Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 14.10.2016.
11:29
Kenan Hadžić/ Sport Centar A

Mister 33 puši tri kutije dnevno i čita Bukovskog

- Želim da Vam se zahvalim na ukazanom poverenju i prilici, ali u ovom trenutku treba mi jedan drugi izazov, puno teži - bile su oproštajne reči Mauricija Sarija u trenutku kada je tadašnjem poslodavcu u banci saopštio svoj otkaz. Za već tada bivšeg bankarskog konsultanta, to je bio gol u sudijskoj nadoknadi i odluka koja mu je u potpunosti promenila život.

Reuters
Mauricio Sari

To pakleno vruće leto 2002. godine jedan lokalni tim na čelu s bankarom na klupi izborio je  promociju u Seriju D, što je za Sansovino tada bio veliki uspeh, a za Sarija je značilo samo  jedno - igra počinje. 

Razvijajući svoje trenerske sposobnosti i fudbalsku filozofiju, tada 44-godišnji nepoznati trener  krenuo je putem koji ga je u potpunosti mogao progutati ili bar zadržati na nedovoljno  atraktivnom ili slabo plaćenom stajalištu. I radio je to, samo u veoma kratkom vremenskom periodu  jer je za Sarija svako stajanje bio korak bliže cilju, da bi po prvi put na dobro poznato mesto  i lokaciju vrednu pažnje Sari zastao 2012. godine kada je imenovan za novog trenera Empolija.

I tu su koferi po prvi put čekirani na duže od dve godine, a njegova filozofija i način rada  imala je pravi ispit. Član Serije B već u prvoj sezoni bio je na korak od pridruživanja društvu  najboljih, međutim njegovoj ekipi trebala je još jedna sezona kako bi kao drugoplasirani postali  novi/stari član najvišeg fudbalskog ranga u Italiji. 

Nije dugo trebalo da se "čizmom" proširi životna priča bivšeg bankara, a u to vreme heroja  Empolija kojem su zalepili i prvu trenersku etiketu- Mister 33. Uz ime samo broj, ali za one  kojima sledi utakmica protiv Empolija, to je značilo i 33 različite kombinacije za prekide koje  je imao zapisane u svojoj beležnici, a za koje su protivnici teško nalazili lek. 

Cilj je na kraju ispunjen, Empoli je u svojoj prvoj sezoni pokazao zube svima, ali ipak ostao  dovoljno jak da i sledeće godine pravi društvo najboljima. Jedina promena bila je ta što  navijači u prvom redu pored klupe neće morati da kupuju cigare i daju tek pokoji dim treneru  Sariju. Njegovi najbliži kažu da puši po tri kutije dnevno, a ništa manje nije mu trebalo  kada je odlučio da preuzme poljuljani Napoli čiji su navijači sezonama pri bili prinuđeni da  slušaju šampionske priče koje subile i ostale samo u najavama. 

No, nisu verovali da još jedan novi početak može doneti sreću i radost na njihova lica. Osim  što je Samuel Eto'o nekoliko meseci pre strpljivo čekao Sarija da izađe iz svlačionice samo  da bi pružio ruku i odao priznanje za fantastično vođenje kluba, Napolitanci skoro ništa nisu  znali o novom treneru.

Prepisan recept koji je osigurao uspeh s Empolijem doneo je prve i još uvek jedine probleme u  Napulju. Dva boda iz prva tri kola i alarm za buđenje zvonio je toliko jako da je i ikonu kluba  Dijega Armanda Maradonu izbacio iz takta:

- Plaši me ovaj Napoli. Nema jasan plan, a odbrana ne  uverava da možemo sanjati o nečemu većem. Sa ovakvom igrom nećemo završiti ni u sredini  tabele - oštar je bio Dijego i dodao da je uprava dala i preskup rođendanski poklon za Sarija. 

Osim što je gospodski rekao da mnogo poštuje i lik i reči najveće legende kluba, Mister 33  totalno je promenio sistem igre i u narednih šest utakmica upisao isto toliko pobeda i to s  gol-razlikom 18:1, a između ostalih pali su Lacio, Juventus i Milan. I tu su sve sumnje postale  nada za budućnost. 

Neki novi Napoli bio je veliko osveženje za italijansku monotoniju u kojoj se prvak znao i pre  nego je prvenstvo počelo. Sari je i definitivno odustao od 4-3-1-2 sistema s kojim se u  Empoliju proslavio, a ključna i glavna promena bila je izbacivanje "desetke" i guranje  "playmakera" u sam vrh napada. I postali su nezaustavljivi. Do kraja prvenstva Sari je u svojoj  prvoj sezoni bio jedini pravi konkurent "Staroj dami" u borbi za "Scudetto", a nes(p)retno primljen  gol u utakmici za titulu na Juve Areni bar za trenutak ugasio je nade vrućih Napolitanaca. Oni su  znali da Sari ostaje i sve oči gledale su u novu sezonu. 

Mauricio Sari nije trener kojem je glavno i osnovno merilo utakmica i zeleni teren.  Predsednik kluba De Laurentiis izjavio je da je oduševljen inteligentnom jednostavnošću kojom  Sari zrači, a s obzirom da je na klupi želeo nekoga ko ne gleda sve sa fudbalske strane, trener  koji se gotovo uvek opušta čitajući Bukovskog i Džona Fantea bio je prava odluka. 

Danas se u Napulju ne žali što je Jirgen Klop odbio da preuzme klub ili što je Emeri želeo još  jednu sezonu da ostane na klupi Sevilje. A šta reći tek za Sinišu Mihajlovića koji je bio na korak  od preuzimanja kluba, ali je zbog viška poziva u trenutku dok su se odvijali pregovori izgubio je  svaku šansu. 

Da ima ozbiljne planove i svoju budućnost vidi na San Paolou, Sari je pokazao time što je za veliki budžet koji je prodajom Iguaina njegov klub obezbedio, obezbedio potpis nekoliko vrhunskih mladih fudbalera. Neki od njih postaće nosioci igre u tekućoj sezoni, a sistem igre koji je prošle sezone bio enigma mnogim ekipa ostao je isti, samo puno uigraniji. 

Sari je svestan uspeha koji je napravio za malo više od godinu dana, a potražnja za njim iz dana u dan je sve veća. Možda i najveći problem u ovom trenutku može da mu predstavlja činjenica da stadion Napolija ima atletsku stazu, i da ne može tek tako da ode do navijača i uzme tek pokoji dim. A možda mu i ne treba, nekada nije loše uživati dok se sluša himna Lige šampiona, a njemu i njegovom Napoliju ostaje samo da slušaju reči njemu omiljenog Čarlsa Bukovskog:

- Ako hoćete nešto da uradite -idite do kraja. U suprotnom, i ne počinjite.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online