Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 09.01.2015.
18:00
Vestionline A

Vrati se u Zvezdu i... propadni

Trend povratka bivših igrača na Marakanu nastavljen je i u ovom prelaznom roku. Crveno-beli dres ovog januara ponovo će da obuku Aleksandar Luković i Dušan Anđelković. Ako bismo se vratili u ne tako daleku prošlost, u većini slučajeva to se pokazalo kao loš izbor kako za fudbalere, tako i za klub.

Fonet /A.K.
Povratnici na Marakanu: Aleksandar Luković (drugi sleva) i Dušan Anđelković (prvi zdesna)
 

Prošlog leta, kada je Luković bio dovođen u vezi sa Crvenom zvezdom, on je rekao da ne želi da zauzima mesto mlađima. Šta se promenilo samo nekoliko meseci kasnije? Naravno, u nedostatku ponuda, u poznim igračkim godinama, nekadašnje vedete Crvene zvezde vraćaju se u klub. Navijači u njih gledaju kao u spasioce koji će nekadašnjeg giganta malo da ožive, ali veoma brzo se pokažu da to nisu oni isti fudableri koji su nekada nosili crveno-beli dres.

I ovaj prelazni rok - ćorak!

Nadali su se u upravi Crvene zvezde da će u ovom prelaznom roku da napune kasu, ali, zasad, od toga nema ništa. Najbliži odlasku su Kovačević i Lazić, ali i ioko odu, klub sa Marakane neće mnogo da se ovajdi. Ako se tom doda da "zlatnoj koki" Crvene zvezde Luki Joviću ističe ugovora krajem godine, jasno je da se ne piše dobro crveno-belima i da nema svetla na kraju tunela...

Malo koji igrač je, po povratku u Crvenu zvezdu, pružao partije koje su se od njega očekivale, pa je brže-bolje napuštao klub, često sa zahtevom na Arbitraži za raskidom ugovora ili za isplatom zaostalih prinadležnosti.

Ivan Gvozdenović, Ognjen Koroman, Dejan Milovanović, Nenad Kovačević, Marko Perović...samo su neki od igrača koji se nisu proslavili u drugom mandatu na Marakani, pa se nisu dugo zadržavali u Zvezdi. Posle neslavnih epizoda u našem najtrofejnijem klubu neki su karijeru nastavili u egzotičnim zemljama ili manje kvalitetnim ligama. Tako je Gvozdenović igrao u Albaniji, Kovačević posle Zvezde je "zarađivao hleb" u Azerbejdžanu, rumunskoj Drugoj ligi, francuskoj Drugoj ligi, Perović igra u Maleziji, Milovanović je igrao za Voždovac...

Poslednji primer je Nikola Mijailović, koji se leta 2013. godine drugi put vratio u klub. Bio je jedan od najzaslužnijih za titulu crveno-belih, ali prethodne jeseni bio je akter nekoliko incidentnih situacija, pa ga je klub suspendovaoo, navodno zbog sukoba sa Bosančićem. Ipak, svi znaju da su razlog "anonimna" pisma koja su dobro uzdrmala Marakanu i generalnog sekretara Zvezdana Terzića.

Nesporazum i ne tako lepe reči na drugom rastanku od Zvezde je imao i Nikola Lazetić 2010. godine. Kad je reč o povratnicima, rekorder je Nikola Petković, koji je čak tri puta oblačio dres kluba sa Marakane, ali nije ostavio neki veliki trag.

Ima i drugačijih, svetlih primera. Crvena zvezda je 2013. godine oživela karijeru Dragana Mrđe, koji je postao prvi strelac Jelen Super lige, ali to mu je bilo dovoljno samo da potpiše ugovor sa malo poznatimm japanskim proviligašem Omijom, koji je ubrzo završio u Drugoj ligi. U prvom mandatu na Marakani, Mrđa je bio u senci Pantelića i Žigića, pa je ubrzo otišao u Lirs, a sjajne partije i dres reprezentacije Srbije zaslužio je u igrama u Vojvodini.

U odlične povratnike mogao bi da se svrsta i Nenad Milijaš, koji se posle tri sezone u engelskom Vulverhemtonu vratio na Marakanu. Imao je nekadašnji kapiten loše momente, kao na revanšu kvalifikacija za Ligu Evrope protiv Černomoreca, kada mu je posle promašenog penala, ceo stadion skandirao "Milijaš odlazi". Međutim, to nije pokolebalo iskusnog vezistu, koji je bio jedan od najzaslužnijih za titulu na Marakani posle šest godina posta. Koliko fali Zvezdi, najbolje se videlo u prošloj polusezoni, kada je njegovim odlaskom u tursku Manisu kola crveno-belih krenula nizbrdo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online