Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 19.06.2014.
12:04
Đ. Pajić - Vesti A

Specijalno za "Vesti": I Obama na Kopakabani?!

Rio de Žaneiro postao je do te mere atraktivna lokacija, stigao je ovde i Barak Obama. I gde bi predsednik nego na Kopakabanu. Među ljude, da se pozdravi, fotografiše sa turistima, navijačima, posetiocima FIFA Fan festa. Za svakog osmeh, lepa reč, divan čovek, sa sve američkom zastavom kao ukras, preko odela, kravate...

Eto, toliko je bio maštovit tamnoputi Brazilac koji, ruku na srce, zaista liči na šefa Bele kuće. Prava histerija za čovekom. Vuče ga, razvlači ko stigne. Ne zna se samo kako mu to ne dosadi. Jer, bar tamo u masi, nije se dalo videti da ima neku kasicu prasicu za donacije po principu "daj koliko imaš...".


I već sada može da se proglasi pobeda Brazila za izbor lokacije namenjene FIFA Fan festu. Žurka kakva vlada čitavog dana na Kopakabani, u obeleženom prostoru, gde se mešaju znatiželjni turisti i vatreni navijači, teško može da se ponovi bilo gde u svetu. Na plaži, 50 metara od ustalasanog mora. Svi bosonogi, u dresovima... Pivo, kaipirinja. Gleda se fudbal. Skače se na svaki mondijalski gol. Nema fanatizma. Raduju se svi.
 

Kondomi "Zaštiti gol"

Neočekivano ili sasvim očekivano, kako god, na šetalištu Kopakabane, takođe gratis - kondomi. O količini poklon isporuke moglo bi da se diskutuje. Bez obzira na vreme boravka u Brazilu, sledovanje je šest komada.

 

I brošura projekta "Zaštiti gol", u kojoj se poziva na oprez, prevenciju po pitanju side.

 

Poziva se u istom materijalu i na borbu protiv rasizma i diskriminacije bilo koje vrste.


Da bi sve izgledalo brazilski blesavo i otkačeno, promoteri akcije bili su "neobičnog" izgleda i uniformi...

Kao neka hipi-komuna... Ujedinjene nacije u malom. Prednjače Argentinci. Grlati su, ima ih dosta, forsiraju neke svoje pesme. I orkestar su organizovali. Kićenje (lova) dozvoljeno, čak i poželjno. I baš kad su se zaleteli, eto grupe Amerikanaca, sa svim potrebnim obeležjima. Mi Srbi, pogledasmo se, sluteći incident. Ali, opušteno, u oba tabora.


Čileanci se mobilišu, sve ih je više bilo, pokušaće da dokrajče ranjenu "furiju". Nailazi grupa iz Australije, svi u dresovima. Nemci su već proslavili "gaženje" Portugala. Počinje i trežnjenje, bili su prvi na programu tog dana. Obožavatelji Kristijana Ronalda, razumljivo, igraju povučenije nego obično. I to tako traje, i traje.

Poljupci - gratis

Posebno poglavlje predstavlja preduzetnička inventivnost Brazilaca. Baš su bili maštoviti spremajući se za Mondijal. Počev od prodavaca Zlatnih boginja (pehara namenjenih šampionu sveta) u najrazličitijim oblicima, do maskenbala. Spajdermen u bojama Brazila. Klovn-statua (već viđeno, ali i ovde radi).

Žongleri su posebna priča. I kod svakog, čim zastaneš i osmehneš se, diskretno ti pokazuje na obrnut šeširić, u prevodu "otvori se". Ako se fotografišeš, onda je neizbežan bakšiš real-dva (jedan evro vredi tri reala) i svi zadovoljni.


Ima i volontera. Za goste Kopakabane gratis - poljupci. Mada, baš u vreme naše posete dvojica Brazilaca sa ovom idejom nisu imali posla. Odmah pored, devojke su bile umerenije. Nudile su gratis zagrljaje. I eto mušterija, čekaju u redu.

Žurka na 42.000 kvadrata

I malo brojki, impozantne su... Opisana fan zona na Kopakabani prostire se na 42.000 kvadratnih metara. Otvorena je svakog dana od 11 do 23 sata. Predviđeno je da dnevno ugosti 20.000 ljudi, a već prvog dana gotovo je duplirana, čak 35.240 ljudi prošlo je kroz FIFA fan fest. Fudbal se gleda na led ekranu površine 150 kvadratnih metara.


Pripremljeno je 300 sati programa, koncerata, di-džej žurki. Sve je okruženo sa 1.200 štandova brendova, koji su u saradnji sa FIFA i gradskim vlastima Rija organizovali Fan fest. Za svaki slučaj, 10 policijskih punktova je na dežurstvu u svakom momentu...

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online