Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 11.01.2015.
12:14
Vestionline, goal.com A

Priča o italijanskim derbijima: Najžešći u Rimu, najstariji u Torinu

Za sve je "kriv" Lord Derbi. Davne 1780. u Engleskoj je osnovao konjsku trku trogodišnjih grla i verovatno nije slutio kakvu će dimenziju s vremenom dobiti značenje derbija. Naravno, reč je o sportskom nadmetanju koje nosi posebnu draž, prestiž i slavu.

Beta/AP/A. F.
Derbiji mu nisu strani: Adem Ljajić, as Rome

Italijansko fudbalsko prvenstvo ima desetak derbija. Jedan od najpoznatijih je "Derbi dela Kapitale".  Zaljubljenici u najvažniju sporednu stvar na svetu znaju da je to utakmica Rome i Lacija, ljutih gradskih suparnika iz italijanske prestonice. U nedelju u 15.00 se na rimskom "Olimpiku" igra 175. takav okršaj.

Reč derbi uglavnom donosi dvoboje lokalnih suparnika, ali se prošlog vikenda u Seriji A igrao  "Derbi d'Italija". Suparnici su bili torinski Juventus i Inter iz Milana, klubovi koji su 60-ih godina prošlog veka dominirali na "čizmi" i bili daleko najpopularniji. Stoga je Đani Brera, najuticajniji italijanski sportski novinar 20. veka, stvorio izraz "Derbi d'Italija".

Inter i Milan igraju "Derbi dela Madonina", milanski derbi prozvan po kipu Device Marije na katedrali Duomo.

Najstariji italijanski derbi, još od 1907. igraju Juventus i Torino. "Derbi dela Mole" dobio je ime po simbolu Torina, Mole Antonelijana, velikoj zgradi koja čini vizuru glavnog grada regije Pijemonta, a danas je najviša muzejska zgrada na svetu.

Gradski derbi ima i Đenova, najveća italijanska luka. Pa tako Sampdorija i Đenova igraju "Derbi dela Lanterna", tzv. derbi svetionika. 

Osim Rima, Milana, Torina i Đenove, gradski derbi u Seriji A igraju još Kjevo i Verona. Ta utakmica poznatija je pod nazivom "Derbi del'Arena". Dobila je naziv po veronskoj Areni, ali je poznata i po imenu "Derbi dela Skala", prema aristokratskoj porodici iz Verone. Zanimljivo, prvi put se u Seriji A igrao tek 2001. godine.

"Derbi del Sole" je derbi između Rome i Napolija, klubova iz sunčanih, susednih regija Lacio i Kampanja.

"Derbi dele Isole" igraju ostrvski klubovi, sa Sicilije i Sardinije, a to su Palermo i Kaljari. "Derbi dela Sicilija Palermo igra protiv Katanije. "Derbi delo Streto" je utakmica između Mesine i Ređine, dva kluba koja deli Mesinski prolaz između ostrva Sicilije i Kalabrije na kopnu.

"Derbi del Enca" poznat je i po imenu "Derbi dela Grana", a igraju ga ekipe Parme i Ređane, gradova poznatih po proizvodnji sira. Enca je reka iz te regije. Parma protiv Bolonje igra "Derbi del'Emilija". Naravno, kad igraju u istom rangu takmičenja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online