Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 05.07.2010.
19:33
Tanjug A

Holanđani favoriti, Urugvaj bez Suaresa

Fudbalska reprezentacija Holandije favorit je u prvom polufinalnom meču šampionata sveta u Južnoj Africi koji sutra od 20,30 časova u Kejptaunu igra protiv selekcije Urugvaja.

Izabranici selektora Berta van Marvajka spadaju u red reprezentacija koje su najviše prikazale na Mundijalu, dok je Urugvaj došao u situaciju da bude poslednji predstavnik južnoameričkog kontinenta.

Urugvajci su već postigli najveći uspeh u poslednjih 40 godina. Dvostruki prvaci sveta najzad su dočekali trenutak da budu ispred već eliminisanih velikana sa "zelenog koninenta" - Brazila i Argentine.

Iskusni selektor Oskar Tabares nije euforičan uoči istorijskog duela sa "lalama", iako je atmosfera među razdraganim navijačcima u domovini ovih dana dostigla tačku ključanja.

"Ne mogu ni da pretpostavim kako bi se osećali u slučaju da osvojimo titulu planetarnog prvaka. Svima nama su idoli članovi generacije koja je 1950. godine u Brazilu osvojila pehar", naglasio Tabares.

Veliki motiv njegovim izabranicima pred sutrašnji meč može da bude podatak da su najbolji urugvajski fudbaleri u oba slučaja kada su igrali u finalu uspeli da se domognu trona.

"Utakmica sa Holandijom bi za nas bila jako težak ispit, bez obzira na fazu takmičenja. Holanđani su ekipa koja odavno nije izgubila utakmicu", podsetio je Tabares.

Prema njegovim rečima, igra holandskog državnog tima bazira se na velikom broju mogućnosti, što napad "lala" čini praktično nezaustavljivim.


"Nema sumnje da su oni favoriti, ali mislim da nije nemoguće da ih pobedimo", rekao je selektor Urugvaja.

Tabares će morati da na teren izvede tim bez raspucanog napadača Luisa Suaresa, koji je u poslednjim trenucima produžetka utakmice sa Ganom sprečio siguran pogodak i dobio crveni karton zbog igranja rukom na gol-liniji. Osim golgetera holandskog Ajaksa, u ekipi "urusa" neće biti dvojice standardnih članova veoma pouzdane defanzivne linije - povređenog Dijega Godina i Horhea Fusilea koji ima parne kartone.

Kapiten Dijego Lugano, koji ima problema sa kolenom, istakao je da će sasvim sigurno biti spreman za polufinalni okršaj.

"Ovo su utakmice koje iz igrača izvlače maksimum i iziskuju da stisne zube. Jedino pitanje je da li sam fizički 100 odsto spreman, pošto se sutra greške neće praštati bez obzira na povrede", poručio je iskusni Lugano.

Slično kao i Urugvajci, Holanjdani se prisećaju najslavnijih trenutaka iz istorije njihovog fudbala. Sjajna generacija Johana Krojfa, Johana Neskensa i Jonija Repa postala je početkom sedamdesetih godina sinonim nove tendencije u razvoju najpopularnije igre nazvane "totalni fudbal". Taj tim, međutim, nikada nije osvojio pobednički pehar iako je bio vrlo blizu, pošto je 1974. u Zapadnoj Nemačkoj i 1978. godine u Argentini izgubio finalne okršaje od domaćina Mundijala.

Mnogo kritikovani Van Marvajk, koji je svojim izabranicima nametnuo ostvarenje takmičarskog cilja pre svega, predvodi jedinog učesnika polufinala sa makismalnim učinkom u dosadašnjem toku turnira.

"Susret sa Urugvajem je mnogo opasan meč za nas, pošto u njemu možemo puno toga da izgubimo. Naš sledeći rival je veoma borbena ekipa, prema kojoj u svakom trenutku morate biti maksimalno oprezni", preneo je utiske Van Marvajk.

On sutra neće moći da računa na Gregorija Van der Vilea i Najdžela De Jonga, koji su u veoma oštroj utakmici sa Brazilom u četvrtfnialu dobili parne kartone. Minulih dana povređeni Joris Matijsen i Robin van Persi izjavili su da su se potpuno oporavili.

Kapiten Đovani van Bronkhorst naglasio je da mu prija što su njegovi saigrači i on zabeležili pet pobeda u isto toliko susreta na Mundijalu, ali je napomenuo da im je ubedljivo najznačajniji trijumf nad "kariokama".

"Pobeda u utakmici protiv petostrukog prvaka sveta puno je vrednija od plasmana u polufinale. Naš tim dobio je veliku dozu dodatnog samopouzdanja nakon tog uspeha", poručio je Van Bronkhorst.

Pred svim evropskim selekcijama u Južnoj Africi je dodatni motiv, pošto im se ukazala nesvakidašnja prilika da osvoje prvi pehar šampiona sveta na prvenstvu održanom van "starog kontinenta".

Utakmica Urugvaj - Holandija igra se sutra na stadionu "Grin Point" u Kejptaunu, a sudije tog meča Međunarodna fudbalska federacija će odrediti naknadno.

Verovatni sastavi:

Urugvaj: Muslera, Lugano, Viktorino, Godin, Masimilijano Pereira, Peres, Rios, Kavani, Fernandes, Abreu, Forlan.


Holandija: Stekelenburg, Bularuz, Heitinga, Matijsen, Van Bronkhorst, Kujt, Van Bomel, De Zeuv, Roben, Snajder, Van Persi.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online