Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 19.10.2017.
02:00
A. Stanković - Vesti A

Taj gol je moj zaštitni znak

Kad je žreb za Ligu Evrope u Grupi H spojio Crvenu zvezdu i Arsenal, gotovo da nije bilo navijača beogradskog kluba kome žmarci nisu krenuli uz kičmu. Ništa čudno ako se zna da predstojeći susret za naš klub ima ogromnu simboliku - pre 38 godina Beograđani su na putu do svog prvog evropskog finala u uzbudljivom dvomeču eliminisali baš "tobdžije".

M. Todorović
Kao da je vreme stalo: Dule Savić

A, sinonim za revanš u Londonu je svevremenski ljubimac Zvezdinih navijača Dušan Savić, koji je par minuta pre kraja te utakmice postigao gol kojim je utišao Hajberi.

Gol? Bolje rečeno golčinu! Loptu je poluvolejom sa desetak metara zakucao pod prečku, čime je krunisao predivnu akciju svog tima i odveo Zvezdu u četvrtfinale Kupa UEFA.

- Bilo je to u slavnoj sezoni 1978/79. kad smo gazili do finala Kupa UEFA. Prosto je neverovatno da je prošlo toliko vremena. Za mene kao da se juče dogodilo. Taj pogodak je zaista antologijski, prelep i značajan i za mene, i za Crvenu zvezdu, i za jugoslovenski fudbal. Vremenom je postao zaštitni znak moje karijere - pričao nam je legendarni Dule Savić.

Gledam, a vidim prošlost

Prohladni, severni London 2004. godine. Čitav stadion je pevao, grmeo, tutnjao. Dole na terenu igrači Arsenala i Vest Bromvič Albiona igrali su jednu od poslednjih međusobnih utakmicu na Hajberiju.

Čuveno fudbalsko borilište brojalo je poslednje godine, jer dve sezone kasnije "tobdžije" će se zauvek preseliti na Emirate.

- Zatekao sam se na toj utakmici i odjednom postao svestan ogromne simbolike. Nalazio sam se na stadionu na kojem sam postigao gol koji je obeležio moju karijeru. Dole na terenu nadmetali su se Arsenal i Vest Bromvič, ekipe preko kojih je moja Zvezda u istoj sezoni stigla do prvog evropskog finala. Fizički sam bio tu, na utakmici, a setno sam premotavao film iz daleke 1978. i 1979. godine - pričao je Savić.

Zvezda je tog 6. decembra 1978. stigla u London s beogradskim kapitalom od 1:0. Jedini gol na "Marakani" postigao je Cvijetin Blagojević. U paklu Hajberija Zvezda je dugo odolevala, a onda je Alan Sanderlend posle sat vremena igre doveo domaći tim u vođstvo. Činilo se da su produžeci neumitni, ali...

- Lepota tog izjednačujućeg pogotka, koji je odveo Zvezdu u četvrtfinale, leži u lepoti čitave izvedene akcije. U toj akciji, koja je krenula od našeg gola, učestvovao je gotovo čitav tim Crvene zvezde, koji su se dodavali i osvajali prostor i sve to vreme Englezi nisu uspeli da pipnu loptu! Moja reakcija na sjajan Blagojevićev centaršut, udarac i pogodak, proistekli su iz takve igre. Zahvaljujući toj akciji moj gol bio je proglašen za najlepši pogodak u toj sezoni u svim takmičenjima pod okriljem UEFA - Kupu šampiona, Kupu UEFA i Kupu pobednika kupova.

Sa Hajberija u udžbenike

- Moram da priznam da i danas osećam neizmerno zadovoljstvo kao i kad sam prvi put čuo da taj pogodak predstavlja savršenstvo izvedenog, neodbranjivog poluvoleja. To je opisano u knjizi "Teorija i taktika fudbala" koju sam dobio iz Engleske i čuvam je kod kuće. Kao još jednu važnu uspomenu na taj najznačajniji trenutak moje karijere.

Fantastični golgeter, koji je u tom ciklusu Kupa UEFA postigao pet golova, a sa 24 pogotka bio i prvi strelac Prve lige, s velikim i neskrivenim ponosom priča o tim danima.

