Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 03.04.2018.
06:00
M. Topalović - Vesti A

BATE meka za Srbe

Čak pet Srba, novi trener i ponovo (peti put) Aleksander Hleb (36)! To su novine iz redova BATE Borisova koji će pokušati da osvoji 15. titulu (13. uzastopnu) u šampionatu Belorusije!

Lična arhiva
Očekuju prinovu: Porodica Simović

Posle infarkt završnice, kada je BATE prošle sezone do trona došao u nadoknadi vremena, sada ništa ne žele da prepuste slučaju. Pored defanzivaca Aleksandra Filipovića, Nemanje Milunovića, Nikole Vasiljevića, veziste Mirka Ivanića u klubu je odnedavno i Slobodan Simović. Igrač sredine terena nije prvi put u Belorusiji. Dugo je i uspešno igrao za velikog rivala Dinamo iz Minska, a onda se oprobao u Slovanu iz Bratislave, izraelskom Hapoelu iz Kfar Sabe i kazahstanskom Aktobeu.

- Prvi utisci su pozitivni. Klub je zaista na visokim nivou kada je reč o organizaciji i infrastrukturi. To sam i ranije znao jer sam proveo tri godine u najvećem rivalu Dinamu iz Minska.

Počelo sa Kežmanom

BATE se skraćenica od "Borisov Automobile and Tractor Electronics". Zaživeo je 1973, ugasio se 1984, a ponovo osnovan 1996. Sa prosekom od 5.600 gledalaca drugi je u ligi.
Veliki doprinos ogromnim uspesima BATE Borisova dali su Srbi koji su nekada nosili žuto-plavi dres: Mateja Kežman, Marko Simić, Nemanja Tubić, Filip Mladenović, a član je bio i Miloš Ostojić.
BATE-ova niska trofeja: Šampion (14), Kup (3) i Superkup (7)

Sigurno je transfer bio glavna tema na sportskim stranama?

- Bilo je pisanja na tu temu. Ne mogu da zaboravim lepe trenutke u Dinamu poput igranja u grupnoj fazi Lige Evrope, pobedu nad Fiorentinom... ali došla su druga vremena. U Belorusiji nije tako strašno kao kod nas kad se prelazi iz Partizana u Zvezdu ili obrnuto. Bilo je lepih, a naravno i ružnih monentata, ali to je sve fudbal i bio sam spreman na tu vrstu "paljbe".

Ambicije u BATE Borisovu?
- Imaću šansu da se borim za ulazak u Ligu šampiona! Do sada nisam imao takvu priliku u karijeri i to predstavlja najveći izazov. Iz porodičnog ugla, Minsk odlično poznajem. Supruga je trudna tako da mi je drago što smo smešteni u prestonici, a ne Borisovu koji je predivan grad pun istorijskih spomenika. Udaljenost je oko 70 kilometara. Zbog dve reke Minsk malo podseća na Beograd, iako je neuporedivo manji.

Naši u Belorusiji

Gorodeja: Bojan Dubajić
Dinamo Minsk: Nikola Lukić i Uroš Nikolić
Slutsk: Miloš Nikolić
Vitebsk: Nenad Adamović
U Belorusiji su bili Stojanović, A. Vidić, I. Petrović i Čović, ali su se vratili u Srbiju.

Velika je kolonija Srba u Borisovu? Oduvek je BATE imao igrače sa naših prostora, ali nikad pet!
- Milunović i Ivanić su reprezentativni kalibar i nosioci igre. Uz mene, sada su došli bek Filipović (Voždovac) i štoper Dimitrijević (Tokušima). Svi su odlični igrači i sjajni momci tako da se lepo slažemo i nadam se da ćemo uspeti da opravdamo poverednje poslodavaca, a zahtevi BATE Borisova se znaju i uvek su isti.

Ne čini drugima što ne želiš sebi

Simović, logično ako se zna da je Čačanin, obožava košarku, Španiju, Mercedesove automobile... Na njega je poseban utisak ostavila utakmica Barselona - PSŽ 6:1.
- U slobodno vreme volim da šetam, slušam muziku Dženifer Lopez, omiljeni glumac mi je Rasel Krou i naravno film 'Gladijator'. Ovih dana čitam "Tajnu" od Rodni Bern, mada mi je Robin Šarma omiljeni pisac. Ponovo planiram odlazak u Funšal, grad na Madeiri koji je na mene ostavio poseban utisak, kao i stadion "Artemio Franki" u Firenci.
Vaš glavni adut?
- Strpljenje!
Da li postoji žal za nečim?
- Ceo život maštam o tome da sviram gitaru, posetim Rio de Žaneiro i igram za reprezentaciju Srbije!
Životni moto?
- Ne čini drugima što ne želiš sebi - kaže Simović kome je idol Stiven Džerard, omiljeni klub Real, a sportista Novak Đoković.

Ostale ekipe?
- Imamo najbolji stadion koja je skoro izgrađen i na njemu je milina igrati. To nije slučaj u ostalim gradovima. Dinamo Brest se ozbiljno pojačao na čelu sa kontroverznim Ukrajincem Milevskim. Ima dosta dobrih domaćih igrača, trener je poznati Čeh Latal, tako da će ove sezone juriti titulu. Već su nas pobedili sa 2:1 u Superkupu Belorusije na otvaranju sezone. Slično razmišljaju i u Dinamu iz Minska na čijem je kormilu Sergej Gurenko, poznat kao pomoćnik Slavoljuba Muslina u reprezentaciji Srbije. Te dve ekipe su nam najveća pretnja. Ostali timovi su ujednačeni i svako svakog može da pobedi.

Lov na Ligu šampiona: Slobodan Simović

Belorusi ne podležu velikim ulaganjima. Nema stranaca zvučnog imena, a posebno je malo Južnoamerikanaca, što je prava retkost.
- Najviše ima mladih fudbalera iz Afrike, poneki Hrvat, jedan Austrijanac, Slovenac Filipovič (Dinamo Brest), par igrača iz baltičkih država, Rusije i Gruzije. Forsiraju se domaći fudbaleri kako bi se osnažila reprezentacija od koje se očekuje pomak.

Krenuo iz Čačka

Ime i prezime: Slobodan Simović
Datum rođenja: 22. maj 1989.
Mesto rođenja: Čačak
Godina: 28
Visina: 1,90 m
Pozicija: Odbrana/Vezni
Karijera. Novi Sad (2007-09), Spartak Subotica (2009-11), Dinamo Minsk (2012-14), Slovan Bratislava (2015-16), Hapoel Kfar Saba (2016-17), Aktobe (2017), BATE Borisov (2018-)

Igrali ste u tri lige. Da li možete da ih uporedite?
- Što se tiče Belorusije, liga je zahtevna s fizičke strane. Ipak je to stara ruska škola fudbala. Dosta se potencira fizička pripremljenost kao i u Kazahstanu koji u Astani i Kairatu ima dve ozbiljne ekipe. Posebno se Astana istakla u evrokupovima. Izrael se izdvaja po tome što se svi trude da igraju fudbal. I prvi i poslednji potenciraju igru. Ne robuje se toliko taktici i rezultatu. Retko koja ekipa se zatvori i igra samo na kontru.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online