Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 24.04.2017.
12:48
M. Topalović - Vesti A

Kolonija Srba u Budimpešti

Stručni štab slavnog Ujpešta bogatiji za Predraga Rogana

instagram.com
NOVO ISKUSTVO: Predrag Rogan

Neugdona povreda ramena uslovila je da Predrag Rogan (Partizan i Obilić) rano prekine fudbalsku karijeru i otisne se u trenerske vode. Poznat je po radu sa mladim fudbalerima, ali po sticanju UEFA pro licence počeo je samostalnu karijeru. Uspesi koje je ostvario sa Zemunom i šabačkom Mačvom nisu ostali nezapaženi.
- Kucnuo je čas da se osamostalim, posle rada sa talentima, rukovodećih funkcija i uloge asistenta. Plasmani u viši rang, sa slavnim klubovima kakvi su Zemun i Mačva, posebno su mi dragi, počeo je zanimljivu ispovest Rogan, Nadam se da će nastaviti uzlaznom putanjom.
Za mnoge iznenađujuće, ali tokom zimske pauze Rogan je napustio "čivijaše" i obreo se u Budimpešti.

Instagram
UČI I POMAŽE: Predrag Rogan

- Trenutno sam u Ujpeštu, jednom od najslavnijih mađarskih klubova. Prvi trener je saborac iz Rada Nebojša Vignjević. Podatak da je trener od 2013. dovoljno govori o stručnim kvalitetima i poverenju koje ima vlasnik kluba. Ne treba zaboraviti da je regenerisao mnoge igrače, poput Dialoa, koji je prodat u Kinu za 2,5 miliona evra. Makedonca Bardija lansirao je među najtalentovanije evropske igrače, sve bolji je njegov zemljak Angelov, Diara iz Malija je uvek na meti bogatih klubova...Izvesno je da ćemo morati da zasučemo rukave i od leta oslonac pronađemo u mladim igračima. Neće biti lako, ali Vignjević je dokazao da ništa ne može da ga poremeti.

Instagram
RAD NA DUGE STAZE: Vignejvić (levo) i pomoćnik Vig

Da li je Ujpešt korak unazad u vašoj karijeri?
- Nikako! Osnovna zamisao je da pokrenem mlađe kategorije Ujpešta pošto je to trenutno najveći problem. Trenutni skor je zaista katastrofalan. Osvojili su bod na 23 utakmice! Sa tim poslom krenuću na kraju sezone kada sagledam situaciju i završi se izgradnja centra. To je veliki projekat, neka vrsta internata sa perfektnom infrastrukturum na pet kilometara od grada gde je vlasnik Roland Dušatelet kupio zemlju. Već se zna da će oko 100 talenata doći iz malog kluba UTE koji nema profesionalni pogon. Čim ugrabim vreme skautiram, a sigurno će biti talenata iz unutrašnjosti pošto je Budimpešta izazov, a Ujpešt veliki brend.
Trenutne obaveze?
- Sada sam uz Vignjevića i Miloša Bogićevića sa ciljem da što uspešnije profi pogon završi sezonu. Ujpešt je imao dosta problema pre pojave novog vlasnika. Finansije su uslovile da ne igra u evropi i pored osvojenog kupa 2014, a poslednji prelazni rokovi prošli su bez pojačanja. Malo "roster", povrede, kartoni...Nazavidna situacija koju je Vignjević premostio sjajnim radom i zbog toga uživa veliki ugled u Mađarskoj.Ekipa je i sada ekstra utrenirana. Doskora je Ujpešt kao domaćin igrao u Kečkemetu, a sada je ponovo na svom bunjištu u mađarskoj prestonici i očekuje se više bodova.
Jedan od izazova svakako je upoznavanje sa funkcionisanjem ozbiljnog sistema?
- Jedno je kada slušate, a drugo kada ste deo čitave priče. Poznato je da Mađari poslednjih godina puno ulažu u sport i infrastrukturu. Došli su i do prvih rezultata, kada je reč o nacionalnom timu, a podatka da su tri ženska rukometna kluba u polufinalu Lige šampiona ili transfer vaterpoliste Prlainovića iz Pro Reka u Solnok jasan su dokaz.
Očekuje se i uspon klubova.
- Imaju zaista jedinstven sistem nagrađivanja. Uslovi i ambijent su čitav vek ispred Srbije. Savez daje bonuse za osvojeni bod (7.000 evra) ili tri (20.000 evra) čak i u kup takmičenju. Posebna dobit može se ostvariti ukoliko u startnoj postavi imate osam domaćih igrača, zatim momak iz U21 tima i na kraju iz svoje omladinske škole.

