Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 17.07.2017.
02:15
B. Miličić - Vesti A

Školuju igrače i dobre ljude!

Punih deset godina u Prijedoru radi Škola fudbala "Braća Đurovski" kroz koju je prošlo na stotine dečaka od pet do 15 godina. Mnogi od njih ovde su naučili prve i osnovne fudbalske korake, a kasnije zaigrali u poznatijim i većim klubovima. Svi oni poneli su pečat kvalitetnog rada pod nadzorom trenerskog tima u kome su Zoran Petković, Slobodan Bodo Ličina, Nenad Bašić i Mato Stanić.

M. Todorović
Milko Đurovski

Ovih dana u Minhenu su na Vidovdanskom turniru među 26 ekipa fudbalskog podmlatka imali dva sastava u kategoriji D i F juniora, koji su osvojili drugo, odnosno prvo mesto u svojim kategorijama. Kao deo fudbalske sportske asocijacije Prijedor oni su i u Minhenu, kao i na drugim gostovanjima, pokazali na terenu i van njega da imaju dobre fudbalske stručnjake i pedagoge, koji kvalitetno rade sa mlađim kategorijama.

- Naš cilj je animacija i omasovljavanje dece od pet do 15 godina koja žele da treniraju fudbal, dok nam je profesionalni rad u drugom planu. Trenutno Škola fudbala "Braća Đurovski" u Prijedoru ima 80 polaznika, a tu su još seniorska i veteranska sekcija koje su pri fudbalskoj sportskoj asocijaciji Prijedor i igraju u Četvrtoj ligi BiH.

Što se tiče mlađih kategorija, u školi imamo sve uzraste predbazičnog i takmičarskog karaktera. Iskustvo nam govori da će sigurno neko od ovih dečaka zaigrati u poznatijim klubovima. U stručnom radu s decom dajemo prednost tehničkim elementima, da deca kroz igru postignu što bolje fudbalsko znanje, a kasnije će na red doći taktika i fizička sprema, što će se doraditi u malo većim klubovima - objašnjava Zoran Petković.

Mečevi sa Zvezdom

Iako zbog obaveza braća Milko i Boško Đurovski ne dolaze često u Prijedor i školu fudbala koja nosi njihovo ime, često su u kontaktu sa ljudima koji vode školu, u prvom redu sa Petkovićem.

- Ja sam veliki prijatelj sa braćom Đurovski i nas ovde raduje kada se oni pojave u Prijedoru i među našim ljudima, a pogotovo u školi fudbala koja nosi njihovo ime. Oni se raspituju za naše rezultate i probleme u radu, daju nam punu podršku i raduju se našim uspesima. Mi smo prošle godine u Beogradu bili gosti Crvene zvezde i BSK Batajnica. Tada smo odigrali i dve utakmice sa vršnjacima naših kadeta i predpetlića. Ta poseta i susret sa ljudima u velikom klubu kakav je Crvena zvezda za nas je veliko iskustvo, a o tome se i danas rado razgovara u našim redovima. Nije mala stvar videti kako se sa mlađim kategorijama radi u tako velikom klubu i mi smo ih pozvali da kada im vreme dozvoli budu naši gosti - s oduševljenjem govori Petković.

Milko i prijatelji

Zanimljivo je da je 2003. Milko Đurovski bio trener FK Rudar iz Prijedora, koji je tada bio prvoligaš Republike Srpske. On je ostavio izvanredan utisak na ljude iz sveta fudbala i van njega u ovom delu Republike Srpske. O tom vremenu govorio je prilikom gostovanja u RS:
- U Prijedoru se uvek osećam predivno zbog dobrote ljudi, kakvi su u čitavoj Republici Srpskoj. Ponosni smo brat Boško i ja zbog saznanja da našim fudbalskim tragom u ovoj sredini privlače neke nove klince. Zbog toga, Zorana Petkovića i ljude iz Škole fudbala "Braća Đurovski" nikada neću odbiti. Ostalo je iza mene dosta prijatelja u ovom delu Republike Srpske.

Entuzijasti

Ono što rade ovi fudbalski entuzijasti i zanesenjaci u Prijedoru, svakako je dobar primer da se i u teškim materijalnim uslovima može uraditi mnogo. Podrška koju njihovom radu daju braća Milko i Boško Đurovski predstavlja nešto što je mnogo vrednije od novca. Jer, kako jednom prilikom reče Milko Đurovski, raduje ga što mlade može uputiti na fudbal, dajući im do znanja da samo uz posvećenost s puno ljubavi, kao što su to činili on i brat Boško, mogu da se izgrade kao pozitivne ličnosti.

U ovo vreme, nema veće vrednosti za društvo nego podizanje mladih ljudi na zdravim osnovama sportskog života izgrađujući ih kao zdrave i moralne članove društva. A, to svakako čini Škola fudbala "Braća Đurovski" u Prijedoru.

Iz Škole do reprezentacije

O kvalitetu rada u Školi fudbala "Braća Đurovski" svedoče i primeri dečaka koji su stigli do reprezentacije BiH i jačih klubova u okolini. Tako Ajdin Redžić (rođen 1998. godine) igra u ekipi Krupe na Vrbasu, koja se takmiči u Premijer ligi BiH. Saša Jovičić, isto godište, brani boje Slaven Belupa u Prvoj ligi Hrvatske. I Redžić i Jovičić su članovi reprezentacije BiH do 21 godine. Golman Dejan Milinković (rođen 2000) je trenutno u Beogradu na probi u Crvenoj zvezdi i uskoro će se znati da li će ostati u redovima crveno-belih. Zanimljivo je i da je Tijana Zorić (2003), koja je bila u Školi fudbala do preseljenja u Austriju, postala član kadetske ekipe u Gracu i takmiči se u Prvoj ženskoj ligi Austrije.
Pored toga, 12 kadeta i pionira iz ove Škole igra u odgovarajućim ekipama FK Rudar Prijedor, a kadeti Škole su i regionalni prvaci.










 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online