Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 15.05.2016.
11:02
M. Stojiljković - Vesti A

Sve je lako kad se Srbi slože

Ko kaže da Srbi ne mogu da se slože? Odličan primer imamo u prestonici Švajcarske.

Lična arhiva
Fudbalska braća: Gajić, Vilotić i Sulejmani u svlačionici Jang Bojsa

Za ekipu Jang Bojsa iz Berna igraju trojica naših internacionalaca, dva Milana i Miralem - Vilotić, Gajić i Sulejmani. Redosled je po godinama, mada su sva trojica skoro vršnjaci. Vilotić je tek mesec dana stariji od Gajića, obojica imaju po 29 godina, dok će Sulejmani u decembru proslaviti 28. rođendan.

Janko i Luka čuvaju Senu

Miralem Sulejmani ima sina Luku, Milan Gajić takođe sina Janka, dok je ćerkica Sena mezimica Milana Vilotića.
- Deca su nam često zajedno. Janko i Luka su pravi zaštitnici moje Sene - kaže Milan Vilotić.

Ulogu domaćina među njima ima Milan Gajić. Prvi je stigao među "mlade momke", bilo je to u leto 2013, a u Švajcarskoj igra još od 2008. godine, punih osam sezona - počev od Lucerna, preko Ciriha, Grashopersa, do Jang Bojsa. Po stažu je jedan od najstandardnijih stranaca u Superligi.

- Odomaćio sam se u Švajcarskoj. Prethodnih godina sam igrao i živeo u Cirihu, tu mi se i rodio sin Janko. Danas smo moja porodica i ja u Bernu. Lepo nam je ovde. Jang Bojs je ozbiljan i stabilan klub - kaže Milan Gajić, nekadašnji fudbaler kruševačkog Napretka.

Porodični ljudi

Ono što takođe povezuje trojicu srpskih fudbalera je da su svi oženjeni, porodični ljudi, imaju decu... Druže se i van fudbala i treninga.
- Često izlazimo zajedno, družimo se porodično. Bern je mali grad, ali ima mnogo lepih mesta za druženje, idealan je za život. Kad se stvore uslovi i kad imamo vremena odemo i do Ciriha, to je nešto više od sat vožnje od Berna - pričaju Gajić, Vilotić i Sulejmani.

Njegov imenjak Vilotić, nekadašnji kapiten Čukaričkog i Crvene zvezde, za kratko vreme postao je jedan od najcenjenijih defanzivnih igrača u Švajcarskoj. Prvo je igrao za Grashopers, a u Bern je stigao januara 2014. godine.

- Kad se osvrnem iza sebe i pogledam, eto me već četiri godine u Švajcarskoj. Jako sam zadovoljan, sve je došlo na svoje, profesionalno sam napredovao u svakom smislu. Posle svih problema koje sam imao u Srbiji, našao sam pravo mesto za nastavak karijere i stvari idu baš onako kako treba. Maksimalno sam posvećen porodici i fudbalu - kaže Vilotić.

Gajić

Ime i prezime: Milan Gajić
Datum rođenja: 17. novembar 1986.
Mesto rođenja: Kruševac
Godina: 29
Visina: 1,82 m
Mesto u timu: vezni igrač
Broj na dresu: 14
Karijera: Napredak (2006-2008), Boavista (pozajmica, 2007), Lucern (2008-2009), Cirih (2009-2013), Grashopers (pozajmica, 2011), Jang Bojs (2013 -)

Konačno, tu je i Miralem Sulejmani, poslednji je došao u Jang Bojs, ali odlično zna šta znači biti deo srpske kolonije pošto je u Bern stigao iz Lisabona, gde je igrajući za Benfiku bio svojevremeno jedan od čak osam naših fudbalera u tom klubu. U Jang Bojs je došao kao najveće pojačanje letnjeg prelaznog roka i to je opravdao igrama i golovima.

- Super mi je ovde. Iskreno, kad sam dolazio bilo mi je važno da izaberem klub gde ću stalno igrati, da se vratim fudbalu na pravi način posle povrede ramena koju sam zaradio igrajući za Benfiku. Jang Bojs je organizovan klub, igram dobro, saigrači su odlični - kaže nekadašnji fudbaler Partizana, Herenvena, Ajaksa i Benfike.

