Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 29.06.2017.
02:15
M. Topalović - Vesti A

Za pobedu - milion evra!

Sjajne sezone su iza Bešiktaša koji je potvrdio dominaciju u turskom fudbalu. Ekpa legendarnog golmana Trabzona, po kome je novi stadion dobio ime, a kasnije uspešnog trenera Šenola Guneša, u drugi plan je bacila velike rivale. U klub je došao 2015. kao i naš Duško Tošić.

EPA/SEDAT SUNA
Nema im ravnih u Turskoj: Duško Tošić u dresu Bešiktaša

- Tačno je da su Fenerbahče i Galatasaraj u krizi, ali mi se nismo obazirali na njihove probleme - kaže za "Vesti" Tošić koji sa velikim uspehom igra u redovima višestrukog šampiona.

Crno-beli "orlovi" sa Bosfora osnovani su pre 114 godina, ali odavno nisu bili toliko dominantni u odnosu na velike gradske rivale. Osvojili su 15. titulu i sada su u prilici da ponove het-trik iz perioda 1990-92. Ove godine trofejni trio razdvojio je Istanbul Basakšehir koji je osvojio vicešampionsku titulu.

26 mečeva odigrao je prošle sezone u Superligi Turske, postigao dva gola

- Reč je o klubu koji puno ulaže, ima veliki budžet, odličnog trenera i sjajnu ekipu. Nas su pobedili sa 3:1 u meču koji je dokazao njihovu snagu i ambicije. Nisu igrali u Evropi, pa su se fokusirali na ligu i zato su osvojili drugo mesto. Izgurali su u istom ritmu čitavu sezonu i svaka im čast. U srpskim okvirima, mogao bih da ih uporedim sa Čukaričkim. Imaju dobru priču, u stanju su da plate igrača 6-7 miliona evra, daju platu Adebajoru tri-četiri miliona.

U čemu je tajna uspeha Bešiktaša?

- Angažovanje bivšeg selektora Guneša bilo je pun pogodak. Pojačanja su planski angažovana, probudili su se navijači, napravljen je novi stadion Vodafon park, najsavremeniji objekat za preko 45.000 gledalaca, tako da su se sve kockice složile i "posledica" toga su odlična atmosfera i rezultati uključujući i četvrtfinale Lige Evrope.

Bešiktaš je tada eliminisan u Istanbulu od Liona. Posle dosta uzbuđenja odluka je pala sa bele tačke, a kiksirali su igrači sa Balkana.

- Propustili smo sjajnu priliku - setan je Tošić.

Druženje sa košarkašima

Kako provodite slobodno vreme u Turskoj?
- Porodica je, logično, u prvom planu. Družim se sa saigračem Mitrovićem koji je došao iz Rijeke, ali najviše vremena provodim sa košarkašima Perom Antićem, Bogdanom Bogdanovićem i Željkom Obradovićem. Najlepše je vreme provoditi sa našim ljudima.

- Moj promašaj nije bio koban, ali jeste Hrvata Mateja Mitrovića. Penali su kao i uvek rulet, a Francuzi su imali više sreće. Da smo prošli siguran sam da bismo, na krilima te pobede, eliminisali Seltu, Ajaks ili Mančester Junajted iako to možda nekima pretenciozno zvuči. S druge strane imalo je to i svojih prednosti. Posle eliminacije potpuno smo se posvetili šampionatu Turske i uspešno ga priveli kraju.

Odrastao u Orlovatu

Tošić je odrastao u Orlovatu pokraj Zrenjanina. U OFK Beograd je stigao u paru sa Dušanom Mihajlovićem koji nije ostvario zapaženu karijeru. Ponikli su na stadionu u Karađorđevom parku u dresu Proletera koji, na žalost, više ne postoji. Juna 2008. oženio se pop zvezdom Jelenom Karleušom sa kojom ima dve ćerke.

Sigurno da nova sezona donosi veće ambicije?

- Naravno, posebno u Ligi šampiona gde definitivno želimo iskorak. U prvenstvo Turske ćemo ući kao najveći favorit jer u ostalim klubovima iz vrha i dalje traju previranja. Posebno ću istaći probleme koje imaju sa navijačima nenaviknutim na tako loše serije. Biće i promena, ali "kozmetičkih", u toku prelaznog roka. Imamo sjajnu osnovu, poznajemo se u dušu i to je formula uspeha.

Da li će biti nekih novina u narednoj sezoni?

- Najveća je pojava katarske kompanije koja je otkupila TV prava. Budžet će biti pet puta veći! To znači da će svaki klub, iz gornjeg doma, za pobedu dobijati milion evra! Lako je izračunati koliko može da se zaradi na domaćem planu. Zamislite da se tako u Srbiju vrednuju trijumfi!

Krenuo iz Zrenjanina

Ime i prezime: Duško Tošić
Datum rođenja: 19. januar 1985.
Mesto rođenja: Zrenjanin
Visina: 1,84 cm
Pozicija: Levi bočni/štoper
Broj na dresu: 6 (Bešiktaš)
Karijera: Proleter Zrenjanin (mlađe kategorije), OFK Beograd (2002-2006), Sošo (2006/07), Verder Bremen (2007-2010), Portsmut (2010), KP Rendžers (2010, pozajmica), Crvena zvezda (2010-2012), Betis (2011, pozajmica), Genčlerbirligi (2012-2015), Bešiktaš (2015 -)
Reprezentacija: Srbija (19 mečeva, jedan gol)


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online