Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 05.06.2014.
18:33
Beta A

FIFA istražitelj razgovara sa delegacijom Katara

Predsednik istražnog tela Etičke komisije Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) zadužen da ispita navode o korupciji pri izboru domaćina Svetskog prvenstva 2022, počeo je danas u Maskatu susrete sa članovima Organizacionog komiteta Katara.

Mišel Platini
 

"Majkl Garsija sastao se juče s delegacijom Katara u jednom velikom hotelu u Maskatu", rekao je agenciji Frans pres izvor blizak tom pitanju i dodao da će Garsija danas nastaviti razgovore sa četvoročlanom katarskom delegacijom u kojoj je i jedan visoki zvaničnik.

Proteklog meseca, tužilac Majkl Garsija je po nalogu FIFA počeo da istražuje navode o korupciji u okviru te organizacije, a posebna pažnja usmerena je na pojedince koji su doprineli da Rusija i Katar dobiju organizaciju predstojećih Mundijala, 2018, odnosno 2022. godine. Pitanje dodele organizcije Svetskog prvenstva 2022. u Kataru ponovo je izbilo u centar pažnje u nedelju zbog navoda u britanskom listu Sandej tajms (Sunday Times).

Britanski nedeljnik je naveo posle istrage da je bivši visoki fudbalski zvaničnik iz Katara Mohamed Bin Haman dao više od pet miliona dolara da dobije podršku više predstavnika međunarodnog fudbala za kandidaturu Katara za Mundijal 2022. Katar je odmah odbacio sve tvrdnje o neregularnostima u dobijanju organizacije Svetskg prvenstva, ali sumnje nisu sasvim nestale. Sandej tajms naveo je da poseduje milione dopisa elektronske pošte i drugih dokumenata koji dokazuju navodne isplate novca koje je izvršio Bin Haman, tada izvršni član FIFA iz Katara. Bin Haman je trajno isključen iz tog tela 2012. zbog navoda o korupciji.

Britanski mediji takođe su protekle nedelje preneli da se potpredsednik Svetske fudbalske federacije Mišel Platini tajno sastao s Bin Hamamom neposredno uoči glasanja u decembru 2010. Britanski list Dejli telegraf ove nedelje je pisao da se Platini privatno sastao s Bin Hamamom pre nego što je FIFA odlučila 2010. da
se Kataru dodeli domaćinstvo Svetskog prvenstva 2022. Platini, koji je i predsednk Evropske fudbalske unije (UEFA), takve tvrdnje je nazvao neosnovanim i rekao da su usmerene na to da se ukalja njegov ugled, i da se hajka protiv njega vodi već godinu dana. Platini je rekao da je to bio samo doručak sa kolegom koji je bio u odboru FIFA.

On je rekao da to neće uticati na njegovu odluku da bude protivkandidat Sepu Blateru u nadmetanju za predsednika FIFA u maju 2015, i da će zvanično objaviti u avgustu posle Svetskog prvenstva u Brazilu da li će se kandidovati za te izbore. Posle navoda Sandej tajmsa, FIFA je objavila da očekuje da će do 9. juna završitu svoju istragu o kontroverznoj dodeli organizacije Mundijala 2018. i 2022, Rusiji, odnosno Kataru.

"Posle više meseci posvećenih razgovorima sa svedocima i traganju za materijalima očekujemo da završimo ovu fazu naše istrage pre 9. juna 2014", rekli su Garsija i njegov pomoćnik Kornel Borberli.

Očekuju da podnesu izveštaj Svetskoj fudbalskoj federaciji najkasnije za šest nedelja, znači pre kraja Mundijala u Brazilu 13. jula. Za organizaciju Svetskog prvenstva 2022. pored Katara kandidovale su se i SAD, Australija, Južna Koreja i Japan. Osam godina od početka Svetskog prvenstva u tom bogatom emiratu u Persijskom zalivu polemika ne prestaje oko toga kako je ta mala država 2. decmebra 2010. u Cirihu dobila organizaciju Mundijala.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online