Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 03.11.2014.
19:50
mozzartsport.com A

Kleo: U Zvezdi sam gledao kako navijači tuku igrače

Brazilac sa srpskim pasošem detaljno objasnio kako je i zbog čega otišao sa "Marakane", iskustvima u večitom derbiju i uspesima u crno-belom dresu, uključujući i plasman u Ligu šampiona

Najuspešniji period u karijeri u crno-belom dresu: Kleverson Kordova Kleo
 

Navijači Partizana, ali i Crvene zvezde zauvek će pamtiti njegovo ime - Gabrijel Kordova Kleverson, kratko i jasno Kleo. Čovek koji je u leto 2009. godine "zapalio" Srbiju, pošto je posle sezone u Zvezdi odlučio da karijeru nastavi u Partizanu, u opširnom intervjuu brazilskom Globo Ešporteu, objasnio je kako mu je taj događaj promenio karijeru.


"Desilo mi se u Zvezdi situacija u kojoj su navijači tukli igrale. Oni su pružali podršku na svakoj utakmici, ali posle jedne smo imali sastanak i jedan od igrača dobio je udarac. Radilo se o momku koji je navodno prethodne večeri izašao u provod, a mediji su to ispratili. Bila je to ružna situacija. A bio je i incident kada su igračima polupali automobile. Srećom, ja ga u tom trenutku nisam imao. Posle toga sam rekao sebi - Bože, šta će se desiti ako nekad ne postignem gol", naveo je Kleo.

On je u sezoni 2008/2009 došao u Zvezdu na pozajmicu iz portugalskog trećeligaša Olivaeša, ali je napustio crveno-bele koji su u tom periodu već imali ogromne finansijske probleme.

"Ogromna većina navija za Zvezdu, ali su svi bili složni da zaigram za Srbiju"

Dobrim igrama u crno-belom dresu Kleo je "naterao" čelnike FSS, ali i države da mu daju srpski pasoš.
"To je bilo veliko priznanje za mene i danas se rado sećam tih trenutaka. Premijer je čak smatrao da bi trebalo da igram za Srbiju, kao i predsednik Partizana. Nikada u istoriji Srbije stranac nije igrao za reprezentaciju, ali su i mediji pogurali priču oko pasoša. Za mene je to bilo ogromno priznanje, bez obzira da li ću zaista igrati ili ne za Srbiju. Prema nekim istraživanjima čak 92 odsto ispitanika smatralao je da bi trebalo da igram za nacionalni tim, a mora da se zna da većina u Srbiji navija za Zvezdu", zaključio je Kleo koji se vratio u brazilski Atletiko Paranense.

"Na internetu sam video da je Zvezda bila svetski prvak 90-tih. Znao sam da je bila veliki klub, ali od te veličine nije ostalo ništa kada sam došao. Na početku je sve bilo dobro, jer sam ipak došao iz malog portugalskog kluba. Međutim, Zvezda je bila u problemima, promenio se i predsednik. Bio sam tamo sedam meseci, razmišljao sam i da ostanem, uprkos tome što nije bilo novca. Dugovali su mi četiri ili pet plata, a dobio sam ih tek dve godine kasnije, kad sam već igrao u Kini. U prvom trenutku po odlasku iz Zvezde nije bilo nikakvih poziva, a onda me je pozvao Partizan i potpisao sam na četiri godine", objasnio je brazilski napadač.

Kleo je priznao da je pogrešio prilikom procene koliko bi njegov potez mogao da uzburka već poprilično vrele navijačke strasti u Srbiji.


"U prvom trenutku nisam smatrao da je to problem, a onda su u medijima i po internetu počeli da se pojavljuju razni tekstovi. Bio sam u Brazilu na odmoru, a sećam se da me je sestra pitala da li sam siguran da sam doneo pravu odluku. U početku sam bio malo uplašen, nisam previše izlazio na javna mesta, to sam izbegavao, više sam bio kod kuće. Ipak, vodio sam normalan život kao i u Kuritibi. Jasno sam svima stavio do znanja da je Zvezdina odluka bila da me ne zadrži. Kao profesionalac, video sam šta je najbolje za mene i porodicu i to sam i dobio", bez dlake na jeziku ističe Kleo.

Brazilac sa srpskim pasošem nastavio je dalje u istom tonu i objasnio da mu nije bio problem da proslavi pogodak za Partizan u večitom derbiju 2009. godine i to na stadionu bivšeg kluba.


"Naravno da sam slavio gol u derbiju, morate uvek da se borite za klub čiji dres nosite. Ako ne slavite, onda ne poštujete navijače svog kluba. Nisam bio zabrinut da to može da izazove nove probleme, kao što i nije. Na kraju se sve dobro završilo, poleteo sam u zagrljaj navijačima Partizana. Kod njih sam zaradio poštovanje, Partizan dugo nije igrao u Ligi šampiona, a ja sam postigao osam golova na šest mečeva kvalifikacije i ušli smo u to takmičenje", poručio je Kleo.

Golovima protiv Anderlehta u baražu za Ligu šampiona, Kleo se upisao u istoriju Partizana, a potom je dao još tri pogotka u grupnoj fazi. Crno-bele je napustio u zimu 2011. godine, kada je otišao u kineski Gvangdžu. Govoreći o srpskom fudbalu Kleo je naveo da nikada u karijeri nije igrao utakmicu takvog intenziteta kao što je večiti derbi.


"Rivalitet je fantastičan. Ne postoje prave reči da se to opiše. Srpski derbi je nešto posebno, ništa u Brazilu ne može da se poredi sa time. Navijači stalno koriste gomilu pirotehnike, pale stolice na protivničkim stadionima. Non-stop se nešto dešava. Derbi Boka - River takođe ne može da se poredi sa srpskim derbijem. Posebno je i to što rivaltet postoji i u drugim sportovima, košarci, odbojci, vaterpolu. Po 15, 20 hiljada ljudi dolazi u halu da gleda te utakmice", pokušao je Kleo da dočara atmosferu.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.11.2014. 20:15
NARAVNO DA JE OVO ISTINA . U ZVEZDU JE BUKVLNO UŠLA ULICA I NAJGORI OLOŠ . ONI SU REKETIRALI I PLJAČKALI KLUB JAVNO . DRŽAVA SE PRAVILA LUDA I NIŠTA "NIJE VIDELA". BOJIM SE DA JE DANAS JOŠ GORE JER DOVEDENI SU DOKAZANI LOPOVI I KRIMINALCI KOJI NITI IMAJU ZNANJA NITI POVERENJA BILO KOGA DA BI TO ISKORISTILI U SPASAVANJU ZVEZDE . TERZIĆ JE LOPOV KOJI JE UZ KAUCIJU NA SLOBODI JER GA SUD NIJE OSLOBODIO KRIVICE I ON ĆE PRODATI SVE DA BI SE ON UGRADIO U SVAKI UGOVOR IGRAČA . TO SVI ZNAJU I NIKO MU NE STAJE NA PUT . ŽALOSNO .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online