- Radili smo predano, naporno, disciplinovano. Imali smo sjajne igrače Vladimira Petrovića Pižona, Slavoljuba Muslina, Nikolu Jovanovića, Miloša Šestića... Imali smo fantastičnog trenera Branka Stankovića i neverovatno odane navijače koji su verovali u mladi tim koji se rađao baš u utakmicama na evropskoj sceni. U tih šest utakmica od 1. kola do finala mi smo na "Marakani" u proseku imali po 65.000-70.000 navijača i bili zvanično i ubedljivo najgledaniji tim u Evropi! I, moram to da napomenem, i danas verujem da bismo i osvojili Kup UEFA da nije bilo ogromne nepravde u finalu sa Borusijom iz Menhengladbaha.

Inspiracija za filmove

Zbog robusnog stila igre, požrtvovanosti, sjajne levice i fantastične igre glavom, Dule Savić je bio inspiracija i mnogim umetnicima.

Najpre rokeru Prljavom inspektoru Blaži koji ga je opevao u spotu "Dule Savić", potom Srđanu Dragojeviću u filmu "Rane", a onda i Raši Andriću u filmu "Munje", u kojem u kultnoj sceni Nebojša Glogovac opisuje Sergeju Trifunoviću i Borisu Milivojeviću baš gol sa Hajberija.

Dule Savić će kao i pre 38 godina protiv Arsenala ponovo biti na Zvezdinom stadionu. Ovog puta da sa neskrivenim ponosom gleda sina Vujadina kako se bori protiv Sančeza, Ozila, Volkota i drugih zvezdi londonskog tima.

"Marš na Drinu" i Barsina tika-taka

Crvena zvezda je na spektakularan način najavila predstojeći meč sa Arsenalom u Ligi Evrope. Video-klipom koji prikazuje nezaboravan gol Duleta Savića na Hajberiju i njegov komentar dok se u pozadini čuju taktovi "Marša na Drinu":

- Pričaju kako Barselona danas igra neki fudbal, tika-taka, pa mi smo taj gol Arsenalu 1978. godine dali tako da oni dva minuta nisu pipnuli loptu. I to smo sve igrali unapred, a oni u Barsi stalno nešto igraju pozadi. Čuveni Mat Bejbzi je rekao da je to najengleskiji gol ikad postignut na stadionu Arsenala. To je veliki kompliment - priseća se u kratkom klipu Dušan Savić.

C. ZVEZDA 1
ARSENAL 0

CRVENA ZVEZDA: Stojanović, Jovanović, Jovin, Muslin, Keri, Jurišić, Petrović, Blagojević (od 88. Milosavljević), Savić, Šestić, D. Lukić (od 71. Simić).

ARSENAL: Dženings, Nelson, O'Liri, Rajs, Valford, Jang, Prajs, Steplton, Hili, Riks, Sanderlend.
Strelac: 1:0 Blagojević u 12. minutu. Datum: 22. novembar 1978. godine. Stadion: Crvene zvezde u Beogradu. Gledalaca: 90.000. Sudija: Eldar Azim Zade (SSSR).

"Jedne noći u decembru..."

Navijače Zvezde je uspeh u Londonu inspirisao da promene čuvenu pesmu Kemala Montena. Njihova verzija je pre skoro četiri decenije išla ovako:
"Jedne noći u decembru
kad je gusta magla pala
Tad je Zvezda u Londonu
nadigrala Arsenala."

ARSENAL 1
C. ZVEZDA 1

ARSENAL: Dženings, Geting, Nelson, O'Liri, Rajs, Jang, Prajs, Steplton, Hili (od 44. minuta Stid), Riks (od 22. minuta Mekdonald), Sanderlend.

C. ZVEZDA: Stojanović, Jovanović, Krmpotić, Muslin, Keri, Jurišić, Petrović, Blagojević, Savić, Milosavljević, Borovnica.
Strelci: 1:0 Sanderlend u 69, 1:1 Savić u 87. minutu. Datum: 6. decembar 1978. godine. Stadion: Hajberi u Londonu. Gledalaca: 40.000. Sudija: Ulf Erikson (Švedska).

Blagoje, hvala ti za slavu

Još jedan bivši as Crvene zvezde pamti Arsenal s velikim ponosom. Bio je to Cvijetin Blagojević, koji je prethodnog leta iz tuzlanske Slobode stigao na "Marakanu".

