Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 31.05.2010.
12:02
Vestionline, Tanjug A

Trijumf disciplinovanih Nemaca nad "totalnim fudbalom"

Novi trijumf Zapadne Nemačke ostvaren pred svojim navijačima, pojava sjajnog holandskog tima na svetskoj sceni i sudar dve fudbalske filozofije ta dva tima u borbi za šampionsku titulu obeležilo je prvenstvo sveta 1974. godine.

U meču za šampionski trofej disciplinovanost, praktičnost i upornost nemačkog tima pobedili su modernu viziju totalnog fudbala, inovaciju kojom su Holanđani na neki način odredili pravac savremenog fudbala, a taj duel ekipa koje se predvodile legende evropskog fudbala Franc Bekenbauer i Johan Krojf ostao je upamćen kao možda i najdinamičnije i najuzbudljivije mundijalsko finale.


Šampionat u Nemačkoj, deseti po redu, doneo je dosta inovacija, a među najznačajnijim bile su one koje su se odnosile na sistem takmičenja.
Novim formatom ukinute su četvrtfinalne i polufinalne utakmice, a ligaško takmičenje po grupama primenjeno je i u drugoj fazi. Pobednici grupa obezbeđivali su plasman u finale, dok su se drugoplasirani timovi borili za treće mesto na Mundijalu.

U kvalifikacijama za završni turnir učestvovalo je čak 99 reprezentacija, a eliminaciono “čistilište” nisu prošle izuzetno jake ekipe Engleske, Francuske, Španije i Mađarske, što se značajno odrazilo i na posetu mečevima u Zapadnoj Nemačkoj.

Zair prvi iz Afrike

 

Selekcija Zaira prvi je predstavnik “crne Afrike” koji je uspeo da se plasira na prvenstvo sveta. Reprezentaciju te afričke države na Mundijalu 1974. predvodio je jugoslovenski stručnjak Blagoje Vidinić, nekadašnji golman skopskog Vardara, beogradskih klubova Radničkog i OFK Beograda, švajcarskog Siona …
Vidinić, koji je za reprezentaciju Jugoslavije branio osam puta, četiri godine ranije, učestvovao je na Mundijalu u Meksiku, kao šef stručnog štaba reprezentacije Maroka.

Najveći šok u prvoj fazi takmičenja doživela je selekcija svetskog vicešampiona Italije. Nerešen rezultat sa Argentinom i poraz u duelu sa najprijatnijim iznenađenjem prvenstva Poljskom koštali su “azure” prolaza u sledeću fazu takmičenja.

Na otvaranju šampionata Jugoslavija je odolela svetskim šampionima Brazilcima i zahvaljujćui sjajnoj pobedi nad Zairom od 9:0 stigla do prvog mesta u grupi. U drugi deo šampoinata plasirao se i Brazil, dok je Škotska morala da se vrati kući, iako nije izgubila ni jedan susret.

Domaćin turnira u prvoj fazi poražen je od Istočne Nemačke, za koji su, međutim, mnogi tvrdili da je bio planski kako bi se u drugoj fazi izbegli Holanđani i Brazilci, ali je brzo uspeo da se oporavi i pobedama nad čileom i Australijom ostane u igri za šampionski trofej.

Holanđani, koji su u Nemačkoj na završnom turniru šampionata sveta učestvovali prvi put posle 1938, rutinski su prebrodili prvu fazu, dok su među osam najboljih prošli i šveđani.

U “A” grupi druge faze takmičenja Argentina i Istočna Nemačka nisu bili dorasli rivali Holadniji i Brazilu, koji su u direktnom duelu odlučili ko će ući u finale. U veona dobroj utakmici “lale” su dodale gas u drugom poluvremenu, pa su golovima dvojice Johana - Neskensa i Krojfa skinuli Brazil sa šampionskog trona.
Seriju pobeda Poljaci su nastavili i u drugoj fazi. Prvo su bili bolji od švedske, zatim i od Jugoslavije, ali su u odlučujcuhem meču za plasman u finale izgubili od domaćina Mundijala. Igrači Zapadne Nemačke nisu dozvolili da im se ponovi kiks iz prve faze, pa su bez problema izašli na kraj sa svim rivalima i još jednom stigli do meča za titulu prvaka sveta.

