Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 05.02.2018.
07:11
A. Stanković - Vesti A

Minhenska večna tuga

Istoriju fudbalske igre ne čine samo nezaboravne utakmice, uspešni potezi, golovi i titule već, nažalost, i povremene tragedije na terenu i van njega. Jedna od najvećih, kad je gotovo čitava planeta zastala u neverici i bolu, dogodila se pre tačno 60 godina, 6. februara 1958. kad se prilikom poletanja sa aerodroma u Minhenu avion "Elizabeten" britanske kompanije BEA srušio, i u smrt odneo 23 putnika.

Foto arhiva
Olupina aviona "Elizabeten"

Među njima i sedmoricu fudbalera Mančester Junajteda - kapitena Rodžera Berna, Tomija Tejlora, Džefa Benta, Edija Kolmena, Marka Džonsa, Dejvida Pega i Bilija Velana. Uz njih još tri člana uprave i stručnog štaba, osmoricu novinara, po dva putnika i člana posade. Dve nedelje kasnije, od zadobijenih povreda, preminuo je i 21-godišnji Dankan Edvards, jedan od najtalentovanijih igrača u istoriji Gordog Albiona, duša tima koji je ušao u legendu kao "Bezbijeve bebe".

Taj mladi tim, koji je selektirao i vodio legendarni Mat Bezbi, vraćao se iz Beograda gde je dan ranije, 5. februara, odigrao revanš utakmicu četvrtfinala Kupa šampiona sa Crvenom zvezdom. Pošto je u prvom meču bilo 2:1 za Engleze, a u nezaboravnoj fudbalskoj predstavi na Stadionu JNA 3:3, plasman u dalje takmičenje izborio je Mančester Junajted.

Čarlton stiže u Beograd

Prethodnih godina, u vreme godišnjice tragedije, gost Crvene zvezde često je bio golman Hari Greg. Ovoga puta, međutim, Beograd će posetiti - Bobi Čarlton.
Legenda "crvenih đavola" i engleskog fudbala biće u delegaciji Mančester Junajteda koja će 7. februara biti uz njihove omladince u duelu Lige šampiona sa prvakom Srbije Brodarcem na stadionu Voždovca.

Sudbina se, međutim, surovo poigrala sa timom koji je jurišao na evropski tron. Mat Bezbi i Bobi Čarlton na osvajanje "srebrne amfore" moraće da sačekaju punu deceniju, kad je neki novi Junajted 1968. godine u finalu savladao Benfiku. Dva engleska "sera" tada su se pogledali u oči i još jednom pustili suzu za svojim stradalim učenicima i saigračima.

Foto arhiva
Kapiteni na centru: Rodžer Birn i Rajko Mitić uoči meča u Beogradu

Suze su 6. februara 1958. tekle i u Beogradu. Samo dan ranije Mitić, Beara. Popović, Šekularac, Kostić, Tasić... vodili su žestoke duele sa Čarltonom, Vajoletom, Edvardsom... Na tribinama igla nije mogla da padne! O ovoj utakmici se priča i dan-danas jer je kao retko koja pre i posle obilovala uzbuđenjima, driblinzima, lepim potezima, pa i greškama. I što je najvažnije - golovima.
- Mančester Junajted i Crvena zvezda su u te dve utakmice prikazali vrhunski fudbal. Publika i na Old Trafordu i na Stadionu JNA je uživala - pričao nam je Vladica Popović, legendarni half crveno-belih i akter oba susreta.

Počasni pobednici

Crvena zvezda je dan posle tragedije poslala zvaničan dopis francuskom "L'Ekipu", koji je bio pokretač i organizator Kupa šampiona, da se Mančester Junajted proglasi za počasnog pobednika tog takmičenja. Taj isti predlog je, nešto kasnije, poslao i predsednik madridskog Reala Santjago Bernabe.

I nastavlja:
- Pamtim gotovo svaki detalj oba duela i naše druženje posle beogradske utakmice. Pred oči mi svakog 6. februara izlaze nasmejana lica mladića koji su s nama provodili poslednje časove tokom večere u Mažestiku i veselili se druženju u Skadarliji. Kad je stigla vest o nesreći, ostali smo zatečeni. Svi smo se s tugom prisećali trenutaka od prošle večeri, kad smo s tim mladićima sedeli, pa i zapevali.

Popović pamti da je doktor Aca Obradović s velikim žarom pričao Englezima kako će izgledati novi Zvezdin stadion, da je pozvao Mančester Junajted da odigra utakmicu na otvaranju budućeg objekta. Sekretar kluba sa Old Traforda Krikner je obećao da će Junajted uveličati taj dan, a Mat Bezbi je i sam oduševljen prijemom i srdačnošću domaćina rekao predsedniku Crvene zvezde Blagojeviću da je put u Beograd bio pun iznenađenja.

