Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 02.04.2014.
12:36
Al Džazira Balkans A

Arkan mi pretio zbog Savićevića?!

Ivica Osim u istoriji svetskog fudbala ostaće upisan kao poslednji selektor fudbalske reprezentacije SFR Jugoslavije. Danas je jedan pomalo zaboravljeni fudbalski mudrac, angažovan kao savetnik selektora Bosne i Hercegovina, nekada svog miljenika Safeta Sušića.

Ivica Osim
 

Odatle je i novinar Al Džazire Balkans počeo ovaj intervju sa Osimom, ali se razgovor, sasvim normalno i očekivano, završio pričom o jednoj reprezentaciji koja nikada nije dobila šansu da vidi koliko može.


U uvodnom delu intervjua Osim je pričao o problemima koji se roje oko nacionalnog tima BiH, popularnih "zmajeva", uoči njihovog prvog odlaska na Mondijal i složio se oko toga da je i dalje loše kada roditelji fudbalera (u ovom slučaju Edina Džeka) putuju sa reprezentacijom ili borave uz nju i, upravo tada, priča je skliznula ka prošlim vremenima...
- Roditeljima nije mesto uz trenere. To nije u redu. Ima svakakvih roditelja, koji žele svojoj deci najbolje, ali nekad se otme kontroli. Kad sam bio selektor, uz reprezentaciju je jako često bio pokojni Đuro Prosinečki, Robertov otac. Ali, nikad mi nije rekao ništa, uvek ljubazan - rekao je Osim.


Na konstataciju da ništa nije rekao zato što je Prosinečki stalno igrao Osim nije ništa prokomentarisao, već je "samo je zakolutao očima i prešao na drugu temu".
- Tada je to bilo drugačije. Kad ti prigovaraju, pokušaju to da uviju. Sećam se da mi je pokojni Branko Bulatović, kad sam objavio spisak igrača za Svetsko prvenstvo u Italiji, 1990. godine, onako kroz šalu, rekao: "Ne treba kopati novi bunar kad u starom još ima vode". Nije mi bilo jasno, a onda je on rekao: "Kako mogu da ti igraju i Prosinečki i Sušić u isto vreme?" Ja sam shvatio da mogu, ne samo njih dvojica, nego i Dragan Piksi Stojković - rekao je Osim, uveren i danas da reprezentacija nije bila mala za takva tri majstora fudbala.

IMAO SAM KRTICE U TIMU
Potom je objasnio i kako je takav luksuz, danas gotovo nezamisliv, sebi mogao da dozvoli:
- Ali, ja sam zato imao Srećka Kataneca.
Osim je govorio da je, suprotno "ključ" principu, pravio reprezentaciju od igrača koji su bili lojalni, kako njemu kao selektoru, tako i kultu nacionalnog tima i da nije voleo "krtice", a kao opasne označio je Harisa Škora i Mirsada Baljića...
- Bilo je problema, moram priznati da sam nekad bio u šoku ko ih sve proizvodi. Potpuno neočekivano, dolazili su od ljudi kojima sam verovao, za koje se nisam nadao da bi me izneverili. Ne volim o tome da pričam. Te stvari su me pogađale. Eto, Haris Škoro je bio jedan od igrača koje sam cenio, ali on je mislio da ima obezbeđeno mesto kod mene, jer ga znam iz Želje. Nisam ga poveo na Svjetsko prvenstvo. Ali, jesam Mirsada Baljića...

NIJE LEPO DOBITI ETIKETU PIJANCA NA SP
Pričao je Osim, uzdahnuo, i onda otkrio zbog čega se prevario...
- Poznato je da se o meni svašta pisalo, pa i to da sam jedne noći tokom Svetskog prvenstva u Italiji popio 12 boca viskija. Nije da ne mogu popiti, mogu i volim, ali to je već previše. A i nije lepo dobiti etiketu pijanca na Svetskom prvenstvu. Mediji su krivi što sam u Italiji došao u konflikt sa nekim svojim igračima. Recimo, novinari nagovore Baljića da na sastanak dođe sa diktafonom u džepu, šatro da snima šta se priča. Sve da bi meni naštetili. Ali, provalio sam ga, imao sam i ja svoje špijune - rekao je Osim i otkrio kada se to dogodilo:
- Bilo je to nakon poraza od Nemačke 1:4. Baljić ispao naivan, valjda je shvatio da je samo iskorišćen.

ZBOG SAVIĆEVIĆA MI SE NIJE TRENIRALO
Tu nije bio kraj njegovim mukama...
- Imao sam probleme i sa Dejanom Savićevićem. On je bio nahajcan, mislio je da mora da igra. Šta sam trebao? Da sklonim Zlatka Vujovića, koga bi poželeo svaki trener, a da stavim Savićevića, koji je možda i bolji, ali nikad ne znaš kako će odigrati. Dejo je jedan od najboljih igrača koje sam vodio, ali i on je tada bio pogrešno savetovan - pričao je Osim. - S njim imam vrlo korektan odnos, pričali smo o svemu... Meni se, nakon tih hladnih sukoba sa Savićevićem, nije ni treniralo. Bilo mi je muka da idem na trening, jer znam da ću videti Savićevića, da ćemo se gledati, da će njemu biti krivo, jer ne igra, a i meni je krivo...


Na to "pogrešno savetovan" novinar Al Džazire imao je i konkretno pitanje: Da li je baš zbog Savićevića Osimu svojevremeno pretio i Željko Ražnatović Arkan?
- Eto, ja bar mogu da kažem da mi je pretio Arkan. Ako je to nešto… - otkrio je Ivica Osim sa kiselim osmehom na licu.
 

POVEZANE VESTI

Sreda 02.04.2014. 13:47
U pravu je bio Arkan, tvrdoglavi magarce.imasu Deju i Robija u punoj snazi, a ti u tim one babe susica i zlatka koji su bili matori i spori. bulatovic je bio lopov i gad.
Sreda 02.04.2014. 20:04
Arkana nema, sad se moze pricati svasta, krivnja se moze prebacivati na svakog. Jedini krivac u Italiji 1990 je Svabo (Osim) a moglismo do prva tri mesta da je pustio navodnu drugu postavu koja je sedela na klupi a bili su u vecini omladinski prvaci sveta i svaki od tih momaka je posle imao fantasticnu karijeru, samo to pokazuje koliko je Svabo zakako stavljajuci kuma u prvu postavu a vlastitoj ekipi je bio stalno rezerva kao i Safeta Susica koji je tad imao 36 godina itd.itd. Svabo pokri se po glavi i tiho !
Četvrtak 03.04.2014. 14:58
Pobjeda nad Argentinom se nije uklapala u raspad Jugoslavije. Sabanhadzovica drzi na Maradoni posle zutog kartona, opstrukcije kod penala. Viski ti je bio kao anestetik za svjesnu izdaju..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online