Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 02.07.2017.
12:21
M. Topalović - Vesti A

Miodrag Ješić pruzeo bogati Al Itifak

Poznati trener u Saudijsku Arabiju poveo kompletan stručni štab iz Srbije!

instagram.com
Srpska kolonija u Damamu: Ješić sa stručnim štabom Itifaka

U bogatoj trenrskoj karijeri Miodrag Ješić je prikačio još jednu "zvezdicu". Sklopio je ugovor sa Al Itifakom iz Saudijske Arabije koji je lociran u gradu Damam.
-Klub poseduje moderan stadion sa oko 26.00 sedećih mesta i najsavremenije prateće objekte. - kaže Ješić. - Ništa čudno za ovaj deo sveta.
Da li su pregovori dugo trajali?
- Ne! Predsednik Halid Al Dabal mi je dao odlične finansijske uslove, a prihvatio je i moj predlog da kompletan stručni štab čine Srbi. Ustvari, to je bio moj prvi preduslov za saradnju.
Sada se već stvorila mala srpska kolonija u Damanu?
- Uz mene su stalni saradnik kondicioni trener Darko Obradović, prvi pomoćnik Srđan Tekijaški, za rad sa golmanima zadužen je Rade Zalad, prevodilac je Zoran Vešović, a video analize obavljaće Ivan Zorić.
Zapažen trag u Itifagu ostavio je hrvatski stručnjak Branko Ivanković, ali i naš Goran Tufegdžić. Uopšte, klub je često imao trenere iz uvoza: Rumuni Andone, Tudor, Mulcesku i Marin, Brazilci Prokopio i Fransisko, Švajcarac Gajger, Poljak Skorca, Nemci Brukner i Štumpf, Holanđanin Skatori...Reč je o jednom od najbogatijih klubova u Saudijskoj Arabiji, sa fantastičnim navijačima, a jedan od sponora je "Hjundai". A kada je reč o timu Ješić kaže:
- Prva zvezda je španski vezista Huanmi Kaljehon koji je igrao za Erkules, Albasete, Majorku, Kordobu Bolivar i Levadijakos. Videćemo sa kojim ćemo snagama ući u novu sezonu. U ekipi su još  Kamerunac Buba, Iračanin Ibrahim, Fofana iz Gvineje i Bolivijac Duk. Prošle godine osvojili su 11 mesto što je jedan do najslabijih plasmana. Na meni i saradnicima je da napravimo veliki iskorak i ne sumnjam da ćemo uspeti u toj nameri. 

instagram.com
Iskušenje i zadovoljstvo Miodrag Ješić


Borba za titulu nije realna?
- Nije ni imperativ. U ovom trenitku Al Hilal, Al Ahli, Al Nasr, Al Itihad i Al Šašab nalaze se u boljem položaju. Naš zadatak je da stabilizuejm oekipu, približimo je najboljima i u dogledno vreme napadnemo pozicije koje vode u azijska klupska takmičenja. Uz to, siguran sam da ćemo od starta svim favoritima biti tvrd orah. Zna se da volim fajtersku igru i Itifak se neće povlačiti i povijati bez obzira na ime protivnika.
Podneblje vam nije strano?
- Ni podneblje ni zemlja jer sam radio u Najranu pre par godina. Ima dosta specifičnosti, a li trenerski posao je takav. Morate brzo i efikasno da se prilagođavate podneblju, igračima i milionu sitnica koje utiču na rezultat. Veruejm da će naš u Itifaku biti pozitivan.
Nećete biti jedini srpski trener u Saudijskoj Arabiji?
- Vuk Rašović je preuzeo Al Fejsali, ali se još nismo čuli, a ni videli. Tek sam se raspakovao! Biće vremena jer mi najpre predstoji veliki posao u klubu koji sam preuzeo. Za naš fudbal svakako je priznanje što ima dva trenera u jakoj ligi. Uostalom, osim Al Šababa, koji vodi domaći trener Al Žaber, nekada sjajan igrač, u ostalim klubovima su strani treneri.

instagram.com
Ponovo u Saudijskoj Arabiji: Miodrag Ješić
Globtroter
Ješićeva trenerska karijera iz godine u godinu je sve bogatija:
1997/98    Radnički Niš
1998/99    OFK Beograd
1999/00    Partizan 
2000/01    Sportif Sfaksijen (Tunis)
2002        Altaj (Turska)
2002–04    Slavia (Bugarska)
2004        Pegah Gilan (Iran)
2004–06    CSKA (Bugarska)
2006/07    Partizan 
2007        Širin Faraz (Iran)
2007/08    Liteks (Bugarska)
2008        Otopeni (Rumunija)
2008/09    Budućnost (Crna Gora)
2009/10    Al Itihad (Libija)
2010        Čangša Đinde (Kina)
2011        Atahadi Bengazi (Libija)
2011        Šardari Tabriz (Iran)
2012/13    Najran (Saudijska Arabija)
2013        CSKA (Bugarska)
2014        Liteks (Bugarska)
2015        Jangon (Mjanmar)
2015/16    Sarajevo (BiH)
2016/17    Al-Arabi (Kuvajt)
2017-    Al-Itifak (Saudijska Arabija)

Invazija stranaca
Uz Ješića i Rašovića na kormilu klubova u Saudijskoj Arabiji su poznata imena: Al Ahli - Rebrov (Ukrajina), Al Batin - Kvim Mašado (Portugal), Al Fateh - Žaber (Tunis), Al Hilal - Ramon Dijaz (Argentina), Al Itihad - Sijera (Čile), Al Halej - Tudor (Rumunija), Al Nasr - Rikardo Gomes (Brazil), Al Kadisija - Dos Anjos (Brazil), Al Red - Rubah (Alžir) Al Tavon - Hose Gomes (Portugal) i Al Vehda - Belkacem (Alžir)
Niska trofeja
Itifak je dva puta bio šampion (1983,87), Kup Kralja Saudijske Arabije osvajao je 1968,85, Kup Princa 1965, a Kup Saudijske Arabije tri puta. Na području Arabije dva puta je bio šampion, a tri puta u Golfskom zalivu i kao prvi iz SA kome je to pošlo za rukom..



Naftna polja
Damam se nalazi u Istočnoj pokrajini Saudijske Arabije na obali Persijskog zaliva, regije najbogatije naftom na svetu. Najveći je grad u Istočnoj pokrajini i peti najveći u Saudijskoj Arabiji, posle Rijada, Džede, Meke i Medine. Važno je komercijalno središte i luka. Prosečna letnja temperatura je 40-45 stepani!
Dvadeset kilometara od grada nalazi se "Kralj Fahd," najveći aerodrom u svetu, kada je reč o površini, oko 780 km2.
Na obali Persijskog zaliva nalazi se luka Kralja Abdul Aziza druga po prometu u zemlji posle Džede.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online