni imali su „crno-beli” priliku da im bar pobeda u Kupu bude spasavanje časti, ali je u finalu uspešnija bila Rijeka, koja je na Kantridi u prvoj utakmici pobedila s 2:1 pa se i taj poraz knjiži u seriji uzastopnih na gostujućem terenu uz onih pet u prvenstvu (desio se između Rijeke i Zagreba), kao što se u sadašnjem  nizu računa neuspeh u kup utakmici na Banovom brdu. U revanšu, na krcatom stadionu JNA, tim iz Socijalističke republike Hrvatske je odoleo (0:0). Tako je i sačuvao trofej osvojen godinu ranije pobedom s 1:0 u odlučujućem meču protiv Trepče iz Kosovske Mitrovice na Marakani.

I sledeća sezona je bila stresna za Partizanove navijače. Iako se spas nije tražio u poslednjem kolu, „crno-beli” su završili na 13. mestu. S živcima pristalica igrali su se i u finišu jer od mogućnih 16 bodova u poslednjih osam kola (tada se pobeda vrednovala s dva boda) osvojili su samo tri i to s tri remija bez golova.

Na početku tog prvenstva izgubili su sva tri puta kao gosti, redom: Dinamo iz Zagreba (5:1), Vardar (5:0), Napredak (1:0). Crna serija od devet poraza uzastopce u gostima u dva šampionata prekinuta je na Koševu – 2:2 sa Sarajevom 18. avgusta 1979.

Još dva puta po pet poraza u nizu i tri puta po četiri

Izgubi li Partizan i u nedelju kao gost Dinama iz Vranja, debitanta u najboljem društvu našeg fudbala, imaće drugu najlošiju seriju na terenu domaćina u istoriji kluba (računajući i kup), a ponoviće se još dva crna niza od po pet poraza u prvenstvu. Prvo je u sezoni 1974/75, na kraju jesenjeg dela, imao četiri poraza kao gost, redom: Sarajevo (2:1), Zvezda (3:1), Rijeka (1:0), Radnički iz Kragujevca (2:0). Onda je izgubio i u prvoj utakmici u gostima u prolećnoj polusezoni, protiv Veleža (2:0). Serija je prekinuta na Karaburmi – 1:1 s OFK Beogradom. Na kraju šesto mesto.

Sledeće sezone „crno-beli” su bili prvaci, a titulu im je doneo Nenad Bjeković pogotkom u poslednjim trenucima meča s Olimpijom u Ljubljani u poslednjem kolu (1:0). U sezoni posle te (četvrto mesto) ponovo duža serija neuspeha u gostima, u jesenjem delu: Olimpija (4:2), Radnički iz Niša (2:0), Čelik (1:0), Zvezda (1:0), Vojvodina (2:1). Bod je zatim osvojen na Kantridi protiv Rijeke (1:1).

Četiri uzastopna poraza u gostima u prvenstvu, kao što je i sada slučaj, Partizan je poslednji put pretrpeo pre 27 godina, a četvrti je bio onaj u Mostaru u prvom kolu 1991. Prethodnu sezonu „crno-beli” su završili praznih ruku u Sarajevu protiv Željezničara (1:0) pa u Titogradu protiv Budućnosti (2:1) i na Kantridi (3:0). 

U sezoni 1988/89, kada je Partizan uzeo kup posle posta od 32 godine, četiri poraza uzastopce u gostima u šampionatu pretrpeo je u prolećnom delu. Bilo je to redom protiv Dinama u Zagrebu (2:0), Osijeka (2:1), Vardara (1:0) i Zvezde (3:1). Niz je prekinut u Mostaru (1:0), četiri dana pošto su „crno-beli” pregazili Velež na stadionu JNA u finalu kupa sa 6:1.

U sezoni 1985/86, na početku prolećnog dela, Partizan je pao protiv Slobode u Tuzli (3:0), još jednom na Marakani (2:1), u Titogradu (1:0) i u Prištini (1:0). Seriji je i tada došao kraj pod Bijelim brijegom – bez golova s Veležom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online