Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 29.05.2017.
06:35
M. Topalović - Vesti A

Stop za oba Ronalda

Sakule, evropsko selo roda postalo je poznato po proizvodnji mleka, ali se ustalilo i na fudbalskoj mapi Srbije. Činjenica je da su rode prepoznale Sakule kao dom kome se rado vraćaju. U pitanju je susedno mesto proslavljene Barande iz kultne serije "Vratiće se rode".

Lična arhiva
Na radnom mestu: Branko Savić

Trenutno ima 33 aktivna gnezda. Kada mladi malo ojačaju polaze na putovanje u "toplije krajeve" - južnu i srednju Afriku. U tom putovanju prelete put dug od 5.000 do 7.000 kilometara! Nešto manje trebalo je lokalnom Borcu da se domogne Srpske lige Vojvodina u kojoj igra značajnu ulogu.

Crno-beli u srcu

Partizan je u srcu, ponovo je šampion?
- Sećam se svake utakmice, detalja u crno-belom dresu. Naročito navijača koji su me podržavali skandirajući moje ime. Crno-bele sam
uvek doživljavao kao drugu kuću. Drago mi je zbog trofeja, a isto tako teško preživljavam neuspehe, naročito u Evropi.

Sakule se prvi put pominju 1432. godine i po ovom podatku predstavljaju najstarije selo u opštini Opovo. Kako je bilo selidbi, ovde se često pominjalo da se neko doselio "sa kule" ili iza kule. Izraz se odomaćio pa je tako postao naziv sela. Poznato je po crkvi Svetog Nikole, pored koje se nalazi park i istoimeni stadion sa tribinama. U okruženju je šuma topole. Prostire na 537 hektara uz obale Tamiša.

Trener Borca od juna 2016. je Branko Savić (44), poznat kao nekadašnji fudbaler Partizana i zrenjaninskog Proletera.

- Počelo je kao lep izazov i prilika da pokažem koliko znam i vredim. Klub ima velike ambicije i sjajno je organizovan. U fazi smo kada stvaramo ekipu koja će biti dostojna da odgovori svim zadacima koji su pred nama.

Gosti, na bodove ne računajte

Ko dođe u Sakule igra punim plućima. Vredni domaćini rado ugoste prijatelje, ali na bodove niko ne može da računa u Južnom Banatu. Uspon je počeo pre tri godine kada su napredovali iz ranga u rang da bi administrativnim putem (bili su treći), zbog istupanja pančevačkog Dinama, postali srpskoligaši.

- Malo, pitomo mesto sa oko 2000 stanovnika - otkriva "tajnu" bivši internacionalac Savić. - Poljoprivreda, stočarstvo...Živica Ćirić je gazda i sve sponzoriše jer se ne možemo osloniti na opštinski budžet. Ima kompaniju "Ćirić i sin". Silosi, pšenica, kukuruz i ogroman voćnjak jabuka, ali je najvažnija ljubav koju gaji prema fudbalu.

Krenuo iz Zrenjanina

Ime i prezime: Branko Savić
Datum rođenja: 8. avgust 1972.
Mesto rođenja: Zrenjanin
Godina: 44
Visina: 1,86 m
Karijera (igrač): Radnički Zrenjanin, Proleter Zrenjanin, Partizan, Beitar Jerusalim, Partizan, Liaoning, Proleter Zrenjanin, Budućnost Banatski Dvor, Banat Zrenjanin
Karijera (trener): Vršac, Borac (Sakule).
Trofeji: Tri titule sa Partizanom (1999, 2002, 2003), Kup Srbije i Crne Gore sa crno-belima (1998)

Kakvi su uslovi za rad?
- Solidni. Svi smo "na točkovima". Putujemo iz Zrenjanina, Pančeva, Beograda...
Borac ima dosta iskusnih fudbalera koji možda nisu poznati široj javnosti. Golman Trifunović, braća Šušnjar, Kiš, Marko Milovac kapiten, koji je dugo igrao u Mađarskoj i bio prvi strelac treće lige. Crnomarković je bio prvoligaški igrač, a Krnjinac, sin poznatog golmana, oprobao se u Superligi.

* 3 titule prvaka je Savić osvojio sa Partizanom

* 123 ligaška meča je Savić odigrao za crno-bele

Borac je posle ulaska u Srpsku ligu prošle godine ostvario uspeh i plasmanom u finale Kupa Vojvodine. Eliminisao je Omladinac iz Starih Banovaca (3:2), ali je na "Karađorđu" u Novom Sadu ekipa Mladosti iz Bačkoj Jarka odnela pehar posle boljeg izvođenja penala.
Dobre rezultate Savićeva ekipa ostvarila je i u ligi.

- Cilj je bio da budemo među prvih šest odnosno da izbegnemo borbu za opstanak. To smo brzo ostvarili. I da igramo dobar i napadački fudbal. Tome je sve podređeno. Tvrdim da na našim utakmicama gledaoci uživaju, a posebnu zahvalnost dugujem našim navijačima - kaže Savić, koji je prošao sve fudbalske meridijane i vodio borbe sa najboljim napadačima svog doba.

