Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 12.01.2018.
10:40
M. Topalović - A. Stanković A

Sa mališanima iz dijaspore u zimskom kampu FSS (8): Opasnost sa levog krila

Mladi Bečlija Gerasim Pavlović, koga smo upoznali u kampu Igraj za Srbiju, već na početku razgovora nam otkriva "tajnu".

M. Todorović
Obožava i da trenira: Gerasim Pavlović


- Znam da Vam je zanimljivo moje ime. Dobio sam ga mom deki, maminom tati.
Gerasimovi su rodom iz Topole. Član je First Vijene, a ima još dva brata. Oni - nisu zainteresovani za fudbal.

Navija za Partizan

Dok je Gerasim trenirao u Staroj Pazovi, njegova porodica je provodila odmor u Topoli. Dečak im se pridužio po završetku kampa.
- Volim da idem u mamin i tatin rodni kraj. Imam u Topoli mnogo rodbine i dosta drugova. Volim i da gledam TV prenose fudbalskih utakmica, pogotovo kad igra Partizan čiji sam navijač.
Pomno prati i utakmice reprezentacije Srbije.
- Svi jedva čekamo Svetsko prvenstvo. Ne znam šta će "orlovi" tamo uraditi, ali imaće našu veliku podršku!

- Na treninge najčešće idem autobusom. Dobro poznajem Beč, posebno 16. becirk u kome živim. Kad ima vremena, vozi me tata.

Pavlović nije jedini srpski dečak u klubu.

- Sa mnom su tu još četiri ili pet dečaka iz Srbije. Jedan je želeo da dođe u kamp, ali su ga sprečili porodični problemi. Razboleo mu se deda, pa je ostao u Beču. Inače, prvi put sam došao u ovaj kamp i zaista mi je lepo. U klubu smo početkom decembra završili s treninzima, ali sam se u Staroj Pazovi brzo vratio u ritam.

Šta ti se posebno sviđa? Možda hrana?
- Da, hrana je čak bolja nego kod kuće. Tačnije, veći je izbor jela.

Mama se valjda neće naljutiti... U vreme zahtevnih treninga, snaga ulazi na usta.
- Meni treninzi nisu naporni! Doduše, teži su od onih na koje sam navikao u Austriji, nekako su sadržajniji. Na sreću, služilo nas je vreme, svih dana je bilo sunčano i toplo, pa je sve bilo lakše. Inače, kod kuće mi je trener Italijan. Igramo u Prvoj ligi Beča, u konkurenciji sa Austrijom i Rapidom postižemo dobre rezultate. Svi nas vole jer mlađe kategorije First Vijene imaju bolje rezultate od seniora koji su sve slabiji i imaju novčanih problema.

Nije propustio priliku da se pohvali.

- Imamo po dva travnata i veštačka terena. Igram na mestu levog krila, iako mi je desna noga bolja! San mi je da jednog dana postanem slavan fudbaler - otvoreno će Gerasim Pavlović.

Igra fudbal kao folklor

M. Todorović
Večito nasmejan i vredan: Danijel Mihajlović

Među dečacima koji su ove zime prvi put bili polaznici kampa FSS Igraj za Srbiju nalazi se i Danijel Mihajlović. Večito nasmejan, toplih očiju koje odaju radoznalost, odmah nam otkriva da mu je, ujedno, ovo bio drugi put da je uopšte u Srbiji.

Crveno-bela porodica

Danijel ističe da je cela njegova porodica "zvezdaška". Prirodno, i njemu su crveno-bele boje najbliže srcu.
- Želim da postanem fudbaler i da jednog dana imam ovakav put - da igram u Zvezdi, pa u Mančester Junajtedu kao moj idol Nemanja Matić, a na kraju u Barseloni koju pored Zvezde najviše volim.

- Moji roditelji, mama Radmila i tata Jovo, rođeni su u Bosni i Hercegovini, pa iz Austrije idemo uglavnom u Miladiće gde imamo kuću - priča nam ovaj devetogodišnjak, rođen u Veklabruku, gradiću u Gornjoj Austriji nedaleko od Linca.

I on, kao i njegov drugar Gerasim iz Beča, igra levo krilo u ekipi ATSV Timelkam.

- Počeo sam da treniram fudbal sa četiri godine, ide mi dobro, igramo na raznim turnirima. Jednom smo igrali i sa vršnjacima iz slavnog Juventusa, nadigrali ih, pobedili i osvojili prvo mesto - ponosno će Danijel.

Ali, fudbal nije njegova jedina ljubav.

- Porodična strast nam je - folklor. Igraju ga i moje starije sestre Jovana (14) i Tijana (10), svi smo članovi KUD "Knez Lazar". Važno je da čuvamo tradiciju našeg naroda - zrelo priča ovaj dečak i dodaje da naizmenično, dva dana u nedelji ide na treninge folklore i još dva dana na fudbalsko igralište. - Sve se može i sve se stiže kad se voli!

U Veklabruku pohađa četvrti razred.

- Škola je teška, dosta od nas traže, ali navikao sam se... Ide mi sve bolje - kaže uz obavezni osmeh.

Kamp je, kaže, "pronašao" njegov trener s folklora videvši neke pozitivne komentare u jednoj grupi na viberu.

- Raspitao se podrobnije, obavestio mog tatu i zajedno smo odlučili da se prijavim. Bio sam oduševljen. Sve je sjajno. Radimo sve što je potrebno - od sticanja kondicije, rada na taktici, poboljšanja nekih elemenata u igri. Igrali smo i utakmice i dobio sam neke pohvale za igru na levom krilu - nabraja Danijel Mihajlović i obećava: - Ovo je tek početak, ponovo ću doći u kamp jer mislim da ovde mogu mnogo da napredujem.

Sutra - Sa mališanima iz dijaspore u zimskom kampu FSS (9): Kamp je - bogatstvo

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online