Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 02.01.2016.
08:44
Vestionline A

Oproštaj od velikana: Top 10 fudbalera koji su otišli u penziju u 2015.

Crta je podvučena. Tačka stavljena. Utisci se i dalje sabiraju... Ovo je 10 najboljih fudbalera koji su okačili kopačke o klin u 2015. godini u izboru "Eurosporta".

Reuters
Zaslužena penzija: Raul

10. Markos Sena

U najboljim trenucima karijere, koji su stigli u kasnoj fazi, bio je neizostavan deo veznog reda Španije, za čiju je reprezentaciju nastupao na Svetskom prvenstvu 2006. i EURU 2008. Posle skromnog početka u Brazilu, 39-godišnjak je privukao pažnju igrajući za Viljareal tokom 11 sezona, vodeći ga kao kapiten do polufinala Lige šampiona 2005. Poslednje dve sezone proveo je u SAD igrajući za Njujork Kosmos.

9. Đibril Sise

Jedan od igrača koje bismo mogli da stavimo u grupu "kakav je mogao da bude..." jer su ga povrede i loš temperament verovatno zaustavile na putu do statusa jednog od najeksplozivnijih napadača Evrope. U poslednjoj fazi karijere 34-godišnji Francuz se oprobao u Rusiji i Kataru. U najboljim danima u Liverpulu bio je vrhunski egzekutor.

8. Alvaro Rekoba

Imao je jednu od najboljih levica svoje generacije koju je brusio u Interu osam dugih godina. Urugvajska zvezda osvojila je brojne titule sa "nero-azurima", a pomogla je i lokalnom klubu Nacionalu da osvoji dva prvenstva posle povratka u domovinu. Reputacija strelca fenomenalnih golova živeće dugo u Seriji A.

7. Sebastijan Kel

Samo dve od 13 sezona u Borusiji Dortmund igrao je na "matičnoj" poziciji defenzivnog veznog. Svejedno, navijače "milionera" je rastužilo kačenje kopački o klin igrača koji je doprineo osvajanju tri bundesligaške titule. Pre potpisa za sastav iz Dortmunda, 35-godišnjak je igrao za Hanover i Frajburg.

6. Rodžerio Seni

Reuters

Legenda u rodnom Brazilu. Šteta je što se nikad nije probio u Evropu kako bi još više poboljšao svoju reputaciju, ali ko zna, možda njegov stil ovde ne bi toliko dolazio do izražaja. Golman koji je od svoje 42 godine čak 23 proveo u Sao Paolu, nastupio više od 1.250 puta i postigao 131 gol u svim takmičenjima. Specijalist za prekide čiji su penali i slobodnjaci bili idealni za TV špice. Bio je vešt i među stativama, zbog čega je i odigrao 16 utakmica za reprezentaciju.

5. Pablo Aimar

Prozvali su ga novim Maradonom. Nije dosegao visine kao njegov sunarodnik, ali je impresionirao tokom dugačke fudbalske karijere. Ovaj je ofanzivni vezista kao 21-godišnjak prešao u Valensiju za čak 24 miliona evra pošto se probio u River Plati. Učestvovao je u Valensijinim pohodima na dve titule u Primeri pre nego što je zaigrao za Saragosu i Benfiku.

4. David Trezege

Velikan. Trezegeovo vreme na fudbalskim terenima završilo je posle nekoliko godina u "divljini", igrama u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Argentini i Indiji. Pre toga francuski reprezentativni napadač osvojio je mnoštvo trofeja: od SP i EP, do nacionalnih titula u Francuskoj i Italiji s Monakom, odnosno Juventusom.

3. Rio Ferdinand

Bilo bi teško suprotstaviti se tvrdnji da je Ferdinand jedan od najboljih štopera koje je svet video u poslednjih 20 godina. On svakako ima pozamašnu listu dostignuća. Posle etapa u Vest Hemu i Lidsu, preselio se u Mančester Junajted gde je šest puta osvojio Premijer ligu i Ligu šampiona tokom 12 godina na "Old Trafordu". Za reprezentaciju Engleske je igrao 81 put.

2. Rivaldo

Osvajač Zlatne lopte 1999. još je jedan od fudbalskih avanturista, pošto je uzeo sve što fudbal može da ponudi. Iskusio je čari ove igre i u Grčkoj, Uzbekistanu i Angoli pre nego što se vratio u Brazil i sa sinom zaigrao za klub Mogi Mirim, gde je, između ostalog, i predsednik. Tokom ranih 2000-tih bilo je malo boljih fudbalera, pokazao je talenat na najvećim mogućim scenama nastupajući na SP i u Ligi šampiona

1. Raul

Pogledate li pojam "mašina za postizanje golova" u rečniku videćete fotografiju ove španske 38-godišnje legende. Pošto je postao najbolji strelac Real Madrida svih vremena i igrač s najvećim brojem mečeva, "trpao" je za Šalke, Al Sad i Njujork Kosmos, gde je kasnije i završio karijeru. Može da bude ponosan na gotovo 400 postignutih golova u 20 godina dugoj profesionalnoj karijeri, uz nebrojen popis klupskih i individualnih nagrada.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online