Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 02.06.2010.
11:18
Tanjug A

"Azuri", Rosi i debakl Brazila

Neočekivani trijumf Italije, fantastični strelac Paolo Rosi i debakl Brazila, koji je na turnir stigao sa jednim od najboljih timova u svojoj istoriji obeležili su 12. prvenstvo sveta održano u Španiji 1982. godine.

Mundijal na Iberijskom poluostrvu upamćen je i po nekoliko zaista fantastičnih utakmica, kalkulantskim partijama Italije, kasnijeg svetskog šampiona, u prvoj fazi takmičenja, brutalnom i pogibeljnom startu nemačkog golmana Haralda Šumahera nad Francuzom Patrikom Batistonom, sumnjama u regularnost meča između Zapadne Nemačke i Austrije i novom formatu takmičenja.


Prvi put na završnom turniru prvenstva sveta, umesto dosadašnjih 16, našle su se čak 24 ekipe. Odluka FIFA da poveća broj učesnika vrlo brzo se pokazala kao ispravna, pošto su ekipe van evropskog i američkog kontinenta ostavile veoma dobar utisak.


Ekipe su raspoređene u šest grupa, a u drugu fazu plasiralo se 12 najuspešnijih, koje su formirale četiri nove grupe, čiji su pobednici odlazili u polufinale.
Uprkos brojnim iznenađujućim rezultatima, svi glavni favoritu su, uz dosta muka obezbedili plasman u drugu fazu takmičenja, a sa najviše problema suočili su se kasniji finalisti Italija i Zapadna Nemačka.


Policija sprečavala rad lekara

 

Na meču između Nemačke i Francuske policija, navodno iz bezbednosnih razloga, nije dozvolila ekipi koja ukazuje medicinsku pomoć igračima da bude kraj terena. Zbog te njihove odluke igrač “trikolora” Patrik Batiston, koji je ozbiljno povređen nakon strahovitog i pogibeljnog starta protivničkog golmana Haralda Šumahera, čak tri minuta je nepomično ležao na travi čekajući lekarsku intervenciju.

Italijani su prošli u drugi krug takmičenja, iako u prva tri meča nisu zabeležili ni jednu pobedu. Plasman u sledeću fazu obezbedili su zahvaljujući samo golu više koji su dali u odnosu na trećeplasirani Kamerun, a put Italije ka novoj šampionskoj tituli sigurno bi bio zaustavljen da je sudija afričkom timu priznao regularni pogodak Rožea Mile u duelu prvog kola sa Peruom.

Start Zapadne Nemačke bio je još neubedljiviji. Duel sa Alžirom neočekivano su izgubili, pa su morali da se „vade“ u sledeća dva susreta, sa čileom i Austrijom.
Splet događaja išao je, međutim, na ruku i Nemcima i Austrijancima, pošto je dan uoči poslednje utakmice u „B“ grupi, nakon duela Alžira i Čilea, postalo jesno da pobeda „pancira“ od 1:0 vodi oba tima u sledeću fazu.


U miroljubivom duelu golom Horsta Hrubeša u desetom minutu, „elf“ je stigao do potrebnog rezultata, a onda su igrači oba tima „prestali da igraju“. Sumnje da je rezultat dogovoren javno su iznosili mediji, učesnici turnira, čak i pojedini fudbalski zvaničnici, ali to ništa nije promenilo, pa je Alžir, i pored izuzetnog utiska koji je ostavio i ostvarene dve pobede, morao da se vrati kući.


Prvi het trik

 

Mađar Laslo Kiš u istoriju Mundijala ušao je kao prvi rezervista, ali i kao igrač koji je najbrže postigao het trik na prvenstvima sveta. Na meču sa Salvadorom 1982. Kiš je u 70, 74. i 77. minutu postigao golove.

Najubedljiviji prolaz u drugi krug, sa sve tri pobede, ostvarili su Engleska i Brazil, koji je u Španiju stigao sa timom za koji su mnogi tvrdili da je bolji čak i od onog koji je legendarni Pele predvodio do šampionskog trofeja 1970. godine. Ziko, Sokrates, Eder, Falkao, Žunior i ostali asovi „karioka“ bez problema su, uz gol razliku od 10:2, izašli na kraj sa selekcijama SSSR, Škotske i Novog Zelanda i ostavili utisak da samo čudo može da ih spreči da stignu do konačnog trijumfa.
Nakon lake i sigurne pobede od 3:1 nad aktuelnim šampionima Maradoninim Argenincima, izgledalo je da je svet već dobio novog šampiona. Čudo, koje se Italijanima ukazalo u obliku fantastičnog golgetera Paola Rosija, ipak se isprečilo pred Brazilcima.


Mađari brojali do deset

 

Trijumf Mađara nad selekcijom Salvadora od 10:1 najubedljivija je pobeda jednog tima na Mundijalima. Mađari su tako nadmašili rekordne trijumfe od 9:0 koje su ostvarili njihovi zemljaci u duelu sa Južnom Korejom u Švajcarskoj 1954. i Jugosloveni u susretu sa Zairom u Nemačkoj 1974.

U neverovatnoj utakmici, u kojoj su „karioke“ uglavnom kontrolisale igru i lepo, ali uzaludno kombinovale između dva šesnaesterca, Rosi je sa tri gola prekinuo sve snove Brazilaca o četvrtom mundijalskom trofeju. Južnoamerikanci su dva puta uspeli da izjednače rezultat, ali nisu imali dovoljno snage i sreće da to učine još jednom u poslednjih 15 minuta meča.