Finalni meč, koji prvi put nije igran u glavnom gradu organizatora šampionata, počeo je šokantnim golom Holandije u drugom minutu iz jedanaesterca. Rezultat sjajne akcije, u kojoj su Holanđani izmenjali čak 15 pasova, ne dozvolivši zbunjenom protivniku da dođe do lopte, bio je prekršaj za jedanaesterac nad Krojfom. Prvi udarac sa bele tačke u istoriji finalnih mundijalskih mečeva uspešno je izveo Neskens, pa se učinilo da će holandska fudbalska mašina samleti Nemce.

Tim koji je maestralno predvodio Bekenbauer još jednom je demonstrirao nesalomiv duh, pa su Nemci već u 25. minutu izborili svoj jedanaesterac, koji je uspešno izveo Paul Brajtner. Pobedonosni gol za “elf” postigao je nenadmašni strelac Gerd Miler dva minuta pre kraja odlaska na odmor. U svom 68. meču za državni tim kratkonogi strelac postigao je 62. pogodak i po završetku proslave titule svetskog šampiona objavio da mu je to bio poslednji gol u nacionalnoj selekciji, pošto je odlučio da gogletersku poziciju u ekipi prepusti mlađima.


Nakon dobrog početka Jugoslavija je doživela debakl, a uzroci slabih igara ekipe za koju mnogi tvrde da je to bio naš najbolji mundijalski tim, godinama su analizirani.
Kao i na šampionatu u Čileu kamen spoticanja predstavljale su premije. Igrači su, prema tvrdnjama svedoka, nakon prve faze takmičenja pretili i štrajkom u slučaju da im se ne isplate premije, pa je rukovodstvo Saveza uspelo da im obezbedi novac za isplatu jednog dela obećane sume.

Neispunjeno obećanje unelo je nemir i razdor u ekipu, a čitavu situaciju dodatno je destabilizovao, unapred najavljeni, odlazak glavnog čoveka selektorske komisije Miljana Miljanića, usred prvenstva u Madrid da preuzme ekipu Reala.

Prvi crveni karton

 

Na Mundijalu u Nemačkoj pokazan je prvi crveni karton. Zaradio ga je čileanac Karlos Kazelji na utakmici prve faze takmičenja protiv domaćina šampionata Zapadne Nemačke.

Susret reprezentativaca sa predsednikom Titom u Dizeldorfu, tokom Mundijala, maštovita jugoslovenska javnost iskoristila je kao podlogu za brojne predimenzionirane priče, od spekulacija da je sam Josip Broz morao da smiruje uzavrele strasti, do potpuno besmislenih i neutemeljnih tvrdnji da je predsednik države posetio Nemačku, kako bi obezbedio kredit za isplatu premija.

Bez obzira na plasman u drugu fazu jugoslovenski tim je u Nemačkoj doživeo neuspeh. Očekivanja javnosti od selekcije, o čijem izuzetnom kvalitetu je svedočila i činjenica da je nenadmašni brazilski as Pele tražio da svoju poslednju utakmicu u reprezentaciji, pred skoro 200.000 gledalaca, na prepunoj Marakani, odigra baš protiv “plavih”, bila su ogromna, ali ne i bezrazložna.

Reprezentacija Jugoslavije zaista je imala potencijal da se nadmeće sa najboljim svetskim timovima, ali čelnici organizacije su još jednom potvrdili da nisu u stanju da igračima obezbede uslove da se u potpunosti usresrede na igru, što je predstavljalo jedan od ključnih faktora za uspeh na dugim i iscrpljujućim takmičenjima poput prvenstva sveta. 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online