Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 01.06.2010.
10:40
Vestionline, Tanjug A

Argentinci do titule preko žita

Višedecenijska nastojanja Argentine da dobije organizaciju završnog turnira prvenstva sveta, zbog čega je državni tim te zemlje čak i bojkotovao pojedine Mundijale, ostvarila su se tek 1978, ali se upornost na kraju isplatila, pošto su "gaučosi“ pred svojim navijačima konačno uspeli da osvoje šampionsku titulu.

Put do dugo iščekivanog trofeja Argentincima nije bio ni malo lak, pošto su, osim sa protivnicima na zelenom terenu, morali da se suoče sa pretnjom mnogih državnih timova da će, zbog totalitarne i represivne prirode režima generala Videla, koji je dve godine uoči početka šampionata preuzeo vlast, bojkotovati "njihov“ Mundijal.


Pretnje opštim bojkotom kulminirale su kada je predsednik Organizacionog odbora svetskog prvenstva Omar Aktis ubijen prilikom dolaska na konferenciju za novinare.


Strasti su se smirile tek kada su predstavnici devetočlane vojne hunte javno dali garancije za bezbednost svim učesnicima prvenstva, a šampionat u Argentini, iz tih političkih razloga, propustili su možda i najbolji svetski fudbaler tog doba Holanđanin Johan Krojf i Nemac Franc Bekenbauer. Krojf je kasnije objasnio da vojna diktatura u Argentini nije bila jedini povod za odluku da propusti Mundijal, već da je na nju uticao i pokušaj otmice njegovog sina u Barseloni. Svetsko prvenstvo, osim Krojfa, propustio je i Franc Bekenbauer, druga najveća zvezda svetskog fudbala 70-tih godina prošlog veka. On je u tom periodu potpisao milionski ugovor u SAD, pa mu, u završnoj fazi sjajne karijere, novi mundijalski stresovi nisu predstavljali zanimljiv izazov.


Maradona izvisio za Mundijal

 

Uprkos velikom pritisku medija i navijača argentinski selektor Luis Cezar Menoti odbio je da ekipi koja se spremala za nastup na prvenstvu sveta priključi 17. godišnjeg Dijega Maradonu.

U odsustvu Krojfa i Bekenbauera u Argenitni su u prvi plan izašli mladi i talentovani asovi, koji su sledećih desetak godina dominirali svetskim fudbalom. Francuze je predvodio Mišel Platini, igru Brazila kreirao je Ziko, Karl Hajnc Rumenige je preuzimao lidersku poziciju u ekipi Zapadne Nemačke, Italijan Rosi je na 11. Mundijalu samo najavio blistavu karijeru, a najviše, od svih u Argenini je zasijala zvezda 24. godišnjeg Marija Aberta Kempesa.


Sa šest golova on je stigao do naslova najboljeg strelca prvenstva, dok je titulu najboljeg igrača Mundijala zaslužio sjajnim partijama u drugoj fazi takmičenja, od kojih je najupečetljivija bila ona u finalu, kada je sa dva gola bio najzaslužniji za pobedu nad Holandijom.

Tri prvoplasirane ekipe na Mundijalu Argentina, Holandija i Brazil u prvoj fazi takmičenja zauzeli su tek druga mesta u svojim grupama.

Nakon prve faze takmičenja, koja je završena bez većih iznenađenja, stvari su se zakuvale u drugom krugu. Holandija se, iako bez glavne zvezde Krojfa, nakon slabije igre u prva tri meča, probudila u nastavku takmičenja i pobedama nad Austrijom (5:1) i Italijom (2:1) i nerešenog rezultata sa Zapadnom Nemačkom (2:2) lako plasirala u finale.

Situacija u drugoj grupi bila je mnogo napetija. Nerešen rezultat u duelu glavnih favorita Argentine i Brazila zakomlikovao je situaciju, pa je o pobedniku grupe odlučivala gol razlika.

U poslednjem kolu Brazil je savladao Poljsku sa 3:1, pa je Argentina, dva sata kasnije, u meč sa Peruom ušla „pod moranjem“ da izbori pobedu od najmanje četiri gola razlike, a njihov trijumf od 6:0 u tom duelu jedan je od najsumnjivijih u mundijalskoj istoriji.

Pobeda, za koju su Brazilci tvrdili da je nameštena, donelo je novo zahlađenje u odnosima sa „gaučosima“. Iako su „karioke“ tvrdile i bezuspešno dokazivale da je Argentina Perunacima odobrila novčanu pomoć i vanredne isporuke žita, o poništavanju rezultata niko nije razmišljao.

FIFA je, međutim, poučena tim iskustvom već na sledećem Mundijalu u Španiji 1982. promenila sistem takmičenja i uvela odigravanje polufinalnih mečeva nakon završetka druge faze nedmetanja.

U finalu pred skoro 80.000 gledalaca i generalom Videlom u svečanoj loži, u karnevalskoj atmosferi, na terenu prekrivenom papirnim trakama i konfetama, u uzbudljivom, dinamičnom, na momente veoma oštrom i grubom meču Argentina je, tek posle produžetaka, nadmudrila Holandiju i zahvaljujući, pre svega sjanom Kempesu, stigla do pobede od 3:1 i trofeja koji su generacije decenijama sanjale.

Kempes jedini "stranac"

 

Najbolji igrač i strelac svetskog prvenstva 1978. Mario Alberto Kempes bio je jedini igrač argentinske reprezentacije koji nije igrao u domaćoj ligi. Kempes je godinu dana pre početka šampionata iz Rosaria prešao u špansku Valensiju.

Na Mudnijalu u Južnoj Americi reprezentacija Jugoslavije nije učestvovala. „Plavi“ su se takmičili u kvalifikacionoj grupi sa Španijom i Rumunijom, igrajući sa dosta oscilacija, od sjaja do očaja.

Nakon prva dva poraza u Sevilji od Španije (1:0) i Zagrebu od Rumunije (2:0), jugoslovenski igrači u Bukureštu su u meču za pamćenje, nakon minusa od 3:2 u prvom poluvremenu, stigli do pobede od 6:4 i prilike da se u poslednjem kvalifikacionom duelu izbore za plasman na Mundijal. Na prepunom stadionu Crvene zvezde, više od 90.000 navijača priželjkivalo je pobedu od dva gola razlike, ali je već posle prvog poluvremena svima postalo jasno da je pred „plave“ postavljena „nemoguća misija“.


Španci su na kraju slavili sa 1:0, a snimak sa tog meča, na kome španski fudbaler Huanito, prilikom izlaska sa terena, publici prvo pokazuje palac okrenut na dole, a potom pada na zemlju, pogođen staklenom flašicom, poznatijom kao „unuče“, obišla je planetu. 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online