Rosi, kome je italijanski Savez samo dva meseca uoči početka prvenstva „skratio“ suspenziju sa tri na dve godine, izrečenu zbog učešća u klađenju i nameštanju utakmica, golom postignutim u 74. minutu, kod Brazilaca je pokrenuo emocije sa kojima su se suočili još samo 1950. godine, kada ih je Urugvaj porazio u Rio de Žaneiru u odlučujućem meču za šampionsku krunu.


Zahvaljujući pobedi nad ambiciozniom domaćinom Španijom i nerešenim rezultatom sa na startu ubedljivim Englezima, Nemačka je stigla do polufinala, a plasman među četiri najbolja tima, nadmećući se u daleko slabijim grupama, obezbedili su Francuska i Poljska.

„Azuri“ su ponovo zahvaljujući Rosiju, koji je sa dva gola torpedovao Poljake, koji su igrali bez najboljeg igrača Zbignjeva Bonjeka, stigli do završnice, dok je dugotrajni polufinalni duel između Zapadne Nemačke i Francuske, upamćen kao jedan od najuzbudljivijih mundijalskih duela svih vremena.

Utakmica koja je odlučena izvođenjem jedanaesteraca, prvim u mundijalskoj istoriji, završena je nerešeno 1:1 u regularnom toku i rezultatom 3:3 nakon produžetaka. Taj dinamičan i uzbudljiv suret, u kome su Nemci stigli vodstvo protivnika od 3:1, ostao je upamćen i po neverovatno grubom prekršaju nemačkog golmana Šumahera nad Francuzom Batistonom. Samo deset minuta nakon što je ušao u igru Batiston je izašao sam ispred šumahera i bio u izuzetnoj prilici da dovede svoj tim u vođstvo od 2:1. Šumaher je, međutim, istrčao skoro do ivice svog šesnaesterca i kukom i laktom, potpuno promašivsi loptu, namerno udario Batistona, koji je nakon sudara sa nemačkim golmanom pao kao pokošen.
Francuzi su bučno protestvovali kod sudije, koji nemačkom golmanu za taj prekršaj, za koji mnogi tvrde da je bio za „zatvor“, nije dao čak ni žuti karton.
Šumaher se tom prilikom predstavio i kao veoma bezosećajan čovek, pošto ni u jednom trenutku nije prišao da vidi šta je sa Batistonom, koji je bespomoćno ležao na travi. Umesto da se makar izvini, Šumaher je tokom ukazivanja pomoći francuskom reprezentativcu neprestano provocirao protivnke i požurivao sudiju da nastavi utakmicu.


Bez starca nema udarca

 

Najstariji igrač koji je osvojio titulu prvaka sveta je Italijan Dino Zof. Na prvenstvu sveta 1982. Zof je, kao kapiten “azura”, podigao pehar namenjen svetskom šampionu u trenutku kada je imao 40 godina, četiri meseca i 13 dana.

Najbolji partiju Italija je pružila u finalu, pa niko nije sumnjao u pobedu „azura“, bez obzira što je prvo poluvreme završeno bez golova. Sjajni Rosi ponovo je načeo odbranu protivnika, a trijumf Italijana potvrdilu su još Marko Tardeli i Alesandro Altobeli.

„Plavi“ su u Španiji doživeli novi mundijalski neuspeh. Iako je jugoslovenski tim, nakon osvajanja prvog mesta u kvalifikacijama ispred favorizovane Italije, na takmičenje ispraćen sa velikim ambicijama, brodolom je doživljen već u prvoj fazi takmičenja u veoma lakoj grupi. Meč sa amaterima iz Severne Irske završen je bez golova, pa je Jugoslavija u duel sa španijom ušla sa ciljem da pobedi i veoma ofanzivno počela meč. Rezultat takvog pristupa igri bilo je vođstvo već u 10. minutu, golom Ivana Gudelja. Bio je to, međutim, maksimum, pošto se pred naš tim, osim protivnika, isprečio i danski sudija Lund Sorensen.


Danski arbitar je prvo svirao nepostojeći jedanaesterac zbog prekršaja koji je Velimir Zajec napravio najmanje jedan metar ispred šesnaesterca, a zatim je, posle promašaja Huanita, odlučio da ponovi udarac sa „bele tačke“, pošto je smatrao da je golman našeg tima Dragan Pantelić ranije krenuo sa gol linije. „Plavi“ nisu uspeli da prevaziđu tu nepravdu, pa su Španici stigli do pobede od 2:1. U poslednjem meču u grupi Jugoslavija, je posle dosta muka i veoma loše igre, golom Vladimira Petrovića iz jedanaesterca u 88. minutu, pobedila Honduras, pa se za plasman u sledeću fazu čekao povoljan rezultat sa utakmice između Španije i Severne Irske, koji je bio na programu sledećeg dana.


Španci su neočekivano izgubili taj duel sa 1:0, rezultatom koji je odgovarao i Severnim Ircima, pa su se „plavi“, žaleći se na lošu sreću, sudijsku nepravdu, nameštanje rezultata i nekorektnost protivnika, ponovo pognute glave vratili u Jugoslaviju. 

Zbog optužbi u regularnost utakmice FIFA promenila pravila

 

Zbog sumnji da su Austrija i Zapadna Nemačka namestile rezultat koji je obe selekcije vodio u drugi krug takmičenja, FIFA je odlučila da se utakmice poslednjeg kola prve faze takmičenja uvek igraju istoga dana, u istom terminu.
Reprezentativci Austrije i Zapadne Nemačke su, naime, dan uoči meča znali da pobeda “elfa” od 1:0 vodi oba tima u drugu fazu, pa su ih brojni svetski mediji, nakon što je njihov veoma miroljubiv i prijateljski meč završen baš tim rezultatom, otvoreno optužili za nameštanje.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online