Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 04.10.2017.
08:23
A. Stanković - Vesti A

Uz rođendan Partizana: Strelac prvog gola Matekalo

Čulik, Čolić, Beleslin, Zlatko Čajkovski, Đurđević, Švaljek, Šereš (Prvoslav-Boba Mihajlović), Atanacković, Rupnik, Božović i Matekalo.

commons.wikimedia.org
Fudbaleri i vojni sluzbenici - Glazer, Radunovic, Rupnik, Atanackovic, bobek, Svaljek, Popesku, Mihajlovic, A Takac, Colic (stoje), Simonovski, Cajkovski, Palfi, Grozovic, Seres, Matekalo


Mlađi poklonici fudbala verovatno ne znaju, ali ovako je glasio sastav Partizana iz prve utakmice u bogatoj istoriji crno-belih!

Danas klub iz Humske 1 obeležava 72. rođendan, pa podsećamo da je nedugo po oslobođenju zemlje organizovano prvo Prvenstvo Jugoslovenske armije na kojem se oko 400 izabranih sportista iz svih jedinica takmičilo u više disciplina. 

Od najboljih atletičara, fudbalera, odbojkaša i košarkaša kasnije su obrazovane ekipe koje su predstavljale Jugoslovensku armiju na prvom posleratnom prvenstvu države. Tu su predstavnici vojske zabeležili značajne uspehe: košarkaši i atletičari su postali prvaci države, a fudbaleri i odbojkaši bili su drugi.

Ovi uspesi su podstakli osnivanje jednog armijskog sportskog kolektiva po ugledu na sovjetsku CSKA. Ideja je sprovedena u delo 4. oktobra 1945. godine kad je pri Centralnom domu Jugoslovenske armije (CDJA) osnovan kolektiv koji je, po sećanju generala Peka Dapčevića, dobio ime Partizan.

Prilikom formiranja i razvitka Partizana u njegovim prvim danima posebnu brigu o organizacionom učvršćenju vodili su Svetozar Vukmanović-Tempo i Otmar Kreačić „Kultura", kao i Vlado Mađarić, Pavle Jovićević, Artur Takač, Božo Švarc i mnogi drugi...

Dva dana kasnije, 6. oktobra 1945. godine, oko hiljadu gledalaca – većinom boraca Armije, došlo je na igralište „20. oktobra" u Zemunu da vidi prvu utakmicu Partizana. Gore pomenuti tim sastavio je Franjo Glazer, golman koji se još pre rata proslavio u BSK i koji je po broju utakmica u reprezentaciji (33) bio rekorder među čuvarima mreže. 

Protivnik je bila reprezentacija Zemuna koja je povela u 22. minutu, posle iznenadnog prodora desne polutke Jovanovića.

Tada je igra postala življa, navala armijskog kluba bila je stalno pred golom protivnika. U 41. minutu Florijan Matekalo, desno krilo vrhunske klase, oštrim udarcem izjednačio je rezultat i ušao u istoriju Partizana kao strelac prvog ikada postignutog pogotka.

Malo iza toga i Šereš je pogodio mrežu. Na početku drugog poluvremena Matekalo je postigao još jedan gol, a strelac četvrtog je posle lepog dodavanja Božovića bio Rupnik. Pred kraj utakmice centarfor Zemuna Hidrih postavio je konačan rezultat – 4:2 za Partizan.

Od tih prvih dana do danas Partizan je osvojio 27 titula prvaka države, 13 puta bio osvajač nacionalnog Kupa, jednom je trijumfovao u Srednjeevropskom kupu, bio finalista Kupa evropskih šampiona i dao našem fudbalu nebrojeno reprezentativaca.
Srećan rođendan crno-beli.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online