Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 16.11.2016.
12:29
M. Topalović - Vesti A

Gaćinović spasilac i adut Ajntrahta

U Gaćinovićevom „slučaju“ geni su odigrali važnu ulogu. Otac Vladimir bio je odličan igrač, kasnije i trener. Trebinjac po rođenju, Mijat je uz nasleđen talenat poneo i neuništiv hercegovački duh.

Instagram
ZADOVOLJAN MINUTAŽOM: Gaćinović i Štrobl iz Borusije (M)

Dolazak bivšeh hrvatskog „izbornika“ Nika Kovača na kormilo Ajtrahta iz Frankfurta poklopilo se sa dobrim rezultatim, izborenim opstankom kroz baraž i renesansom u prvih 10. kola novog šampionata.
Iz našeg ugla puno je značajnija uloga Mijata Gaćinovića, standardnog člana mlade reprezentacije Srbije. Osvajač nacionalnog kupa sa Vojvodinom i Svetski šampion sa Novog Zelanda bio je sigurno ključni faktor na utakmciama protiv Nirnberga. 
- Angažovanje Kovača preporodio je tim, a meni se najzad ukazala prava šansa. Pokazao mi je da veruje u mene, a to mladom igraču puno znači. Na meni je bilo da mu vratim dobrim partijama.
To se dogodilo već u baražu za opstanak u Bundes ligi protiv Nirnberga?
- U prvoj utakmci postigao sam gol za 1:1 u Frankfurtu i na taj način izbegli smo poraz – priseća se momak nemirnog pogleda, ali staloženog glasa – Bio je to moj prvi gol u dresu Ajntrahta, ali itekako važan. Zbili smo redove i u revanšu čekali šansu do 66. minuta kada sam proigrao Harisa Seferovića za gol koji nas je ostavio u životu. Ne mogu ni da zamislim kakva katastrofa nastala da smo ispali.
U Gaćinovićevom „slučaju“ geni su odigrali važnu ulogu. Otac Vladimir bio je odličan igrač, kasnije i trener. Trebinjac po rođenju, Mijat je uz nasleđen talenat poneo i neuništiv hercegovački duh.

Instagram
PORODICA NAJVEĆA PODRŠKA: Gaćinovići u Frankfurtu

- Tata je svakako najzaslužniji za moj sportski put. Od malih nogu sa njim sam bio u svetu fudbala. On me je naučio prvim driblinzima, a sve je kasnije nadograđeno u Novom Sadu. Odigrao sam dve nezaboravne sezone u prvom timu Vojvodine i to me lansiralo u reprezentativne selekcije i obezbedilo ino-transfer.
Da li su Nemačka i Ajntraht bili startna želja?
- Nekoliko klubova iz Nemačke interesovalo se se moje usluge. Ajhtraht sam doživeo kao najbolju opciju. I nisam pogrešio. Kod Armina Fea sam se prilagođavao, a kod Kovača procvetao.

Instagram
ODLUČUJUĆI GOLOVI: Mijat Gaćinović

Ko se na startu našao pri ruci?
- Ponajpre moj poznanik Novosađanin Slobodan Medojević, zatim Ignjovski koji je u to vreme bio u klubu pa Seferović. Sada su sa nama Hrgota, koji je rođen u Bosni, ali je odrastao u Švedskoj i igra za njihovu reprezentaciju i Hrvat Rebić koji je na pozjamici iz Fiorentine.
U novoj sezoni Ajntraht je hit?
-Možda smo za druge iznenađenje, ali nadali smo se pomaku. Sa Kovačem bolje radimo i napravljena je dobra i brza ekipa. Nema razloga da ne nastavimo u ovom ritmu. Za početak treba da se ustalimo u mirnoj luci, ali ukoliko se ukaže šansa napašćemo i Evropu. Kada se oporave Rus, Medojević, Flum i Štendera zaoštriće se konkurencija za prvih 11. Ranije se sve svodilo na Aleksandra Majera i njegova rešenja u napadu. Sada smo raznovrsniji i imamo dosta dobrih igrača. Malo golova primamo, a dovoljno dajemo.
Poslednji je tvoje delo protiv neugodnog Kelna?
-Puno mi znači pošto je prvi u Bundes ligi i odmah vredan tri boda. Primio sam loptu, odložio je Čendleru na stranu, sjajno je centrirao, a gol sam postigao glavom na prvoj stativi.
Uigrana kombinacija?
-Ne baš. Bio je to splet okolnosti. Kovač od mene stalno traži da napadam prostor, pogotovu tu prvu stativu i poslušao sam ga pa je odmah došao i pogodak. Mislim da mi je ovo prvi gol, od petlića, koji sam postigao glavom. Nadam se da će ih biti još, ali i asistencija jer sa te strane nisam zadovoljan dosadašnjim učinkom. 

