Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 19.03.2018.
07:22
I. Kozarski - Vesti A

Otrovom na Mondijal

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da veruje da su bivši agent Sergej Skripal i njegova ćerka otrovani u engleskom Solzberiju u pokušaju da se njegovoj zemlji iskomplikuje da bude domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu, koje će biti održano od 14. juna do 15. jula ove godine.

EPA-EFE/YURI KOCHETKOV
Sve spremno za prvenstvo

Iza diplomatskog rečnika Sergeja Lavrova stoji bojazan da će neke zemlje bojkotovati Svetsko prvenstvo. Britanska premijerka Tereza Mej pred parlamentom je najavila da visoki državni funkcioneri i članovi kraljevske porodice neće putovati u Rusiju na Mondijal. Ona je dodala da će Engleska reprezentacija učestvovati u takmičenju. Međutim, londonski "Tajms" navodi svoje izvore da britanske vlasti razmatraju s evropskim saveznicima i SAD plan za koordinisan odgovor Rusiji, "diplomatskim, ekonomskim i vojnim merama".
"Bojkot svetskog prvenstva jedna je od varijanti koja ulazi u te planove", rekao je neimenovani izvor "Tajmsa".

Nemci će igrati

Nemački fudbalski savez izrazio se protiv ideje bojkota Svetskog prvenstva.
- Mi smo za dijalog, a bojkot ništa ne rešava. Olimpijske igre u Južnoj Koreji pokazale su kako sport objedinjuje ljude - rekao je predsednik ovog saveza Rajnhard Grindel.

FIFA u panici

Čuveni španski sportski dnevnik "As" prenosi svoje izvore iz FIFA da je svetska fudbalska organizacija "u panici zbog poziva na bojkot Svetskog prvenstva u Rusiji". Navodi se da u FIFA priznaju da je pritisak dosegao granicu.

"Na prvom meču Svetskog prvenstva Rusija - Saudijska Arabija 14. juna predsednik Vladimir Putin može da se nađe u punom diplomatskom vakuumu. FIFA je u panici pred rastućim međunarodnim pritiskom da se turnir bojkotuje. Organizacija se drži zvanične ćutnje, ali pojedini funkcioneri priznaju da je zbog trovanja pukovnika Skripala zategnutost došla do granice", navodi "As".

Milijarde vise o koncu

"FIFA je veoma zabrinuta", piše "As". "Ništa ne ukazuje da će se zategnutost oko Svetskog prvenstva smanjiti. U Evropi čak streme da odu dalje, što stvara pretnju i za samo održavanje Mondijala. Diplomatska blokada Putina je izvesna, ali iznad toga stoji rizik potpunog bojkota Svetskog prvenstva, pretnja da će nekoliko zemlja otkazati učešće..."

Razlog za paniku je jasan. FIFA je u organizaciju svetskog prvenstva uložila 1,948 milijardi dolara. Za prošlo svetsko prvenstvo 2014. u Brazilu svetska kuća fudbala prihodovala je četiri milijarde dolara, a očekuje da će u Rusiji oboriti taj rekord. Pritom, Rusija je uložila u organizaciju i infrastrukturne objekte 11,281 milijardi dolara, te je jasno i zašto Lavrov veruje da postoji politička želja da se taj napor obezvredi.

Englezima preti suspenzija

Moskovski mediji pišu da je počasni predsednik Ruskog fudbalskog saveza Vjačeslav Koloskov pao u histeriju.
- Britanci su izgubili glasanje za organizaciju ovog Mondijala. Dobili su samo dva glasa i uvredili se, pa su od početka govorili da smo nekoga potkupili i bili sa svima u zaveri - rekao je Koloskov i najavio da će u slučaju da engleska reprezentacija ne dođe na Mondijal Rusija tražiti njenu suspenziju iz članstva FIFA i sa narednog svetskog prvenstva.
Na takvu opasnost po englesku reprezentaciju, koja je predviđena statutom FIFA, ukazao je i londonski "Gardijan".

Facebook/Maria Zakharova

Ljudska prava uvek dobar izgovor

Ne može se reći da su Rusi iznenađeni. Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova još 29. marta prošle godine ukazala je na mogućnost da pojedine zemlje bojkotuju Svetsko prvenstvo. Tada je povod dao potpredsednik nemačke vladajuće koalicije Mihael Fuks, koji je predložio bojkot pod izgovorom da "Rusija ne poštuje ljudska prava". Čak je i Oliver Birhof, sportski direktor Fudbalskog saveza Nemačke obećao da će ta organizacija i reprezentacija "zauzeti jasnu poziciju po pitanju ljudskih prava u Rusiji u kontekstu svetskog prvenstva".
Zaharova je rekla da je to tek deo globalne strategije koje su osmislili zapadni analitičari u cilju slabljenja Rusije.

- Fuks je samo prva krupna lasta. Možemo da očekujemo velika iznenađenja u pokušaju da se upropasti Svetsko prvenstvo u Rusiji. Vrlo brzo bićemo svedoci opšte informacione kampanje, a biće i različitih iznenađenja - rekla je Zaharova.

Njene reči su tada prihvaćena kao teorija zavere, iako ni Zaharova nije mogla da predvidi da će u Engleskoj nervnim gasom biti napadnut bivši pukovnik ruske vojne obaveštajne službe Sergej Skripal, izdajnik otadžbine koji je razmenjen za slavnu rusku špijunku, lepoticu Anu Čepmen uhvaćenu u SAD.

Predstavnik nemačkog Ministarstva spoljnih poslova Martin Šefer tada se trudio da spusti loptu izjavom da u Berlinu nema široke političke rasprave na temu bojkota.
Od tada su već ruski takmičari doživeli da im ove zime bude zabranjeno da nastupaju pod svojom zastavom i himnom na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 19.03.2018. 16:15
sve se radi da se Rusija ocrni . Ukrajinski će ponovi krenuti 2 nedelje pre početka svetskog prvenstva u Rusiji. Zašto ? zato što zapad nije uspeo da uništi Rusiju koja je postala sila broj 1 u svetu zato što je pragmatična, nije podmukla kao zapad a Putin je postao najomiljeniji vladar na planeti ! Bilo gde da odete, pitate naroda na ulici a ne po plaćenim medijama , da li poštuju ili cene Putina , odgovor je naravno DA !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online