Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 22.06.2010.
18:02 >> 19:49h
Vestionline A

Domaćin pobedio Francuze za oproštaj od SP

Fudbalska reprezentacija Južne Afrike pobedila je Francusku rezultatom 2:1 (2:0) u poslednjem kolu grupe A na Svetskom prvenstvu.

Golove za domaćina Mundijala postigli su Kumalo u 20. i Mfela u 37. minutu, dok je počasni gol za Francusku delo Florana Malude u 69. minutu.

Iz Grupe A fudbalske selekcije Urugvaja i Meksika plasirali su se u osminu finala Svetskog prvenstva, dok su domaćin Mundijala Južna Afrika i aktuelni vicešampion Francuska završili takmičenje, rezime je poslednjeg kola grupe A.


Urugvaj je prvi u Grupi pošto je u 3. kolu pobedio Meksiko rezultatom 1:0, golom Luisa Suareza.

Južnoafrikanci su mnogo bolje i angažovanije ušli u meč. Nadali su se poštenom meču između Urugvaja i Meksika i krenuli svim snagama ka golu Francuske. Posle nekoliko promašenih poluprilika, domaćin Svetskog prvenstva je došao do prednosti u 20. minutu golom Kumala. Štoper Južne Afrike je bio viši u skoku od Dijabija i zatresao mrežu Lorisa. Golman Francuza snosi odgovornost za gol jer je promašio loptu i tako omogućio Afrikancima da dođu do prednosti.

Samo šest minuta kasnije "trikolori" ostaju sa igračem manje, jer je Joan Gurkuf zaradio direktan crveni karton posle udaranja laktom u lice Čabalale. Igrao se 37. minutu kada je još jednu katastrofalnu interevenciju odbrane Francuza iskoristio napadač Mfela i sa samo nekoliko metara poslao loptu u mrežu - 2:0.

Činilo se tada da će Francuska doživeti još jednu blamažu, nakon svih skandala koji su im se dešavali na ovom šampionatu sveta, a treba napomenuti da je jedan gol domaćinu poništen zbog ofsajda.

U drugom poluvremenu Južna Afrika je krenula još žešće sa željom da postigne još dva gola koji bi je odveli u drugi krug. Najbolju šansu propustio je nekadašnji napadač Crvene zvezde Bernard Parker koji je sjajno ušao u prostor posle dodavanja Čabalale, ali je pogodio stativu.

Francuzi su počeli ozbiljnije da igraju u poslednjih dvadesetak minuta. Upravo u tom periodu došli do gola. Frank Riberi je odlično primio loptu u kaznenom prostoru rivala, sjajno dodao Floranu Maludi kome nije bilo teško da pogodi mrežu - 2:1.

Taj gol je ubio svaku nadu Južne Afrike da može da pobedi Francusku sa četiri gola razlike i plasira se u osminu finala. Obe ekipe završile su takmičenje, s tim da je domaćin ostavio daleko bolji utisak. Francuska je posle finala od pre četiri godine, i skandalozne pobede nad Ircima u baražu za ovo prvenstvo, potpuno razočarala i potpuno ponižena se vraća kući.

Selektor Francuske Rejmon Domenek porazom se oprostio od funkcije.

"Jednostavno, nije nas htelo. Taman kada smo počeli da igramo, isključen je Gurkuf i sve je bilo gotovo. Ovo nije vreme za bilo kakve procene, ali moram da kažem da mi je veoma žao, jer ovaj tim poseduje veliki potencijal. Nadam se da će moj naslednik na klupi umeti da ga iskoristi na pravi način i da će naredno takmičenje biti znatno uspešnije. Ne brinem za budućnost Francuske, živeće ona i posle mene", poručio je sada već bivši selektor "trikolora".

Francuska - Južna Afrika 1:2 (0:2)
Strelci: Maluda 69' - Kumalo 20', Mfela 37'. Stadion: Fri Stejt. Gledalaca: 40.000. Sudija: Oskar Ruiz (Kolumbija). žuti kartoni: Dijabi (Francuska). Crveni kartoni: Gurkuf (Francuska).

 

FRANCUSKA: Loris, Sanja, Galas, Skilaći, Kliši, Dijabi, Dijara (Govu 82'), Riberi, Gurkuf, Žinjak (Maluda 46'), Sise (Anri 55'). Selektor: Rejmon Domenek.
JUŽNA AFRIKA: Džozefs, Ngonga (Gaksa 55'), Mokoena, Kumalo, Masilela, Pijenar, Keto, Kuboni (Modise 77'), Čabalala, Parker (Nomvete 68'), Mfela. Selektor: Karlos Pareira.

Grupa A
Francuska - Južna Afrika 1:2 (0:2)
(Maluda 69' - Kumalo 20', Mfela 37')

Meksiko - Urugvaj 0:1 (0:1)
(Suarez 43')

Tabela:
URUGVAJ 3 2 1 0 4:0 7
MEKSIKO 3 1 1 1 3:2 4
Južna Afrika 3 1 1 1 3:5 4
Francuska 3 0 1 2 1:4 1

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online