Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 10.07.2015.
17:26
Vestionline A

FSS: Sramota, skandal i presedan, politička odluka

Fudbalski savez Srbije oglasio se povodom presude Suda za sportsku arbitražu u Lozani, koji je našoj reprezentaciji oduzeo tri boda i dodelio ih selekciji Albanije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine.

printscreen
Foto: Ilustracija

"Orlovi" sada imaju -2 boda na tabeli i gotovo je nemoguće da se nađu na šampionatu, a saopštenje FSS prenosimo u celosti:

"Suočeni sa presudom Suda za sportsku arbitražu (CAS) iz Lozane, koja predstavlja presedan, usuđujemo se reći sramotu za pravo i pravdu, politički jasno obojenu i skandaloznu za evropski i svetski fudbal, Fudbalski savez Srbije želi da apostrofira činjenice koje jasno ukazuju na nefudbalske elemente koji su CAS selektivno učinili sudom nepravde u slučaju Srbije i srpskog reprezentativnog fudbala.

Žalba FSS protiv UEFA je u potpunosti odbačena, a žalba FS Albanije je, kako se navodi, delimično usvojena. I to u elementu konačnog epiloga utakmice, koja je fudbalski svet upoznala sa do tada neviđenom provokacijom u sferi sporta i jasnom političkom konotacijom.

Sud koji bi morao biti apolotički doneo je presudu koja ima političko saopštenje i zbog toga pitanje - koliko košta 'pravda'? Kako drugačije definisati samo jedan mali deo iz sramne presude suda nepravde u kome dron sa zastavom tzv. velike Albanije oni tumače kao patriotski simbol!? Ono što su osudili svi zvaničnici UEFA, izum koji je za čitav fudbalski svet, ali i ovaj region, bio jasna provokacija, samo za sudije iz Lozane nije. Odluka koja je pristrasna i predstavlja presedan, a uperena je i protiv svih napora koje i FSS i država Srbije ulažu u stvaranje dobrog ambijenta na ovim prostorima, govori o neshvatanju suštine i načinu na koji je sud delovao.

Zašto Sud za sportsku arbitražu u obrazloženju presude pominje 'posledice eksplozivne političke situacije koja opseda Balkan, već neko vreme a posebno poslednje dve decenije'? A posle te konstatacije zastavu koja je trn u oku mnogim narodima i državama na ovim prostorima, definiše kao 'patriotski simbol'! Sramota za pravo i pravdu. Da li ovakvom jednostranom presudom sud za nepravdu utiče na 'eksplozivnu političku situaciju', svesno na štetu ne samo FSS već i države Srbije.

Mnogo stvari u čitavom ovom procesu izazivaju našu otvorenu sumnju a jedna od njih je i vreme kada se saopštava odluka, odnosno zašto je ista nekoliko puta bila odlagana, a u najavi je trebalo da bude saopštena pre junskih kvalifikacionih mečeva? Da li je sve ovo urađeno namenski, u sklopu aktuelnih političkih dešavanja koja nemaju veze sa sportom i fudbalom? Uostalom, sud koji nosi prefiks nezavisan, slučajno omogućava danskoj i albanskoj strani da saznaju epilog i pre donošenja odluke. Kako drugačije tumačiti komentare danskih medija, albanskog premijera?

Licemerno je, takođe, da u odluci CAS podržavaju svi naši pravni argumenti naše argumente i 'saoseća sa našim igračima i FSS' a u isto vreme podvlači neistinu u kojoj stoji da 'sud nije pronašao jasne dokaze da su gostujući igrači odbili da nastave meč, a da su albanski navijači upravljali dronom'. Postoje odluke i svedočenja sudije, delegata i ostalih zvaničnika UEFA koje govore suprotno, ali za CAS je bilo važnije baviti se političkim, a ne sportskim i fudbalskim pitanjima. Neshvatljivo je i do sada neviđeno da sud potpuno poništi odluku UEFA u albanskom slučaju i kompletno je promeni.

Skandalozno je da se prvi put u istoriji fudbalskog sporta dešava da se odlukom Suda poništavaju odluke sudije donete u terenu za igru. Tako se otvara Pandorina kutija za menjanje pravila fudbalske igre. To praktično znači da bi igrači i klubovi, nezadovoljni sudijskim odlukama (ofsajd, kazneni udarac...) u budućnosti mogli da pokrenu postupke pred sudovima. Zbog svega navedenog ova odluka suda za nepravde je apsolutni presedan u svetu sporta, odluka koja nanosi veliku štetu za FSS, UEFA i za fudbalski sportu u celini.

U narednim danima nadležni organi Fudbalskog saveza Srbije, detaljno će razmotriti sve aspekte novonastale situacije i posle konsultacija sa pravnim timom, utvrditi dalje korake po ovom slučaju. Našem savezu ostaje mogućnost da u roku od 30 dana po prijemu originalne dokumentacije, odnosno odluke Arbitražnog suda u Lozani, uloži žalbu Federalnom sudu u Švajcarskoj.

Fudbalski savez Srbije očekuje da će i UEFA, ne samo zbog činjenice da je odluka njihovih organa oborena pred Arbitražnim sudom, već i zbog zaštite osnovnih principa i pravila fudbalske igre, u smislu da su odluke sudije na terenu konačne, takođe uložiti žalbu Federalnom sudu u Švajcarskoj.

Na kraju, s obzirom da je FS Srbije četvorostruko kažnjen u ovom slučaju, kao i zbog činjenice da je odluka politički motivisana i pravno neutemeljena, zatražićemo od UEFA i svih članica ove organizacije, da se na jednom od zvaničnih sastnaka preispita odnos i uloga CAS-a u sistemu fudbalskog sporta u Evropi", navodi se na sajtu FSS.

POVEZANE VESTI

Petak 10.07.2015. 17:49
Фашиистичка чизма диригује и Спортом .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online