Sulejmani

Ime i prezime: Miralem Sulejmani
Datum rođenja: 5. decembar 1988.
Mesto rođenja: Beograd
Godina: 27
Visina: 1,78 m
Mesto u timu: krilo
Broj na dresu: 7
Karijera: Partizan (2005-2006), Herenven (2007-2008), Ajaks (2008-2013), Benfika (2013-2015), Jang Bojs (2015 -)
Reprezentacija: Srbija (20 utakmica - jedan gol)

Učinak Sulejmanija, Vilotića i Gajića u uspesima Jang Bojsa je nemerljiv. Može slobodno da se kaže da ove sezone oni čine najuspešniju srpsku koloniju na Starom kontinentu. Zajedno su u dosadašnjem šampionatu Švajcarske postigli 14 golova, Vilotić i Gajić po tri, Sulejmani osam. Neki od tih pogodaka bili su spektakularni, neki pobedonosni, a svi zajedno veoma važni pošto su "mladi momci" sjajnom serijom od 11 pobeda u poslednjih 13 ligaških utakmica osigurali drugo mesto u prvenstvu i samim tim plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona, drugu godinu zaredom.

Vilotić

Ime i prezime: Milan Vilotić
Datum rođenja: 21. oktobar 1986.
Mesto rođenja: Beograd
Godina: 29
Visina: 1,87 m
Mesto u timu: centarhalf
Broj na dresu: 4
Karijera: Čukarički (2004-2009), Lokomotiva (pozajmica, 2006), Crvena zvezda (2009-2012), Grashopers (2012-2014), Jang Bojs (2014 -)
Reprezentacija: Srbija (3 utakmice)

- Ponovili smo uspeh iz prošle sezone, ponovo smo drugi, Bazel je šampion, kao i svih prethodnih godina. Nama ostaje da kroz kvalifikacije pokušamo da se domognemo Lige šampiona - kaže Gajić, koji je svojevremeno sa Cirihom igrao u Ligi šampiona.

I Sulejmani dobro zna šta znači igrati u Ligi šampiona, osetio je to kao fudbaler Ajaksa i Benfike. Bilo bi sjajno da to sad uspe i sa Jang Bojsom:

Triling na slovo M

Dva Milana i Miralem, sva trojica su na slovo M.
- Mog imenjaka svi u klubu oslovljavaju sa Vilo, a mene zovu Milan, jer sam prvi stigao ovde. Sulejmanija zovemo Suki ili Miki. Inače, mi zemljaci se između sebe oslovljavamo sa brate, tako se i ponašamo, na terenu i van njega - ističe Gajić.

- Prošle sezone nas je Monako zaustavio u kvalifikacijama, zna se šta oni znače u Evropi. Videćemo kako će biti ovog leta. Potrebno je i malo sreće na žrebe. Nadamo se da ćemo je imati.

Zvezdaši i partizanovac

Sulejmani je svojevremeno bio velika nada Partizana, Vilotić je nekadašnji kapiten Crvene zvezde, a Gajić je takođe više okrenut crveno-belim bojama.
- Navijačka opredeljenost nam ne smeta, odlično funkcionišemo, a imali smo i prilike da u karantinu zajedno gledamo večiti derbi i šalimo se na tu temu. Mada ja nisam neki preterani zvezdaš, ove godine sam mnogo više navijao za Zvezdu u košarci, bili su sjajni u Evroligi - kaže Milan Gajić.

Srpski trio bio je među glavnim šrafovima u ekipi austrijskog trenera Adija Hitera. Vilotić je kao defanzivac branio gol, ali i tresao mreže rivala kad je bilo potrebno, Gajić kao vezni igrač nameštao i takođe davao golove, a Sulejmani kao krilni igrač imao ulogu jednog od glavnih egzekutora u timu.

- Zadovoljni smo rezultatima i našim učinkom. Naravno, uvek može bolje, ali bitno je da smo kao ekipa ispunili cilj postavljen na početku sezone. A nama trojici je posebno drago što smo igrama pomogli na tom putu - ističu uglas Vilotić, Gajić i Sulejmani.
Zanimljivo je da svu trojicu ugovor sa "mladim momcima" vezuje još dve godine za Bern. Ako sve bude po planu, njihovo uspešno druženje će se nastaviti i narednih sezona.

Niko kao "benfikovići"

Ne pamti se da je u jednom inostranom klubu igralo više srpskih fudbalera zajedno nego u Benfiki pre par godina. I mada nisu svi bili članovi startne postave, primer lisabonskih "orlova" teško da će ikad neko ponoviti.
Sećate se "benfikovića" - redom Nemanje Matića, njegovog brata Uroša, Filipa Đuričića, Ljubomira Fejse, Lazara Markovića i njegovog brata Filipa, Stefana Mitrovića i naravno - Miralema Sulejmanija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online