- Odmah sam se "našao" sa Pižonom u igri - seća se popularni Blagoje, koji je zahvaljujući sjajnoj tehnici pet godina vodio igru Zvezde.

Blagojević je još po nečemu važan za ovu priču. U Beogradu je zatresao mrežu Arsenala, u Londonu je Savić savladao Dženingsa posle njegovog centaršuta.

- Kad god se Dule i ja vidimo ili čujemo, uvek mi kaže: "Blagoje, hvala ti što si me proslavio" - smeje se nekadašnji Zvezdin as.

Zvezda protiv Engleza

M. Junajted 3 0 1 2 4:6

Vulverhempton 2 0 1 1 1:4

Totenhem 2 1 0 1 1:2
Liverpul 2 2 0 0 4:2
Arsenal 2 1 1 0 2:1
Vest Bromvič 2 1 1 0 2:1
Lester 2 1 1 0 4:2
Bolton 1 0 0 1 0:1

UKUPNO: 16 6 5 5 18:19

6

puta Zvezda je sa Englezima igrala u novembru

Strelci protiv Engleza

3 - B. Kostić

2 - L. Tasić, V. Lazarević, S. Janković, D. Savić, G. Drulić
1 - V. Bogićević, C. Blagojević, M. Šestić, M. Aćimović, I. Gvozdenović

Sve utakmice sa Englezima

14.01.1958. M. Junajted - C. zvezda 2:1
05.02.1958. C. zvezda - M. Junajted 3:3
11.11.1959. C. zvezda - Vulverhempton 1:1
24.11.1959. Vulverhempton - C. zvezda 3:0
29.11.1972. Totenhem - C. zvezda 2:0
13.12.1972. C. zvezda - Totenhem 1:0
24.10.1973. C. zvezda - Liverpul 2:1
07.11.1973. Liverpul - C. zvezda 1:2
22.11.1978. C. zvezda - Arsenal 1:0
06.12.1978. Arsenal - C. zvezda 1:1
07.03.1979. C. zvezda - VBA 1:0
21.03.1979. VBA - C. zvezda 1:1
19.11.1991. M. Junajted - C. zvezda 1:0
14.09.2000. Lester - C. zvezda 1:1
23.09.2000. C. zvezda - Lester 3:1
06.12.2007. C. zvezda - Bolton 0:1

Da li ste znali?

- Minhenska tragedija, avionska nesreća u kojoj su stradale "Bezbijeve bebe", dogodila se na povratku Mančester Junajteda sa utakmice sa Zvezdom u Beogradu.

- Zvezda je do prve pobede nad Englezima stigla tek u šestoj utakmici. Tada je savladala Totenhem sa 1:0.

- Liverpul je prvi engleski klub koji su crveno-beli uspeli da eliminišu iz Evrope.
- Zvezda je sa Arsenalom u Londonu '78. igrala na legendarnom stadionu Hajberi.
- Zvezda je u London otišla osokoljena posle pobede nad Partizanom u 63. večitom derbiju, čuvenom po nesvakidašnjem golu koji je Šestić dao Boroti.
- Susret sa Arsenalom u Londonu bio je poslednji Mihalju Keriju u Zvezdinom dresu. Posle toga je otišao u Ameriku.
- Odlična igra protiv Arsenala bila je preporuka Nikoli Jovanoviću da nešto kasnije pređe u Mančester Junajted i postane prvi stranac u istoriji ovog slavnog kluba.
- Naš tim je u duelu sa Lesterom domaćin bio u - Beču.

Brejdi "pobegao" od Pižona

Dvomeč Zvezde i Arsenala '78. bio je prilika da se vidi ko je veći umetnik s loptom - Vladimir Petrović ili kreator igre Arsenala Lajam Brejdi.

Ali, taj duel je izostao. Englezi su u 2. kolu Kupa UEFA eliminisali ekipu splitskog Hajduka (1:2, 1:0), Brejdi je na splitskom Starom placu dao gol, ali je u Londonu dobio crveni karton i automatski - nije mogao da igra protiv Zvezde.

Tri godine kasnije, Pižon je zaigrao za Arsenal, ali ni tada nije zatekao Brejdija, koji se nešto ranije preselio u - Juventus.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online