Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.03.2018.
05:05
M. Topalović - Vesti A

Bez Srba nema egzotike

Već nekoliko sezona fudbalska liga Tajlanda izaziva veliku pažnju srpskih ljubitelja fudbala. Sa puno uspeha mnogi igrači ostavili su trag. I sada ih ima, ali je primetno da na Tajlandu sve više veruju srpskim trenerima. Najbolji dokaz je naimenovanje Milovana Rajevca za selektora. Opšti je utisak da je sa saradnicima doneo veliki pomak, a pravi rezultati očekuje se u godinama koje dolaze.

Privatna arhiva
Prati sinovljevu karijeru: Dušan Kljajić

Tamošnja liga, sa prosekom od skoro tri gola po meču, izuzetno je atraktivna. Iako je sezona u povoju već smo videli spektakularne utakmice sa po sedam golova.

Činjenica da je novi prvoligaš Pračuap dao šest golova bivšem šampionu Muangtongu (u vreme kada je trener bio Slaviša Jokanović) govori sama za sebe. Ujedno, to je signal da objektivno najkvalitetniji Buriram ove godine neće imati dostojnog konkurenta i da će lako odbraniti tron. Ekipa Božidara Bandovića već je novi rekorder Tajlanda sa 15 uzastopnih pobeda računajući i prošlu sezonu.

10 klubova se bori za opstanak

O ligi i ostalim zanimljivostima za "Vesti" govori Dušan Kljajić, član stručnog štaba Miloša Joksića u Nakon Račasimi.

Čini se da borba za prvo mesto neće biti zanimljiva kao poslednjih godina?
- Buriram najbolja ekipa, bez konkurencije. Uvek ima dobre strance, a zapažene rezultate ostvaruju i u Ligi šampiona Azije. Bandović i pomoćnici sjajno kormilare, jaki su na svim poljima, pre svega finansijski i u FS Tajlanda.

"Naša" ekipa u punom sastavu

U Nakon Račasimi sa Joksićem i Kljajićem rade trener golmana Zoran Ljujić i fizioterapeut Velja Mitrović. Kljajić krajičkom oka skenira sina koji brani za grčki Platanijas i analizira šampionat koji je upoznao tokom boravka na Tajlandu.

- Liga ujednačenija nego prošle godine - započeo je izlaganje Kljajić koji je bio defanzivac Crvene zvezde, Rijeke, Smedereva i trener u brojnim srpskim klubovima. - Dosta ekipa je promenilo timove, a od ove godine dozvoljena su tri stranca plus Azijat i jedan igrač iz Okeanije. Četiri mogu da su u igri, a jedan na klupi.

Šampiona je naporan, a iznenađenja su uvek moguća?
- Prvi put se igra bez pauze do početka oktobra, tu su i kup utakmice, pojedini klubovi su u kupovima Azije. Zbog toga ima dosta rezultata koji su, za većinu, neočekivani. Ove godine ispada čak pet timova! To znači da će se 10 boriti za opstanak! "Pucaće" na sve strane i očekuje se dosta trenerskih smena.

Rekordna poseta

Prosek gledalaca na Tajlandu je oko 5.500, ali ubedljivo najgledaniji tim je "naša" Nakon Račasima. Drže rekord ove sezone. Na utakmici protiv Suhotaija (2:1), odigranoj 11. marta, bilo je 15.664 navijača!

Kakve su tajlandske ekipe?
- Puno je zanimljivosti. Recimo, Bangkok Junajted ima dosta novca, non-stop jure neki trofej. Odrekli su se najboljih igrača i strelaca Đurovskog (Bangkok Glas) i Boškovića (Port) pa je logično da su slabiji. Opredelili su se za Brazilce, zbog trenera. Nejvija se svi na neki način plaše, jer su vojni klub pa se nikad ne zna. Vojska na Tajlandu ima veliki uticaj pa... Port ima najbolje navijače.

Neki su baš razočarali?