Mali Kristijano se nije video

Svaki razgovor sa Savićem"mora" da se završi podatkom da je među retkim svetskim defanzivcima koji su imali čast da čuvaju oba Ronalda! Slavnog Brazilca "Zubu" kao člana Reala, a Portugalca iz vremena kada je igrao za Sporting iz Lisabona. Oba puta u dresu Partizana. Nije ih brenovao, a trudio se koliko je u njegovoj moći da ostavi dobar utisak. Ostao je upamćen kao štoper koji ćuti i radi.

Mladi Kristijano Ronaldo je tada tek počinjao karijeru.

Pričao samo na terenu

Branko Savić je po odlasku iz Partizana jedno vreme igrao u Izraelu i Kini.
- Nikada nisam bio samoreklamer. Pričao sam na terenu. Uvek sam više obraćao pažnju na ljude nego trofeje. Zato sam ostao prijatelj sa Ilićem, Stojanovskim, kum sam sa Vladom Ivićem koji beleži sjajne rezultate u Grčkoj i mnogim drugim saigračima. Svašta smo zajedno proživeli. U fudbalu su uspesi uvek vezani za kolektiv, a ne za pojedinca.

- U Lisabonu smo slavili sa 3:1, a on se pojavio početkom drugog poluvremena. Trudio se, počeo je na levom krilu pa prešao na desno, ali nije ništa konkretno uradio. Tada je zvezda bio Kvarežma. U revanšu je bio starter jer su jurili minus. Umesto Radakovića branio je Ilić i ponovo je uštopovan jedan od najboljih igrača u istoriji fudbala. Imao je dosta individualnih akcija, asistirao je kod jednog gola i zamenjen je sredinom drugog poluvremena. U tom periodu nije puno ulazio u sredinu, ali se videlo da je veliki potencijal. Na kraju smo slavili posle produžetaka. Bilo je 3:3 zahvaljujući golovima Dejana Živkovića i Čakara.

Plan profi licenca

Savić je Zrenjaninac, ali su njegovi poreklom iz Višegrada. Borac mu nije prva trenerska stanica.
- Radio sam u školi fudbala Petlić i Vršcu godinu dana. Plan je da završim za profi licencu, a onda krenem u veće izazove.

Naravno, mečevi sa Realom se posebno pamte.

- Puno nezaboravnih utakmica, ali sa Realom su bile posebne - priseća se Savić: - Kasiljas, Roberto Karlos, Raul, Figo, Bekam, Ronaldo... Nesrećno smo poraženi u Madridu. Raul nas je kaznio, a Ronaldo se nije naigrao. Pred kraj je zamenjen. U to vreme odigrati 0:0 bila je svetska vest. Da je Saša Ilić realizovao zicer mogli smo i da pobedimo u Beogradu gde smo sva tri meča Lige šampiona remizirali! Mnogi su se raspitivali jer sam ostavio dobar utisak.

Ronaldo je tada Saviću probacio loptu kroz noge...

- Da, ali rukom! Faulirao ga je Taribo Vest pa sam stao ispred Brazilca da ne bi brzo izveo slobodnjak. Držao je loptu rukom, zarolao je i proturio mi kroz noge. Sudija je shvatio gaf pa ga nije kaznio kartonom - rado Savić prepričava lepe uspomene iz bogate igračke karijere.

EPA/Georgy Licovski
Uspomena na Ligu šampiona: Branko Savić u duelu sa Figom

Stadion Sveti Nikola po ugledu na Bari

Fudbal u Sakulama krenuo je uzlaznom putanjom ulaskom u klub firme "Ćirić i sin". Kompaniju je osnovao Milenko, a u poslu je i sin Živica, predsednik Borca.

- Rođeni smo Sakuljani pa je normalno da pomažemo svom mestu. Posebno deci i omladini jer nemaju većih mogućnosti za razonodu. Želja je bila da ih odvojimo od kafića, a najbolji način ulaganja je u sport. Fudbal je najpopularniji pa smo rešili da se njemu posvetimo - izjavio je za lokalni Sport magazin Živica Ćirić koji je 1991. bio u Bariju, kao veliki navijač Crvene Zvezde, pa stadion u Sakulama nosi ime Sveti Nikola, uz napomenu:

- Sve doživljavamo kao moralnu obavezu, a ulaganje u decu i njihovo zdravo odrastanje nikad nije skupo. Kompanija obraduje oko 10.000 hektara plodne zemlje!

Pupinova tajna o šorama

U Sakulama postoje uslovi za rekreaciju. Stadion, u sastavu škole teren za male sportove, novoizgrađena hala je pogodna za treniranje u zimskim mesecima. Popularno je i pecanje koje privlači brojne turiste, ali posebno mesto pripada Banatskim šorama.

Sastavni su deo svake manifestacije. To je igra koja neodoljivo podseća na američki bejzbol, a svaki pravi Banaćanin i Lala reći će da su baš naše šore preteča bejzbola. U boemskim krugovima možete čuti da je u svetu tajnu o šorama otkrio Mihajlo Pupin, koji je rođen u obližnjem Idvoru.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online