Instagram
AJNTRAHTOV ADUT: Mijat Gaćinović

Da li je gol nekom posebno posvećen?
-Dao sam ga baš u periodu kada su mama i tada bili u tronedeljnoj poseti. Doneli su mi sreću i verovatno inspiraciju. 
Definitivno ste i mentalno stasali. Niste pali u euforiju posle 2:2 protiv Bajerna kome ste im dali gol sa igračem manje?!
- Odlično smo pripremljeni i to je odgovor. Sve se isplatilo u prvih 10 kola, ali treba da nastavimo u istom ritmu. 
Niko Kovač je rođen u Berlinu i sigurno voli čeličnu disciplinu. Ovo mu je prvo samostalno trenersko klupsko iskustvo.
- Svestan je mojih kvaliteta i tehnike koju posedujem. Daje mi odrešene ruke, naročito kada imam loptu. U defanzivi logično insistira da držim svoju poziciju, ali zato kada krenem prema protivničkom golu imam veliku slobodu u kretnju, a to mi prija i odgovara.
Kad ugrabi vreme u pauzi između ispita devojka se zaputi iz Novog Sada u Frankfurt. Trebinjci (rodbina i drugovi) redovno ga kontaktiraju i šalju reči podrške. 
- Ali i naši ljudi u Frankfurtu. Generalno u gradu na Majni živi puno Balkanaca  i ustalnom smo kontaktu. Već me prepoznaju i bodre. Svima je stalo da Ajntraht napravi dobar rezultat. 

Novi izazov je EURO 2017.

Instagram
GENERACIJA ZA VELIKA DELA: Lukić, Gaćinović, Živković i Maksimović

- Plasman u Poljsku značajan je i za Ajntraht koji daje reprezentativca na veliku smotru. Dokazali smo protiv Norvežana da imamo kvalitet i u junu 2017. godine krećemo na evropski tron. Posle kontinentalne i svetske titule u mlađim kategorijama potrudićemo da se i kao članovi "Orlića" osvojimo Stri kontinent.
                                                                  Krenuli intervjui
Gaćinović živi u kvartu Zaksenhauzen. Nije jedini prvotimac Ajntrahta na toj lokaciji, ali najviše vremena prirodno provodi sa Medojevićem koji još nije debitovao zbog povrede.
- Ne izbegavam ni domaće igrače, ali jezik je nas nekolicinu spojio. Redovno učim nemački, profesor dolazi dva puta sedmično i već se na terenu sjajno snalazim i nemam jezičku barijeru. Počeo sam da dajem i intervjue, ali uglavnom na fudbalske teme  jer sam ovladao tom terminologijom. 

                                                                     A selekcija?
- Sigurno da svi sanjamo o tome da jednog dana zaigramo i u najboljoj selekciji. Imam tek 21 godinu i idem nekim logičnim putem. Do 17 godine igrao sam za BiH, a od U19 za Srbiju i trenutno sam fokusiran samo na U21 i plasman na EURO. Ako Bog da kasnije će biti prilike da se okušam i među seniorima.

                                                          Ostali Srbi u Bundes ligi?
- Sa Ignjovskim sam i dalje u kontaktu. Trenutno nije u prvom timu Frajburga, ali je polivalentan i izboriće se. Kostić je sjajan igrač koji nije imao sreće da Štutgart zadrži status. Ponovo ima iste probleme u HSV, ali verujem da će se izvući jer su jedini igrali u svim sezonama Bundes lige. Srbi imaju kvalitet jer da nemaju ne bi igrali u tamošnjim klubovima.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online