Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 13.05.2010.
11:48
Vestionline A

Englezi: U finalu SP Brazil-Srbija!

Engleski naučnik Stefan Simanski i novinar Sajmon Kuper napravili su formulu po kojoj će fudbaleri Srbije na predstojećem Svetskom Prvenstvu igrati u finalu i biti poraženi od Brazila.

U knjizi "Zašto je Engleska izgubila" Simon Kuper i Stefan Simanski su razvili model predviđanja rezultata međunarodnih fudbalski utakmica na osnovu najkarakterističnijih ekonomskih podataka. To su uradili i u slučaju Svetskog prvenstva koje se održava u Južnoj Africi.

Vicešampioni? Koliko će ih navijača dočekati u Beogradu?

Simanski i Kuper su izračunali da u čak tri od četiri utakmice ishod može da se izračuna na formuli zasnovanoj na odnosu između broja stanovnika, bruto društvenom proizvodu i iskustvu. Prema algoritmu, Srbija bi zauzela prvo mesto u grupi D, zatim bi eliminisala SAD, Južnu Koreju i Španiju, da bi potom bila zaustavljena u finalu od strane Brazila.

Prema formuli, kako prenosi sajt "svetskoprvenstvo.com", populacija ima uticaja tako što više stanovnika znači veći broj talenata. Takođe, što je veći BDP, samim tim su bolji resursi za razvoj. Iskustvo znači da što ekipa više igra, to postaje bolja, dok zemlja domaćin ima prednost domaćeg terena.

Dvostruko veći BDP-a po glavi stanovnika ili populacije vredi jednu desetinu gola. Iako se 1/10 gola ne čini značajnim udelom u rezultatu, treba uzeti u obzir da je BDP po glavi stanovnika u Švajcarskoj 100 veći u odnosu na Ganu. Takođe, dvostruko veće iskustvo jedne reprezentacije vredi pola gola, dok prednost domaćeg terena znači gotovo dve trećine gola. Prema formuli, tačan ishod meča može da se predvidi u čak 72% slučajeva.

Algoritam je uzeo u obzir rezultate između 1980. i 2001. godine i rezultat je izražen u vidu očekivane gol razlike u korist jedne reprezentacije. Ukoliko je gol razlika manja od 0.1, autori su analizirali koliko su reprezentacije bile uspešne prilikom izvođenja jedanaesteraca u pomentuom periodu, pa su tako određivali pobednika.

Rezultati Mundijala u Južnoj Africi prema Simanskom i Kuperu:

Osmina finala:
Južna Afrika - Južna Koreja 0.08 (razlike za Južnu Afriku)
Francuska - Argentina 1.11
SAD - Srbija 1.03
Engleska - Nemačka 0.02
Danska - Italija 0.26 Holandija - Novi Zeland 0.26
Portugal - Španija 0.5
Brazil - Honduras 1.01
Četvrtfinale:
Italija - Španija 0.19
Holandija - Brazil 0.42
Južna Koreja - Srbija 1.10
Francuska - Nemačka 0.04

Polufinale:
Srbija - Španija 0.05
Nemačka - Brazil 0.39

Finale: Srbija - Brazil  

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online