Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 01.04.2010.
11:21 >> 14:18h
Vestionline A

UEFA tuži RTS zbog Srebrenice!

Evropska fudbalska federacija (UEFA) naplatiće milionsku odštetu od RTS-a zato što je zbog prenosa sednice Skupštine Srbije na kojoj je usvojena Deklaracija o Srebrenici, otkazan direktan prenos četvrtfinala Lige šampiona Bajern - Mančester junajted!

Listu "Press" je u više odlično obaveštenih izvora potvrđeno da zbog kršenja ugovora sa UEFA RTS-u sada preti „ugovorni penal" od najmanje milion evra!

Liga šampiona ?!

U utorak uveče na Prvom programu RTS-a emitovan je prenos košarkaškog meča Partizan - Makabi, dok je na Drugom kanalu tekao prenos sednice Skupštine. Fudbalski evropski derbi mogao je da bude emitovan samo ako bi skupštinski prenos bio prekinut.

Međutim, direktor Javnog servisa Aleksandar Tijanić bio je bukvalno ucenjen da ne prekida prenos iz parlamenta. U jednom trenutku mu je čak iz političkog vrha poručeno:

"Pa, nećeš valjda da zbog tebe ne bude usvojena Deklaracija o Srebrenici?!"

Na Tijanićevo insistiranje, predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović RTS-u je poslala pisani zahtev za direktan prenos sednice, a država se obavezala i da će snositi sve troškove odštete prema UEFA!

"Tijanić je prvo rekao da to ne dolazi u obzir! Rekao je da ima striktan ugovor sa UEFA i da će RTS zbog toga pretrpeti milionsku štetu. Ipak, predsednica Skupštine je i dalje insistirala na prenosu i rekla da će država platiti odštetu UEFA", prenosi sagovornik "Pressa".

Prema njegovim rečima, Tijanić je u jednom trenutku bio predložio i "srednje, kompromisno rešenje", prema kome bi sednica Skupštine bila prekinuta dok traje prenos Lige šampiona, pa odmah potom nastavljena.

Ovaj njegov predlog nije prihvaćen, jer su u vlasti strahovali da u tom slučaju ne bi imali kvorum potreban za glasanje.

Na RTS-u juče nisu hteli da komentarišu ništa, dok je Aleksandar Tijanić samo kratko poručio da nema nikakav komentar. Ipak, u Javnom servisu je nezvanično potvrđena cela priča, uz napomenu da Skupština Srbije RTS-u, na ime direktnih TV prenosa, već sada duguje čak milion evra!

Skupština nema para


Slavica Đukić-Dejanović izjavila je danas da parlament nema novca za nadoknadu sredstava Radio-televiziji Srbije što zbog skupštinskog zasedanja nije prenosio utakmicu Lige šampiona

 

"Skupština nema taj novac, ali sam uverena da ćemo u komunikaciji sa RTS-om, kako to uvek činimo, rešiti sve probleme", rekla je Đukić-Dejanović novinarima u parlamentu.

Na drugoj strani, predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović kaže da će joj biti žao ukoliko RTS pretrpi štetu zbog prenosa iz parlamenta.


"Biće mi stvarno žao ako do toga dođe", kaže Dejanovićka.

Na dodatno pitanje da li se Skupština obavezala da će država preuzeti troškove odštete RTS-a prema UEFA, ona kaže:

"Nismo preuzeli nikakvu finansijsku obavezu. Sve treba i može da bude rešeno sa RTS-om, kao i do sada", rekla je predsednica Skupštine, dok se u njenom pismenom odgovoru navodi:

"Zamolili smo Javni servis da, zbog važnosti teme, učini napor i omogući direktan prenos zasedanja do okončanja tačke dnevnog reda. Parlamentarna aktivnost, posebno usvajanje Deklaracije o osudi zločina u Srebrenici, svakako je bila najvažnija u tom danu. Čak sam u 19.20 časova obavestila poslanike da ćemo do 20.45 biti u direktnom prenosu i da ćemo se truditi da to bude i duže, ali da će odloženog prenosa biti, pa izražavam zahvalnost na razumevanju koje je pokazao RTS...". 

UEFA: Direktno sa RTS


Konačno, UEFA je najavila da će probleme koji su nastali zbog otkazivanja prenosa utakmice LŠ rešiti u direktnom kontaktu sa RTS-om.


"Naša Agencija za nadgledanje televizijskih prenosa još nije obavestila UEFA da u utorak uveče u Srbiji nije bilo prenosa utakmice Lige šampiona. Ako se ispostavi da je to tačno, UEFA će taj problem rešiti sa televizijom koja ima prava na prenose. Opšta pravila za ovakve slučajeve ne postoje. Svaki slučaj se tretira različito, na neformalan način“, rečeno je u sedištu UEFA u Nionu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online