Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 30.09.2016.
13:51
Srna A

Italijani u neverici: Fašista Di Kanio preuzima Krotone?

Nekadašnji fudbaler Paolo di Kanio, fašista i simpatizer Benita Musolinija, mogao bi da postane novi trener fudbalskog kluba Krotone, što je izazvalo skandal u italijanskoj javnosti.

pixabay.com
 

Prvoligaš Krotone ima samo jedan bod i nalazi se na poslednjem mestu na tabeli, pa je bivši napadač Lacija, Milana, Juventusa i Vest Hema postao favorit za mesto šefa stručnog štaba. Di Kanio ne krije da je fašista, a nedavno je dobio otkaz na TV kanalu "Skaj sport Italija", gde je radio kao stručni komentator, nakon što je ponosno pokazao fašističku tetovažu.
 
Dok je igrao za Lacio često je proslavljao golove tako što je navijačima salutirao fašističkim pozdravom "Romanamenti" sa podignutom desnicom. Posebno je uživao dok je to radio protiv Rome ili Livorna, klubova čiji su navijači uglavnom levo orijentisani. Nakon jednog takvog ispada na utakmici protiv Rome Di Kanio je kažnjen sa utakmicom zabrane igranja, te sa sedam hiljada evra. Čim je saznao za kaznu, Di Kanio je rekao da će uvek pozdravljati baš tim pozdravom i da mu niko to ne može zabraniti. Di Kanio tvrdi da pripada "grupi koja poštuje istinske vrijednosti za koje se valja boriti", te da pozdravlja ispruženom desnom rukom jer je to pozdrav "druga - drugovima". 

Bivši fudbaler afiramtivno govori o Benitu Musoliniju i tvrdi da je Musolini, "možda, i imao nekih mana, ali da je u osnovi bio genijalan čovek koji se držao vrlo visokih etičkih i moralnih principa", te da "nikad nije bio do kraja shvaćen". Di Kanio je pre šest godina prisustvovao sahrani italijanskog fašističkog lidera Paola Sinjorelija, koji je bio osuđen zbog umešanosti u "Bolonjski masakr", teroristički napad u kojem su neofašisti pobili 85 ljudi, a ranili više od 200. Kao dečak Di Kanio je bio član ekstremno desne navijačke frakcije Lacija, kluba koga su osnovali italijanski oficiri 1900. godine i za koji je navijao i sam Musolini.
 
Kad je Di Kanio proslavljajući gol protiv Rome prvi put fašistički salutirao, njegovim potezom bila je oduševljena Alesandra Musolini, dučeova unuka.
 
- Kakav predivan rimski pozdrav. Iskreno sam dirnuta. Poslaću Paolu pismo zahvalnosti - izjavila je ona nakon utakmice.

Di Kanio i njegovi politički stavovi bili su izvor kontroverzi i kad se u Engleskoj bavio trenerskim poslom. Kada je imenovan za menadžera Svindon tauna 2011. godine dobar deo sponzora otkazao je saradnju sa tim klubom. Dok je bio na klupi engleskog Svindona, Di Kanio je optužen da je na rasnoj osnovi izvređao francuskog fudbalera i tadašnjeg člana Lejtona Džonatana Tihoa. Di Kanio je na optužbe cinično odgovorio da je on "fašista, a ne rasista". 
 
Fašizam, u svom izvornom obliku, nije dozvoljen italijanskim Ustavom i bilo kakvo javno isticanje fašističkih simbola kažnjivo je zakonom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online