Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 04.06.2017.
01:11
M. Topalović - Vesti A

Fenomenalni Zinedin Zidan

Možda Francuz alžirskog porekla nije najbolji trener na svetu, ali da li neko sme da se kladi da nikada neće biti?

EPA
TREĆA TITULA: Zidan je kao igrač i dva puta kao trener osvojio Ligu šampiona

Kada je četvrtog dana prethodne godine Florentino Perez odlučio da kaže "kraj" Rafaelu Benitezu to se činilo veoma strogo, a ništa bolje se u fudbalskim krugovima nije kotirala ni odluka koja je usledila nakon toga - posao je dobio početnik u trenerskom poslu Zinedin Zidan (44).

Otkako je udarcem glavom u prsa Marka Materacija u berlinskom finalu završio karijeru o slavnom Francuzu se više pričalo zbog humanitarnih utakmica koje je organizovao i na kojima je uvek delovao kao čovek koji i da u tim godinama ponovo zaigra zvanični meč - postideo bi svog čuvara. Za razliku od nekih svojih bivših saigrača zadržao je vitalnost, a magija je ostala u nogama, da bi tek 2013. godine odlučio da se oproba i u trenerskim vodama.

Zauzeo je počasno mesto uz Karla Anćelotija i gledao kako italijanski trener donosi Realu "la decimu" pobedom na "Da Lužu" u Lisabonu protiv gradskog rivala.

Preuzeo je Kastilju, rezervnu ekipu Reala, sa kojom je napravio solidne, ali ne neke spektakularne rezultate, pa se njegov angažman u toj ekipi možda više pamti i po tome što je optužen da je bez potrebne trenerske licence vodio klub...

Međutim, postoji li veći dokaz da je to samo "slovo na papiru" od Zizuovih rezultata?

Španski trener je uspeo ono što niko nije otkako takmičenje nosi naziv Liga šampiona, a to je da sa jednim timom odbrani titulu prvaka kontinenta, a sve to uspeo je za 18 meseci koliko je na klupi Real Madrida!

Može li to da zvuči i neverovatnije? Može!

Zinedin Zidan je Real Madrid u Ligi šampiona vodio samo 20 UTAKMICA.

Dva puta su dobili Romu (2:0, 2:0), pa izgubili i revanširali se Volfsburgu (0:2, 3:0), da bi uz pomoć jednog postignutog gola protiv Sitija (0:0, 1:0) došli do finala na "San Siru" koje je rešeno tek nakon izvođenja jedanaesteraca - 6:4, ukupno u korist prvaka Evrope.

EPA
UBEDLJIVI U FINALU: Slavlje fudbalera Reala

Da se ne radi o nekoj slučajnosti potvrdio je i u sezoni koja je na samom kraju.

Uspeo je da ostvari glavni cilj zadat pred njen početak, a to je da budu šampioni Španije, to im nije uspelo punih pet godina, da bi dobro gurali i u Ligi šampiona u kojoj nisu poraženido polufinala, ali je to bila samo "Pirovi" trijumf Atletiko Madrida koji nije uspeo da nadmaši het-trik Kristijana Ronalda iz prvog meča. Na putu do finala pobedili su Napoli i Bajern...

Ono što je Zidan uspeo jeste to da nađe savršen balans u ekipi i nije se libio da se prilagođava protivniku, a iz toga se izrodila "nova igra" sa Iskom kao zamenom za bledog i često povređenog Bejla...

...što su njegovi igrači vratili rezultatima, pa nije bilo "bušenja u medijima" iz perioda Rafaela Beniteza koji je pokušao to isto, ali nije imao autoritet i fudbalsku karijeru iza njega.

Uspeo je Zizu i da iz Ronalda, koji nije bio tako eksplozivan u La Ligi, da izvuče najvuše u Ligi šampiona, aročito kada bi igrao napadača uz Karima Benzemu, pa je Portugalac postao i prvi igrač koji je postigao sto golova u ovom takmičenju, a do kraja ih je nakupio čak 107!

Njegova ekipa se nije istrošila u jurnjavi sa Barselonom, ostalo joj je goriva, pa je na kraju održala i lekciju, fudbalsku i iz pobedničkog mentaliteta, Juventusu, najboljoj odbrani takmičenja.

A to ne mogu mali treneri. Samo veliki...

Možda on nije najbolji trener na svetu, ali da li neko sme da se kladi da nikada neće biti?

Zidan: Real je najbolji na svetu

"Iza ovog rezultata stoji puno našog rada, ali i kvalitet ove ekipe. Ponosan sam i srećan što sam deo ovog tima, što sam trener Reala, rekao je Zidan i nastavio:

"Moji osećanja su poslednjih dana veličanstvena. Real je klub velike istorije, najveći klub na svetu, a to i pokazujemo u svakoj utakmici. Uz ovakve igrače se mogu osvajati trofeji. Čestitam im na sjajnoj godini i sjajnim rezultatima", zaključio je Zizu. 

Posle ove izjave prisutni novinari su ga pitali da li je najbolji trener na svetu, a Zinedin Zidan je skromno poručio: 

"Ne, nemojte to spominjati. Nisam". 

Čestitka  i od Barselone

Ekipi Reala je stigla čestitka od navjećeg rivala. Naime, pošto je tim iz Madrida u Kardifu u finalu Lige šampiona savladao Juventus rezultatom 4:1 na "Twitteru" se oglasila Barselona. "Čestitke Real Madridu za osvajanje trofeja u Kardifu".

Verovatno su svi navijači Real Madri bili srećni pošto su videli čestitku od najvećeg rivala.  
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online