- Muangthong je, recimo, kao kod nas Crvena zvezda. Najtrofejniji i najpopularniji klub. Ipak, ove sezone toliko su loše startovali da je objašnjenje samo jedno - najbolji igrači, Tajlanđani, otišli su u japansku Džej ligu, a nisu pronašli adekvatne zamene. Već su promenili trenera. Muče se, a priča se da imaju i finansijske probleme što ranijih godina nije bio slučaj.

Promene trenera nisu retkost?
- Nemac Kristijan Cige je obavio pripreme sa Ratčaburijem, ali se povukao, a onda je smenjen i drugi trener. Imaju čudnog gazdu koji misli da je trener i da sve zna. Čonburi je klub koji važi za favorita, a očajno igra. Po svemu treba da se bore za opstanak, ali svi pričaju da će ih savez "sačuvati", pa se traže druge žrtve. Trener je Barjaktarević, Zeničanin sa nemačkim pasošem. I na Tajlandu su počeli da brzo menjaju stratege po ugledu na ostale delove sveta.

Super Mario

Impozantan je bilans Marija Đurovskog na Tajlandu, gde je do sada postigao 91 gol!
2012-15. Muangtong 121 (59)
2016-17. Bangkok Junajted 57 (29)
2018 - Bangkok Glas 6 (3)
 

"Popaj" pojačao Ubon

Kakva bi to bila Druga liga Tajlanda da nema Srba?! Smederevac Srđan Trailović je trener Lampanga, dok za Ubon Tani igraju Miloš "Popaj" Stojanović i Milan Bubalo.

Privatna arhiva
Srpski stručni štab: Dušan Kljajić, Miloš Joksić i Zoran Ljujić

Pataji teško bez Srba

Kljajić nastavlja:

- Bangkok Glas ima velika ulaganja, a igre daleko ispod očekivanja i planova. Veliki teret je na Mariju Đurovskom koji je efikasno počeo. Mislim da će u tom klubu biti, žargonski rečeno, "frke". Sudbina i plasman su, u najmanju ruku, nepoznanica. Ubon je promenio trenera pre početka i doživeli su pad. Sada je na klupi Finac Patelainen koji je dugo igrao u Engleskoj. Neguju čvrstu igru koju forsiraju i ove sezone. I kad izgube propisno namuče protivnika. Po igračkom kadru slabiji su nego prošle godine.

- Pataji bez Jevtića i "Popaja" Stojanovića u napadu to teško ide i već sevaju prve varnice. U Polis Teru je šef Englez Skor Kuper, a trener golmana Jusmir Hatunić. Dobri su momci, pa navijam za njih. Tu ekipu nekada su vodili Sven Goran Erikson, Bane Smiljanić i Božidar Bandović.

"Mačke" opasno grebu

Kljajić je, logično, analizirao i ekipu u kojoj radi.

- Mi smo na Tajlandu kao u Srbiji recimo Surdulica ili Novi Pazar. Svi bi da nas "šutnu" da ne dolaze na severoistok da ih mučimo, ali nije nam džaba nadimak "mačke". I najbolje možemo da ogrebemo. Od prošle godine promenili smo samo jednog igrača i dobro igramo. Pitanje je šta će biti sa "glavama" igrača i predsednikom, jer su naglo porasli apetiti. Veliki adut su neverovatni navijači koji su bukvalno 12 igrač na stadionu koji prima 25.000 gledalaca.

Evo i objašnjenja otkud nadimak "mačke".

Nakon Račasima (150.000 stanovnika) je locirana na platou Korat. A Korat je i rasa domaće mačke. Podseća na ruske plave mačke, a imaju smaragdnozelene oči. U Evropi i Americi se posebno ceni ova rasa, koja je baš iz naše provincije na Tajlandu.

Nauništivi Adija

Član Nakon Račasime je i brzonogi Dominik Adija (Gana), svojevremeno član Partizana (6/0). U klubu je od 2015. godine i ima zaista solidan bilans: 88/18.

"Đetići"

Crnogorac Sragan Bošković nastavio je da trese mreže i u dresu Porta i najbolji je strelac. Na Tajlandu su i njegovi zemljaci Aleksandar Kapisoda i Adnan Orahovac koji je igrao u užičkom Jedinstvu.

 

 

 
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online