Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 13.03.2015.
13:16
Vestionline A

Eto uvređen, odbijena mu kartica jer je crnac

Skandal na Ostrvu. Samjuel Eto želeo je prošle godine da u Londonu pazari sat vredan 15.000 dolara, ali ga je u tome, zbog činjenice da je tamnoput, sprečila prodavačica, prenosi "CNN".

Tanjug/AP
Uvređen: Samjuel Eto, napadač Sampdorije

Kamerunac, koji je prošle sezone igrao za Čelsi, jedan je od najaktivnijih sportista sveta u borbi protiv rasizma, a pre nekoliko dana dobio je nagradu za rad i veliki doprinos toj borbi, Evropsku medalju tolerancije, koju mu je dodelila nevladina organizacija Evropski savez za toleranciju i pomirenje (ECTR).

- Pitao sam prodavačicu, koja je takođe tamnoputa poput mene, da li može da mi pokaže sat. Prvo, video sam da se okrenula i pogledala kolege misleći nešto poput: "Uh, šta sada da radim?". Ipak mi je dozvolila da pogledam sat, ja sam ga uzeo i rekao: "Ok, kupiću ga". Izvadio sam kreditnu karticu, otišla da je provuče kroz aparat, vratila se i rekla mi da je odbijena. Pitao sam je: "Da li je odbijena ili vi ne želite da je prihvatite?", jer mi se to događalo mnogo puta. "Ne, odbijena je", odgovorila mi je", objasnio je Eto situaciju u Londonu.

Samjuelov brat mnogo bolje govori engleski, pa je pokušao da se pridruži koverzaciji.

- Moj brat može priuštiti sat i način na koji ga vi tretirate pokazuje da mislite samo zato što je crn, da ga ne možete priuštiti - kazao je mlađi Eto.

Napadač Sampdorije naveo je da je devojka u radnji izjavila kako je bila svesna njegovog brata i njega jer je nekoliko dana pre toga u radnju ušlo nekoliko Nigerijaca sa lažnim kreditnim karticama.

- Ako jedan od nas napravi grešku, sve nas osuđuju. Znači li to da, ako sutra beli čovek napravi grešku u Africi, treba svi da ga osuđujemo? Ne! - dodao je 34-godišnji fudbaler.

Radnik obezbeđenja iz Senegala pokušao je da opravda koleginicu, a onda je bivšeg igrača Barselone i Intera pitao kako se zove.

- Ako ti kažem ime, prepoznaćeš me - rekao sam. On je samo slegnuo ramenima. Odgovorio sam: "Ja sam Eto". On je povikao: "Neeee! Juče smo moja žena i ja razgovarali o tome. Mogu li se fotografisati sa tobom, kako bih poslao supruzi?". "Možemo se slikati, ali ste napravili grešku jer ne možete suditi ljudima prema boji njihove kože", odgovorio sam mu. Onda sam devojci rekao da ću u sledećem intervjuu ispričati ovu priču i navesti ime radnje, kako bi svi znali da ovde ljude tretirate drugačije. Onda je shvatila da mogu da je prijavim zbog toga što je uradila, ali je u pitanju bila greška. Njena greška kategorizacije. Ne mislim da je rasista, ali ima stereotipe prema crncima kao "onim ljudima", zaključio je Eto.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online