Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 05.01.2017.
15:33
Tanjug, Vestionline A

FSS: Nesporazum sa FIFPro izazvao domaći Sindikat fudbalera

Fudbalski savez Srbije (FSS) saopštio je danas da je do nesporazuma sa Međunarodnim udruženjem profesionalaca (FIFPro), koje je pozvalo igrace širom sveta da bojkotuju srpsku ligu zbog brojnih sporova i kašnjenja plata, došlo zbog netačnih i nepotpunih informacija koje je FIFPro dobio od srpskog Sindikata fudbalera.

Instagram
Drugi su krivi: Slaviša Kokeza, predsednik FSS

- Povodom saopštenja organizacije FIFPro u vezi sa reorganizacijom Arbitražnog  suda FS Srbije, moramo da istaknemo i ukažemo da je u delu koji se tiče Arbitražnog suda, saopštenje koncipirano na osnovu netačnih i nepotpunih informacija koje je Sindikat profesionalnih fudbalera ",Nezavisnost'' (SPFN) uputio u decembru 2016. godine FIFPro-u. SPFN uputio je primedbe FIFPpro-u još pre nego što je novi Pravilnik o radu arbitražnog sud objavljen u službenom glasilu FSS što govori o njihovoj nameri da spreče sprovođenje korenitih promena u Arbitražnom sudu - navodi se u saopstenju FSS.

Kako se ističe, FSS je sačekao da prođu novogodišnji i Božićni praznici i juče je uputio zvaničan odgovor FIFPro-u na postavljena pitanja, a o spornoj situaciji informisao je i UEFA.

- Obavljeni su razgovori i konsultacije sa Zoranom Lakovićem iz UEFA i konstatovano je da situacija ne izlazi iz uobičajenog pravnog okvira i prakse, kao i da će sve nedoumice biti razrešene konstruktivnim dijalogom sa UEFA i FIFPro u narednim danima. Izražena briga FIFProa zbog donošenja novog Pravilnika o radu arbitražnog suda FSS izazvana je netačnim i tendencioznim obaveštenjima koja je SPFN uputio toj organizaciji, a što je FSS u dopisu FIFPro-u objasnio i demantovao.

FSS smatra da se "iz ponašanja predstavnika SPFN koji u poslednjih mesec dana na različite načine pokušavaju da osujete reorganizaciju i unapređenje rada Arbitražnog suda FSS, vidi jasna namera da se očuvaju stečeni interesi i monopol koji je SPFN u proteklim godinama stvorio pred Arbitražnim sudom kada je reč o zastupanju profesionalnih fudbalera".

- Dovoljno je pomenuti neverovatnu okolnost, a to je da se u oko 95 odsto sporova pred Arbitražnim sudom pojavljuje jedna te ista advokatska kancelarija, koja zastupa i SPFN, što nije slučaj sa sporovima koji se vode ni pred bilo kojom drugom arbitražom u našoj državi, kao ni pred bilo kojim drugim sudom u Republici Srbiji. Čudi nas da SPFN kao argumente protiv novouspostavljenog Arbitražnog suda iznosi podatke koji su vezani za negativan rad prethodnog suda i koji samo govore u korist odluke FSS da izvrši sistemske promene, ubrza postupak pred sudom i obezbedi nezavisan rad Arbitražnog suda. SPFN je do skoro iznosio vrlo ozbiljne kritike na račun funkcionisanja prethodnog arbitražnog suda, a juče je naprasno počeo da hvali njegov rad, čini se sa jasnom namerom da unapred diskredituje rad novih arbitara. FSS je u skladu sa odredbama Zakona o sportu uputio Ministarstvu omladine i sporta Pravilnik o radu arbitražnog suda FSS radi dobijanja mišljenja Ministarstva i u slučaju da ministarstvo uputi primedbe na sadržinu Pravilnika ili na sastav Arbitražnog suda, korekcije će biti izvršene u zakonom propisanim rokovima.

Iz FSS poručuju da su "prilikom rada na izmenama Pravilnika o radu arbitražnog suda poštovali osnovna načela i institute sportske arbitraže, kao i Zakon o arbitraži Republike Srbije i Zakon o sportu Republike Srbije".

- Osnovni cilj i zadatak bio je da se formira arbitražni sud koji ce biti nezavisan i nepristrasan, ali istovremeno i kredibilan i autoritativan. Arbitri sa liste moraju biti lica najviših moralnih osobina, koja poseduju pravnička znanja i stručnu osposobljenost. Iz tog razloga je u Pravilniku izmenjena odredba koja uređuje uslove za izbor arbitara. Arbitri sada moraju biti lica koja imaju položen pravosudni ispit ili lica koja imaju titulu doktora pravnih nauka, što do sada nije bio slučaj.

Na kraju, FSS ističe da i pored tih kriterijuma, arbitri moraju imati iskustva i aktivno se baviti sportskim pravom i moraju poznavati pravila arbitražnog postupka.

- Novim pravilnikom je omogućeno svima da podnesu svoje kandidature za mesto arbitra u arbitražnom sudu, a odlučeno je da se od ponuđenih lica moraju izabrati oni koji su najstručniji i najkompetentniji i koji će biti garant nezavisnog i objektivnog suđenja, dakle, najbolji među najboljima - zaključuje se u saopstenju FSS.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online