Instagram
DOLAZE BOLJI DANI: Trening Ujpešta

Kada se sve sabere reč je o ogromnim sredstvima i velikom podsticaju. Zbog toga vlasnik Ujpešta i polaže velike nade u razvoj akademije. Poređenja radi lider Videoton, u kome blistaju Lazović i Marko Šćepović, igra sa sedam stranaca.
Ambicije do kraja sezone?
- Igra se trokružno i tek je počela poslednja runda. Nalazimo se u bezbrižnom delu tabele. Zbog toga ćemo akcenat baciti na kup. Posle tri niža ligaša eliminsiali smo Vašaš i Zalaegeršeg. Slede dueli sa Sivićevim Mezekevešdom koga smo nedavno, na njegovom terenu, pobedili sa 3:1 u šampionatu. Tu vidimo šanasu da se plasiramo u Evropu pošto je istekla suspenzija. Imamo vernu armiju navijača i gazdu koji samo insistira na uživanju u igri, a onda i promociji kluba. Rezultat je u drugom planu.
Bila je duža pauza u šampionatu?
- Čak tri nedelje. Redovnom UEFA terminu Mađari su dodali još dana kako bi selektor Nemac Štork što više radio sa reprezentativcima, posebno iz domaćih klubova. I to je pokazatelj ozbiljnosti sa kojom pristupaju svakom projektu.
Budimpešta je sama po sebi izazov?
- Nedavno smo se uselili u nove stanove locirane u centru grada, a blizu stadiona. Nema puno vremena, ali biće dana za obilazak grada. Sigurno će mi pomoći Nemanja Andrić, klupski fizioterapeuti Miloš Nastić i Žarko Milovanović kao i Žot Baranjoš koji je igrao u Dinamu i zna poneku reč. Sa igračima komuniciramo na engleskom pošto je mađarski zaista težak. U to sam se uverio dok sa radio u subotičkom Spartaku i na Paliću.
Vrhunski trener i skaut

Rogan je poznat po izuzetnom radu sa maldim fudbalerima. Ima i njuh da pronađe i obradi dragulj. O tome najbolje govori plejada fudbalera koje je pronašao i formirao na Banjici.
- Od svega je najteže nabrojati sva imena. Sigurno ću nekoga propustiti da spomenem. Trenutno mi je najbliži Andrić pošto igra u Ujpeštu, kao i Danilović iz Debrecena i Čukić iz Ferencvaroša sa kojim sam sarađivao u Smederevu.

Instagram
STANDARDAN: Nemanja Andrić
Na spisku mogu da se neđu: Kojić, Milivojević Pejčinović, Tomović, F. Đorđević, Vuković, S. Mitrović, Vitas, A. Stevanović, Stojiljković, A. Pavlović, Đurđević, A. Luković, Urošević, Jorgačević, Raspopović, Obradović, Rundić, A. Jovanović, U. Damnjanović, pa aktuelni "građevinari" Rodić, Maraš, Lutovac, Vico, Denić, Nj. Petrović...Vredije od svega je prijatelsjki odnos koji sam zadržao sa tim. 

Dušateletov fudbalski hedonizam

Gazda Ujpešta je belgijski milioner i biznismen Roland Dušatelet. Vlasnik brojnih multinacionalnih korporacija pod svojom "kapom" ima belgijski Sent Trujden, španski Alkorkon, nemački Karl Cajs i engleski Čarlton. Odustao je od Standarda iz Liježa tokom 2015.
- Reč je o zanimljivom i inteligentnom čoveku, kaže Rogan, Nedavno smo imali zajedničku večeru i nećete verovati jedina tema o kojoj nismo razgovarali je fudbal! Pored nas su sedeli Bernd Štork i Andreas Meler, ali ni oni nisu bili dovoljna inspiracija. To veče je odredio za druženje, priče o životu, filmu...a u principu nije neko ko opterećuje i ima posebne želje. Cilj mu je da promoviše fudbal i lansira mlade igrače pa je pravo zadovoljstvo raditi u klubu u kome se on za sve pita.

Rano za selektora

Već nekoliko puta Predrag Rogan je bio na pragu rada u FS Srbije.

Instagram
VREME RADI ZA NJEGA: Predrag Rogan

- Nije tajna da sam imao ponudu, ali smatram da je prerano da se okušam u tom poslu. Željan sam svakodnevnih aktivnosti na terenu, a sa ljudima koji brinu o mlađim kategorijama u FS Srbije u stalnom sam kontaktu.

Simpatična Kristina

Simapatična Kristina Bona je sastavni deo stručnog štaba Ujpešta?
- Dama je psihoterapeut i ima redovne "seanse" sa trenerima i igračima. Ništa čudno za mađarske prilike jer savez je angažovao, u saradnji sa klubovima, i Dejvida, momka iz diplomatske porodice koji povremeno
dolazi u Ujpešt. Pshioterapeuti prate reakcije, govor tela, testiraju, konstatuju...na kraju dele savete kako bi iz svakog pojedinca izvukli makismum.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online