Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 11.06.2010.
12:13
Vestionline A

Mundijal mora da se gleda

Pred svima nama, građanima, policiji, firmama, sveštenicima, penzionerima ... je novi izazov - Svetsko prvenstvo u fudbalu koje počinje i trajaće čitavih mesec dana.

Valja iz petnih žila navijati za Srbiju, kako bi makar i mi bili deo Mundijala.

Treba gledati sve utakmice, raditi (ko ima posao) i pored mamurluka (ko ima šta da pije), naravno kladiti se onako navijački (iz keca u kec), svađati se sa televizorom i svakim ko misli da je bolji selektor.

Ipak, pojedini stručnjaci upozoravaju da Mundijal može Srbiji da donese gubitke?!? Svašta. Da nema "CNN-a” i kojekakvih drugih medija, ne bismo ni znali šta je kriza. Možda su stručnjaci mislili na produktivnost? Primera radi, prosečan radni sat u Srbiji košta 200 dinara (ili duplo manje). Ako neko bude gledao utakmice tokom radnog vremena (2 sata u proseku) napraviće gubitak sopstvenom preduzeću od 400 dinara - puta 20 radnih dana, pa opet pomnožimo sa milion ljubitelja fudbala, sve to konvertujemo u najomiljeniju valutu "marke - evro" i dolazimo do cifre od oko 80 miliona evra.

Toliko će navodno Srbiju koštati podrška zaposlenih muškaraca najboljim timovima sveta. Da je 80 milijardi, pa da se neko možda i zabrine, ovako, šta reći... Pa mi jedan satelit iznajmimo za 45 miliona evra, pa ga ni ne koristimo (vozovi, avioni, kamioni...).

Prodaja televizora u Srbiji je porasla proteklih nedelja (nije sve crno i belo). Procenjuje se da će Svetsko prvenstvo u fudbalu u Južnoj Africi pratiti oko milion zaposlenih muškaraca u Srbiji. Utakmice će se igrati u popodnevnim (13:30 i16h) i večernjim satima (20:30h). Koju kvotu bi stavili da će 900.000 od ovih milion muškaraca gledati utakmice u radno vreme?

Mundijal neće ni najmanje štetiti javnom sektoru u kome se, prema podacima Unije poslodavaca Srbije, efektivno radi čak 3,5 sati dnevno. To je samo nekoliko stotina hiljada zaposlenih. Zaposleni u privatnom sektoru, moraće malo više da se pomuče od svojih kolega iz "javnog”, kako bi "uhvatili krivinu” i pratili utakmice tokom radnog vremena.

Dobit od Mundijala mogu da očekuju vlasnici diskonta, proizvođači raznoraznih napitaka, vlasnici kafića, kladionica, dok će neverne žene iskoristiti svaki trenutak nepažnje "životnog saputnika”. Najviše će profitirati sam reprezentativan fudbal Srbije, ponos nacije i nova nada u bolje sutra.

"Ima se može se"
Opšte je poznato da su građani Srbije veliki radnici!?. O tome svedoči i fenomenalan bruto domaći proizvod (BDP), rekordi u izvozu koje iz nedelje u nedelju obaramo, prosečna plata koja je među najvećima u regionu, ali i na Marsu, o prirodnom priraštaju i očuvanju okeana da i ne govorimo. Kad je teško - tu smo da gledamo fudbal.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online