Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 13.05.2010.
11:27
Vestionline A

Igrale se Delije nasred zemlje Hrvatske

Hrvatski mediji redom su se setili da proslave ili obeleže 20. godina od navijačkih nemira na utakmici između Dinama i Crvene zvezde na Maksimiru. Naravno, gledajući njihovim očima, navijački neredi su počeli divljanjem Srba, navijača Crvene zvezde - Delija.

Prenosimo vam samo neka od zapažanja i mišljenja zapadnih komšija koji se i dalje plaše pokojnog Arkana, veselih Čačana i "velike Srbije".


"Parada bradatih spodoba po tartanu ispod maksimirskih tribina, njihovo orgijanje po "sjedjenju" jug i ćirilični transparenti Čačak, Tuzlaci i Delije Sever bodu oči sada kao i prije 20 godina, pa valja naći opravdanje što ih se tada trpjelo, a to je, naravno, "početak rata" koji se, eto, dogodio upravo tog dana kada nam se od svih tih Srba i milicije (koja se tukla samo s Boysima, a Delije puštala na miru) zacrnilo pred očima pa smo zaratili sa svima: Generalštabom i SAO Krajinom, Terazijama i jugo fudbalom. Ali nismo, ne toga dana", piše između ostalog sajt index.hr.

‘Srušit ćemo Zagreb!’

I dok je većina Hrvata uverena da je baš na maksimirskom stadionu počeo fizički raskol jedne veštačke stvorene države, određeni kreatori javnog mnenja to su smatrali “najobičnijom huliganskom utakmicom”, u kojoj su se potukli navijači Zvezde, Dinama i milicija. A istina je sasvim drukčija, svi koji su bili na stadionu svedočili su tome da su navijači Zvezde došli u Zagreb, nošeni idejom i parolom:

“Srušit ćemo Zagreb”. I svi su videli da je u glavnoj ulozi dirigent Delija Željko Ražnatović Arkan, čovek pod čijom su komandom krenule Zvezdine legije iz Beograda na Zagreb, a posle na Hrvatsku".

Zvonimir Boban bije policiju

Jutarnji list je razgovarao sa Ljubomirom Bracanovićem iz Podgorice koji je bio određen za kontrolora i delegata tog dvoboja između Dinama i Zvezde, čovek koji je trebao odlučiti hoće li sudija Adem Fazlagić označiti početak dvoboja.

Jeste li u tom metežu videli Arkana?
"Nikad ga nisam video, i nikad nisam mogao ni pomisliti da se to može dogoditi, a kamoli da ću ja odlučivati hoće li se utakmica odigrati ili ne. Na kraju je ispaštao Dinamo, koji je izgubio 0:3 i naslov prvaka, iako su njegovi igrači najmanje krivi za sve što se tog dana događalo na Maksimiru. Svakako je najteže bilo direktoru Zajecu, kapitanu Bobanu, koje su beogradski mediji danima razapinjali na krst", rekao je u svojoj ispovesti delegat i kontrolor nikad odigrane utakmice.
 

Zajec, Mlinka, Boban i Šuker opet u Maksimiru

 

Iako BBB-i ne planiraju doći na Maksimir, u klubu su 20. godina od istorijske utakmice sa Zvezdom odlučili da obeže posebnim događajem. Prie susreta s Karlovcem, na Maksimir će istrčati Dinamove legende iz 1982. i 1990. godine, i odigrati revijalnu utakmicu u sećanje na 13. maj 1990.


Biće to prilika za sve Zagrepčane u 'zrelim godinama' da se ponovo prisete zlatnog doba Dinama, kada su u Maksimiru igrali domaći dečki – Zajec, Mlinarić, Kranjčar, a na drugoj strani Boban, Šuker i društvo.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online