Sudbina je, međutim, Englezima najstrašnije iznenađenje priredila 6. februara, kada se u 15 časova i četiri minuta avion prilikom pokušaja pilota da letelicu podigne sa zaleđene piste - srušio u Minhenu.

Vest da su u olupini smrt našli članovi najtalentovanije fudbalske ekipe na svetu zaledila je planetu, a od tog dana Crvena zvezda i Mančester Junajted su - prijatelji zauvek.

Večera u Mažestiku

Podsećamo da je za večerom u Mažestiku golman Mančestera Hari Greg, kasnije u više navrata gost i drag prijatelj crveno-belih, uzeo restoranski meni, krenuo od stola do stola i zamolio sve igrače da se potpišu.

- Pre desetak godina bilo je dosta polemika povodom vesti da je taj jelovnik navodno bio kod sina britanskog ambasadora u Beogradu i da je kasnije prodat na jednoj aukciji. Uveravam vas da to nije autentična karta iz Mažestika s potpisima "Bezbijevih beba" jer se ona nalazi izložena kod nas - rekao nam je Predrag Trkulja, kustos Zvezdinog muzeja.

Najveće avionske nesreće u fudbalu

- 4. maj 1949. godine ostao je upamćen kao najcrnji dan italijanskog fudbala jer je u avionskoj nesreći nastradao kompletan igrački sastav "grande Torina", koji je pet puta zaredom bio prvak države i činio nacionalnu selekciju - "škvadru azura". Među nastradalima bio je i Valentino Macola, otac kasnije igračke legende Intera Sandra Macole.
- 16. jula 1960. ubrzo nakon uzletanja sa aerodroma u Kopenhagenu srušila se letelica koja je u smrt odvela i osam fudbalera danskog olimpijskog tima. I pored ove nesreće Danci su uspešno prošli kvalifikacije za Igre i na jesen iste godine u Rimu stigli do finala u kojem su poraženi od - Jugoslovena.
- 3. aprila 1961. u Andima se srušio DC-47A i tom prilikom poginulo je osam fudbalera čileanske ekipe Deportres Grin Kros iz Santijaga.
- 6. februara 1965. 22 igrača i članova rukovodstva ekipe Antonio Varas izgubilo je život u blizini Buenos Ajresa kad je avion DC-6 udario u planinu La Koronu.
- 26. septembra 1969. usled greške pilota srušio se avion marke DC-6 kojim se bolivijska ekipa Strongest vraćala sa prijateljske utakmice u Santa Kruzu. Poginulo je 17 igrača i tri člana stručnog štaba ovog kluba.
- 11. avgusta 1979. godine u avionskoj nesreći kod Dnjepročernjinska srušio se Tupoljev Tu-134A koji je u smrt odveo 178 putnika i članova posade. Među njima je nastradalo 17 igrača Pakhtakor Taškenta koji su se vraćali u Uzbekistan posle prvenstvenog susreta sa Dinamom u Minsku.
- 8. decembra 1987. fudbaleri Alijanase vraćali su se iz Pusalpa, gde su dan ranije sa 2:0 pobedili Deportivo u borbi za novu titulu prvaka Perua. Nedaleko od aerodroma u Limi njihov čarter-let se tragično završio kad je foker F27 pao u more. Nesreću je preživeo samo pilot.
- 7. juna 1989. na putu iz Amsterdama prema Surinamu, na samom odredištu srušio se DC-8 odvevši u smrt i ekipu Kolorful 11, koju su osnovali holandski fudbaleri poreklom iz ove karipske države, da bi povremeno igrali egzibicione utakmice. Prst sudbine tom prilikom pogledao je čuvene asove Ruda Gulita, Franka Rajkarda i Arona Vintera kojima njihovi klubovi nisu dozvolili da krenu na ovaj put.
- 27. aprila 1993. u Atlantski okean, nedaleko od obale Gabona, srušio se avion kojim je fudbalska reprezentacija Zambije putovala u Dakar, na utakmicu protiv Senegala u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo. U ovoj nesreći nije bilo preživelih.
- 28. novembra 2016. nad planinama Kolumbije nesrećno se završio let koji je ekipu brazilskog Šapikoensea trebalo da preveze u Medeljin, na megdan Atletiko Nasionalu u finalu Kupa Sudamerikana. Tom prilikom poginulo je 19 igrača, 14 članova stručnog štaba, devet rukovodilaca kluba i četiri sportska novinara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online