Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 28.09.2017.
13:48
Tanjug A

Nemački mediji: Veliki potencijal za nasilje u Kelnu

Nemačka štampa piše o utakmici visokog rizika između Kelna i Crvene zvezde u Ligi Evrope i o preduzetim merama u sprečavanju mogućih ispada navijača u tom gradu, zbog čega je angažovano više od 2.000 policijaca.

EPA/MARTIN DIVISEK
 

"Vodeni topovi su spremni" - naslov je članka u listu "Nojes Dojčland", koji navodi da kelnska policija govori o "velikom potencijalu za izbijanje nasilja" i slikovito objašnjava da "jedna kap može da prelije čašu".

- Policija se nada da će sprečiti nerede tako što je angažovala 2.300 policajaca, dok Keln planira da na stadionu angažuje 700 redara. Smatra se da će oko polovine od 5.000 navijača Crvene zvezde doputovati bez karata za utakmicu, a 500 njih se smatra rizičnim. I među onim navijačima Kelna koji su skloni nasilju na delu je "široka mobilizacija" - navodi taj list.

Dalje u tekstu piše da "nasilje fudbalskih navijača u Srbiji od 90-ih godina ima dugu i tužnu tradiciju, još u vreme preminulog autokrate Slobodana Miloševića".

- Zainteresovani političari i gospodari rata instrumentalizovali su fudbalske nasilnike iz redova huligana Crvene zvezde, ratni zločinac (kasnije ubijen) Željko Ražnjatović Arkan regrutovao je pripadnike svoje ozloglašene paravojske - piše "Nojes Dojčland".

Podseća se i da su fudbalski huligani 2004. godine reagovali na antisrpske nerede na Kosovu paljenjem beogradske džamije i stranih ambasada, piše "Nojes Dojčland".

Nemački "Rajnland-pfalc" citira pismo kelnske policije upućeno navijačima u kojem se naglašava da policija ne pravi razliku prema boji klubova, već samo između mirnih i nasilju sklonih navijača, kao i da će odlučno i dosledno postupiti protiv svakoga ko koristi fudbalsku utakmicu da bi širio strah i nasilje u blizini stadiona ili u gradu. Ističe se i da su policijske mere opreza osnovane jer je prilikom poslednjeg susreta dva tima pre 28 godina bilo sukoba i nereda posle utakmice u kojoj je Keln slavio 3:0 (i nadoknadio poraz iz Beograda 2:0) u Kupu UEFA, kao i da su tada viđene tuče dve navijačke grupe, jurnjava i potera na i van stadiona.

Lokalni list "Kelner štat ancajger" piše da su vođe srpskih huliganskih grupa najčešće poznate policiji i često povezane sa narko-mafijom, ali nikada nisu osuđivane na duge zatvorske kazne.

- Političari i visoki državni službenici kao njihovi zaštitnici sede u upravama velikih klubova i zaustavljaju akcije pravosuđa. Broj rano obustavljenih krivičnih postupaka je mnogo veći od broja presuda - piše taj list.

Utakmica 2. kola Lige Evrope između Kelna i Crvene zvezde igra se večeras od 19 časova.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online