Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 13.05.2015.
17:00
Vestionline, index.hr A

Hrvat iz Zvezdinih redova o maksimirskom ludilu!

Tog 13. maja 1990. godine, na "Maksimiru" je došlo do neviđenih incidenata na susretu Dinamo - Crvena zvezda. Taj događaj mnogi karakterišu kao početak krvavog rata na prostorima bivše Jugoslavije. Mediji u "lijepoj njihovoj" veliki prostor su posvetili ovog tragičnom događaju, koji će crnim slovima da bude upisano u istoriji jugoslovenskog fudbala.

youtube.com/Jebocopyright
Ludilo na "Maksimiru" kao uvertira za krvavi rat na prostorima bivše Jugoslavije

Te godine, u dresu Crvene zvezde igrala su dvojica Hrvata - Robert Prosinečki i Goran Jurić. U intervjuu za hrvatski index.hr, Jurić, rođeni Mostarac, govori o tom kobnom 13. maju 1990. godine.

- Premda bih najradije zaboravio taj dan, nažalost, to nije moguće i pamtiću ga ceo život. Verovatno kao i svako ko je bio na stadionu, bio navijač ili igrač. Osećao sam se užasno čudno. Znao sam da pripadam tu, a bio sam na onoj strani. Ne znam možete li razumeti što hoću da kažem, ali ta spoznaja me uništavala. Imao sam osećaj kao da nisam nigde. Posebno je grozan bio povratak u Beograd. Znate da će sve da ode dođavola, svesni ste da se vraćate tamo gde ne pripadate, tamo gde vas ne žele, ali svejedno se vraćate - rekao je Jurić. 

Prisećajući se tog događaja, tadašnji trener Zvezde Dragoslav Šekularac izjavio je da se posebno bojao za vas i za Robija Prosinečkog, ističući da bi vas dvojica kao Hrvati posebno nastradali da su vas se "bojsi" dočepali. Jeste li se bojali?
 

- Šta je Šekularac pod tim mislio, zaista ne znam. To morate da pitate njega. Međutim, da, bojao sam se, ali ne za svoju sigurnost. Znao sam da ne postoji šansa da bilo ko od igrača nastrada, tako da taj strah nije bio usmeren u tom pravcu. Bojao sam se za sigurnost svoje sestre i zeta, koji su toga dana bili na tribinama. Kad sam video taj haos i divljanje, samo su mi oni bili na umu. Verujte mi, takav osećaj ne bih poželeo nikom. Bili su to grozni dani. Međutim, moram biti iskren, nikad u svlačionici nismo povlačili ta pitanja. Nikakvih političkih prepucavanja među igračima nije bilo. Štaviše, i dan danas sam s većinom njih ostao jako dobar prijatelj.
 


Nekoliko hiljada "delija" predvodio je Željko Ražnatović Arkan. Na jednom video snimku se vidi da Prosinečki, Piksi, Mrkela i Belodedić u društvu Arkana posmatraju nerede u okolini stadiona.  

- Ako me pitate postoji li nekakva povezanost između mene i Arkana, odmah ću vam reći da ne postoji. Ali, eto, sad kad i vi i ja znamo ko je Arkan i po čemu će istorija da ga pamti, onda možete zamisliti kako mi je bilo među njima dok su moji bili napadnuti. Jezive su to stvari - rekao je Jurić u intervjuu za "Indeks".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online