Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 12.07.2010.
13:25
Tanjug A

Španci objedinili evropsku i svetsku krunu

Fudbalska reprezentacija Španije uspela je da na šampionatu sveta u Južnoj Africi objedini titule kontinentalnog i planetarnog prvaka, holandski državni tim je poražen u trećem mundijalskom finalu, selekcija Nemačke je odbranila bronzanu medalju, dok se ekipa Urugvaja nakon 40 godina ponovo našla u vrhu.

Izuzev polufinalista upravo završenog Mundijala, razloga za zadovoljstvo imaju još četvrtfinalista Paragvaj i učesnici osmine finala Japan, Južna Koreja i debitant Slovačka, kao i neporaženi Novi Zeland. Svi ostali učesnici planetarne smotre Južnu Afriku su napustili "pognute glave", nezadovoljni postignutim rezultatima na najvećem sportskom takmičenju u 2010. godini.


Priroda eliminacionih turnira koji se čekaju pune četiri godine jednostavno je takva da nema mesta za ispunjenje svih velikih želja i da će uvek biti više onih koji razočarani završavaju nastup nego istinskih pobednika.

Španija je potpuno zasluženo osvojila "Zlatnu Boginju", prvi put u istoriji. Opravdali su ulogu prvog favorita Mundijala, još jednom pokazavši svima da trenutno imaju najbolji tim na svetu i da su u stanju da se nose sa ogromnim pritiskom koji im je javnost nametnula još pre početka turnira.


O razmerama uspeha španskog sporta minulih godina najbolje govori podatak da su trenutno evropski i svetski prvaci u fudbalu i košarci i da imaju klupskog prvaka Evrope u košarci i vicešampiona "Starog kontinenta" u fudbalu. Dodatni razlog za slavlje vatrenih navijača na Pirinejskom poluostrvu je činjenica da su njihovi ljubimci prva evropska reprezentacija koja je pehar namenjen najboljem timu na svetu osvojila van svog kontinenta. Do sada je jedino Brazilcima 1958. godine u Švedskoj uspelo da se dokopaju trona van "svog tla".


"Crvena furija" nije, međutim, na takmičenju u Južnoj Africi imresionirala pošto je od šest pobeda čak pet trijumfa ostvarila minimalnim rezultatom. Izuzev nejakog Hondurasa u grupi, kojeg su pobedili sa 2:0, sa svim ostalim protivnicima izabranici Visentea del Boskea nisu lako izlazili na kraj. Šampionski tim je praktično do polufinala sam doveo David Vilja, dok su u finišu prvenstva zablistali prvotimci Barselone - Karles Pujol i Andres Inijesta.


Publika je mnogo više očekivala od nedovoljno oporavljenog Fernanda Toresa i kreativca Franceska Fabregasa, ali su je oni razočarali. Najbolji igrač u pohodu na "Euro 2008" Ćavi bio je solidan, ali ne i na nivou od pre dve godine u Austriji i Švajcarskoj.


Holanđani su i treći put zakazali u finalu, drugi put posle produžetaka. Tim Berta van Marvajka delovao je ubedljivo najstabilnije tokom turnira i jedini je na nekoj utakmici koja je odlučivala o plasmanu u narednu fazu takmičenja načinio preokret.
Bilo je to u četvrfinalu protiv Brazila, kada su "lale" pokazale mentalnu stabilnost i potpuno poremetili "karioke" koje su delovale bespomoćno u drugom poluvremenu.
Vesli Snajder je još jednom pokazao kvalitet, s obzirom da je na sjajnu klupsku sezonu u milanskom Interu nadovezao izvanredno odigrano Svetsko prvenstvo. Omaleni vezista je bio sve na terenu - dobar kvaritelj protivničke igre, organizator sa istančanim osećajem za potrebe saigrača i strelac pet veoma važnih golova.

"Lalama" je za zlatnu medalju nedostajao ubojiti napadač i "pravi" Arjen Roben koji se nije mogao prepoznati tokom šampionata. As minhenskog Bajerna napravio je nekoliko početničkih grešaka, a u finalu je promašio najbolju priliku čime je "crvenoj furiji" omogućio da se vrati u igru i trujumfuje.

Reprezentacija Nemačke osvojila je drugi put uzastopno bronzanu medalju, još jednom oraspoloživši brojne pristalice. "Panceri" su potvrdili da su ekipa koja pruža dobre igre u kontinuitetu, a prvenstvo u Južnoj Africi četvrto je od poslednjih pet velikih takmičenja na kojima je državni tim Nemačke završio među četiri najbolje selekcije. Povrede ključnih igrača, među kojima se izdvaja kapiten Mihael Balak, pružile su šansu mladim snagama, a većina je iskoristila. Izdvojili su se Mesut Ozil, Sami Kedira, Tomas Miler i Žerom Boateng.


Urugvaj je dugo čekao da se priključi fudbalskom "kremu", a do zapaženog rezultata dvostruki svetski prvak došao je kombinacijom isksustva selektora Oskara Tabaresa, tradicionalne kvalitetne odbrane, fanatične borbenosti i izvrsnog napadačkog tandema Dijego Forlan - Luis Suares.

