Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 13.10.2016.
13:40 >> 13:57h
P. Živković - Vesti A

Naši u svetu - Matija Nastasić: Prija mi Nemačka

Bundesliga je velika inspiracija za svakog fudbalera, pristup je uvek na najvišem nivou, a meni to apsolutno odgovara, kaže defanzivac Šalkea Matija Nastasić (23).

Vesti - M. Todorović
Matija Nastasić u dresu reprezentacije Srbije

Od Valjeva do Gelzenkirhena

Ime i prezime: Matija Nastasić
Datum rođenja: 28. mart 1993. godine
Mesto rođenja: Valjevo
Visina: 1,87 m
Mesto u timu: centralni defanzivac
Karijera: Partizan (mlađe kategorije), Teleoptik (2010-11), Fiorentina (2011-12), Mančester Siti (2012-2015), Šalke 04 (2015-)
Utakmica u reprezentaciji Srbije: 22
Debi za reprezentaciju Srbije: 29. februara 2012. protiv Kipra u Larnaki (0:0)

Pre desetak godina, u jednom razgovoru sa tadašnjim direktorom omladinske škole Partizana Nedeljkom Kostićem, saznali smo da stasava još jedan biser crno-belih, koji je krupnim koracima trebalo da se domogne prvog tima.

- Ima jedno dete, zove se Matija Nastasić. Igrao je u veznom redu, ali je procena da će biti vrhunski štoper, pa smo mu promenili poziciju. Videćete ga ubrzo na delu - pričao je tada Nedeljko Kostić.

I kao po pravilu, popularni Kole nije pogrešio. Ali jeste Partizan. Dozvolio je da mladi Valjevac napusti Humsku, a da nije odigrao nijedan minut za prvi tim! Bio je to period kada su menadžeri pravili poslove sa upravama klubova i odvodili talentovanu decu u bescenje.

Nastasićeva prva stanica bila je Fiorentina, ali je za razliku od mnogih uspeo da se izbori za minute, a onda i status prvotimca. Karijera je krenula vrtoglavim usponom, šeici iz Mančester Sitija odveli su Matiju u Premijer ligu, gde je uživao poverenje tadašnjeg trenera Roberta Manćinija.

I kasniji prelazak u Šalke može se okarakterisati kao napredak u karijeri, ali se vrlo brzo suočio sa najvećom nesrećom po jednog sportistu - povredom. Stradala je Ahilova tetiva leve noge. Usledili su operacija i meseci oporavka.

- Sada je sve dobro, ali kome može da prija pauza od godinu dana - priča za "Vesti" Matija Nastasić - Važno je da sam sada potpuno spreman, nemam nikakvih problema. Povreda je prošlost i sada mi je glavni cilj da pored dobrih partija ostanem zdrav.

Supruga i sin najveća podrška

Nastasić živi u obližnjem Diseldorfu, brzo se prilagodio životnim uslovima.

- Treba mi pola sata vožnje do Gelzenkirhena - otkriva Nastasić. - Ne poznajem mnogo naših ljudi, uglavnom se družim sa saigračima, ali najviše vremena provodim sa porodicom. Supruga Jelena i ja nedavno smo dobili sina Marka, pa je sve njemu podređeno. Ispunjen sam srećom, promenio nam je živote u najpozitivnijem smislu.

Nastasić je uhvatio dobar ritam, pošto je odigrao sedam-osam pripremnih utakmica, standardan je i u prvom timu koji baš nije najbolje počeo sezonu. Donekle su se iskupili ubedljivim trijumfom nad Borusijom iz Menhengladbaha (4:0) u poslednjem kolu pre pauze zbog obaveza nacionalnih timova.

- Krenuli smo loše u prvenstvu, upisali pet poraza. Donekle su situaciju popravljali mečevi u Ligi Evrope i nacionalnom kupu. Čak i nismo bili toliko loši koliko nismo imali sreće. Primali smo golove iz svakog šuta, ali nismo pali. Ekipa je radila maksimalno, trener je odličan, analize su na vrhunskom nivou, a dešava se u sportu da ne ide i kada dajete sve od sebe. Značiće nam mnogo pobeda nad Borusijom, najviše zbog samopouzdanja.

Sa Muslinom možemo mnogo

Matija uverava da se reprezentacija Srbije nalazi u teškoj kvalifikacionoj grupi, da igrači ne potcenjuju nijednog protivnika, a da je ideja svih da "pričaju na terenu, a manje van njega". Uostalom, to pokazuje i poslednje okupljanje i učinak u prva tri kola, dve pobede i remi, koji je doneo prvo mesto u Grupi D. 

- Imamo veru u ovaj projekat, pričamo između sebe. Stvorila se odlična atmosfera od dolaska selektora Muslina koji je sproveo pravila ponašanja, odnosa prema igri, na terenu i van njega. Zadovoljan sam kako sve funkcioniše, a potreban nam je i kontinuitet u radu. Nadam se da nećemo menjati stalno selektore, sa Muslinom možemo mnogo da napravimo - rekao je Nastasić.

Nastasić je igrao u dve superkvalitetne lige kakve su Premijer liga i Serija A, ali ambijent u nemačkoj Bundesligi je zaista specifičan, s obzirom na to da svaki klub ima ispunjen stadion na utakmicama.

- To je velika inspiracija za svakog fudbalera, podiže energiju, traži od vas da budete na maksimumu. Svaka utakmica je teška jer nema slabih rivala. Pristup je uvek na najvišem nivou, a meni to apsolutno odgovara. Voleo bih da ostanem u Nemačkoj i narednih godina - zaključio je Nastasić.

U Gelzenkirhenu pamte još jednog Srbina: Često pričam sa Krstajićem

Pre Nastasića od srpskih fudbalera dres Šalkea nosio je Mladen Krstajić. Još jedan bivši partizanovac svojevremeno je bio i kapiten kluba iz Gelzenkirhena.

- Pre dolaska u Šalke nisam imao kontakt sa Krstajićem. Danas smo zajedno u reprezentaciji i često pričamo o klubu, ljudima... Znam kakav je trag ostavio tamo i koliko ga poštuju. Naravno, rekao mi je par stvari koje mogu da mi pomognu.

Šalke je jedan od najvećih klubova u Nemačkoj. S tim u vezi, adekvatne su i ambicije.

- Uvek je prioritet izlazak u Evropu, što znači da želimo plasman na jedno od prvih šest mesta. Moramo da gledamo meč po meč, ne želimo da se opterećujemo trenutnim izgledom tabele. Moramo da prihvatimo situaciju, podižemo formu i videćemo šta će biti epilog - poručio je Matija Nastasić.

Utisak je da odavno veći broj srpskih fudbalera nije nastupao u Bundesligi. Pojedinci su i standardni reprezentativci.

- Ne stižemo baš da se viđamo, ali smo u kontaktu. Najviše se čujem sa Jojićem i Mladenovićem iz Kelna, oni su mi i najbliži. Deli nas 25 kilometara. Problem je što Šalke igra Ligu Evrope, pa smo stalno u ritmu četvrtak-nedelja. Ne uspeva nam da uskladimo termine.

Partizan jači sa Nikolićem

Ne zaboravlja Nastasić svoj Partizan.

- Gledam sve što mogu. Drago mi je da se Partizan podigao pod komandom Marka Nikolića. Imamo šest bodova manje od prvoplasiranog i bitka za šampionat je otvorena. Iskreno, verujem da će Partizan biti šampion i navijaću iz sve snage - rekao je Nastasić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online