Među ekipama koje su ispunile snove navijača nalazi se još jedan južnoamerički predstavnik - Paragvaj. Reprezentativci te zemlje plenili su samopouzdanjem, pošto su još pre početka Mundijala tvrdili da su najbolja generacija u istoriji tamošnjeg fudbala.  Ispostavilo se da su bili u pravu i da su zaslužili plasman među osam najboljih timova, što je najveći uspeh državnog tima ove male zemlje.

Značajan iskorak u odnosu na šampionat održan pre četiri godine načinila su dva predstavnika Azije - Japan i Južna Koreja. Timovi sa Dalekog istoka pokazali su se kao konkurentni rivali, a do eliminacione faze stigli su potpuno zasluženo.

Osim njih, navijače je obradovala i Slovačka koja je debitovala na velikom takmičenju i prebrodila prvu fazu, a ukras na istorijski plasman u osminu finala bila je pobeda nad braniocem titule Italijiom u odlučujućem meču u grupi. Selektor Slovaka Vladimir Vajs izveo je na teren ofanzivnu formaciju sa tri napadača, a za hrabrost je nagrađen blistavim trijumfom.


Jedina ekipa koja se nije plasirala u nokaut-fazu, a nije razočarano otišla kući je Novi Zeland. Mnogi su ovaj egzotični tim sa amaterima i poluprofesionalcima u sastavu doživljavali kao ekipu koja je došla u Južnu Afriku da odigra tri revijalne utakmice.  Podatak da izabranici Rikija Herberta nisu doživeli nijedan poraz i da su po tome jedinstveni na prvom Mundijalu održanom na afričkom tlu često će se u budućnosti koristiti kao kuriozitet sa 19. Svetskog prvenstva.


Najveći tragičar šampionata je Gana, jedina selekcija sa "crnog kontinenta" koja se plasirala u osminu finala. Učenici srpskog stručnjaka Milovana Rajevca odigrali su za afričke ekipe neuobičajeno disciplinovano, a od istorijskog plasmana u polufinale delila ih je sporska sreća. "Crne zvezde" na meču četvrtfinala protiv Urugvaja najpre nisu iskoristile penal u poslednjim trenucima drugog produžetka, a zatim je "bela tačka" bila fatalna po njih i prilikom izvođenja penala.


Svako prvenstvo po pravilu obeleži i posrtanje giganata, pošto nema mesta za sve na pobedničkom postolju. Osporavani selektori Brazila i Argentine, Karlos Dunga i Dijego Armando Maradona, nisu uspeli da pripreme igrače za prve teže ispite na Mundijalu, pa su južnoamerički velikani eliminsani u četvrtfinalu od Holandije, odnosno Nemačke.

Englezima nije pomogao ni Fabio Kapelo. Još jednom su na terenu ispričali "staru priču" koja se periodično ponavlja na svake dve godine, a svodi se na poruke da su najzad preboleli "stare boljke" i da su spremni za put na vrh. Na kraju se njihov učinak uvek svede na razočaravajući i nesrazmeran jačini tima.

Na samom dnu završili su finalisti prethodnog Mundijala - Italija i Francuska. "Azuri" kao da se još nisu oporavili od strahovitog udarca po njihov fudbal i afere "kalčopoli" koja ih je iz temelja zaljuljala. Na upravo završenom Mundijalu selektor Marčelo Lipi platio je ceh zbog prevelike vere u članove šampionske generacije iz 2006. godine čiji je zenit karijere očigledno prošao.


Tim koji je po svemu razočarao je Francuska. Bivši svetski prvak završio je na poslednjem mestu u grupi sa jednim bodom i gol-razlikom 1:4. "Trikolorima" kao da krah na Evropskom prvenstvu u Austriji i švajcarskoj i neubedljivo odrađen posao u kvalifikacijama nije bio dovoljna opomena pred takmičenje u Južnoj Africi.
Stručni štab i reprezentativci sve vreme su se gložili, skandali su prepravili njihov trening-kamp, a igrači su se ponašali kao pripadnici nižerazrednog kluba u kome se ne zna red.

Šampionat u Južnoj Africi obeležili su i opravdani povici na veoma loše suđenje, neuobičajeno hladno vreme i mnogo velikih asova koji nisu uspeli da ponove igre iz klubova.


Lionel Mesi, Vejn Runi, Kaka i Frank Riberi najzvučnija su fudbalska imena koja su razočarala publiku željnu virtuoznih poteza.

Na 19. Svetskom prvenstvu naša reprezentacija debitovala je pod imenom Srbija, ali nije uspela da se plasira u osminu finala. Izabranici selektora Radomira Antića zabeležili su istorijsku pobedu nad selekcijom Nemačke u Port Elizabetu, ali su porazi od Gane i Australije bili "kobni". U poslednjem kolu D grupe "belim orlovima" je odgovarao i bod iz meča sa Australijom, nisu ga osvojili i prerano su završili učešće na planetarnoj smotri. 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online