Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 05.03.2014.
11:32 >> 15:08h
Đ. Pajić - Vesti A

Voleo bi i Baija da uspe Srbija

Čuveni portugalski golman poželeo prijatelju Druloviću sreću u kvalifikacijama, a legendarni Šmajhel veruje da je njegova Danska 1992. obradovala i naš narod

Na licu mesta: Ljubinko Drulović u razgovoru sa reporterom "Vesti"

 

Peter Šmajhel

Šmajhel dobro pamti Pančeva
Peter Šmajhel zaista ima dobro pamćenje. Preturio je preko glave mnogo toga u reprezentaciji, posebno u Mančester Junajtedu. Ipak, da zaista zna o čemu priča dok je ćaskao sa nama, potvrdio je I odgovorom na pitanje da li pamti posebno nekog našeg reprezentativca iz ciklusa 1992. godine.
- Pančev mislim da se zove… Dao je gol u Kopenhagenu, ako se ne varam. Ili u Beogradu? Ma taj je uvek davao golove…- nasmejao se Šmajhel.
Neizbežno je bilo pitati ga za čuveni meč Super Kupa Evrope, Mančester Junajted - Crvena zvezda, iz 1991. godine.
- Bilo mi je sve to čudno. Tek sam stigao u Mančester, nisam osvojio trofej zbog koga se igrao Superkup. I posebno mi je smetalo što se igra samo jedan meč i to baš u Mančesteru, zašto nisamo išli negde na neutralan teren, pitao sam se. A onda sam, znate i sami, mnogo toga doživeo u Mančesteru, pa je taj trofej pao u drugi plan…

Srbija je bar jedan dan bila uz najbolje evropske fudbalske zemlje. Na nedavnom žrebu kvalifikacionih grupa za Evropsko prvenstvo koje će biti održano 2016. godine u Francuskoj. Da li će se Srbi, sledeći put u velikom broju ponovo okupiti u ovoj zemlji, za nešto više od dve godine zavisiće, naravno, od Ivanovića, Kolarova, Matića. Ali i raspoloženja nekih drugih fudbalera, poput najboljeg na svetu, Kristijana Ronalda. Jer, put do EP 2016. vodi, kako je odlučeno nedavno na žrebu u Nici, kroz iskušenja Grupe I i mečeve protiv Portugala, Danske, Jermenije i Albanije.

Skupovi poput navedenog na Azurnoj obali i usred februara sunčanoj Nici, bili su prilika i za razgovore koji nisu isključivo vezani za dnevnu tematiku. Među gostima UEFA našli su se golmanski velikani. Oni su pomalagali u sprovođenju žreba. Kuglice su između ostalih izvlačili Žan Mari Pfaf, Andreas Kepke, Dino Zof i Peter Šmajhel. Sinonim za danski fudbal, dugogodišnja "jedinica" Mančester Junajteda i danske selekcije, ljubazno je pristao na razgovor sa srpskim novinarima.


- Ali ja mogu da govorim samo o selekciji Jugoslavije, protiv koje sam igrao - nasmejao se plavokosi gorostas. - Sećam se, naravno, događaja iz 1992. godine, načina na koji smo dospeli na šampionat Evrope koji smo kasnije osvojili. Žao mi je bilo zbog jugoslovenske tragedije. Nesreće koja se dogodila vašem narodu. Mi smo, na terenu, potpuno zaslužili titulu koju smo osvojili, mislim da tu nema ni najmanje primedbe sa bilo koje strane. I smatram čak, da je ta činjenica donela zrnce radosti vašim ljudima. Što je baš neko ko je zamenio Jugoslaviju na tom šampionatu bio najbolji.

Ima čime da se hvali: Vitor Baija

Drugo veliko golmansko ime Starog kontinenta, Vitor Baija, mnogo je aktuelniji Srbiji u ovom trenutku, s obzirom da je Portugal favorit broj jedan za osvajanje prvog mesta u našoj kvalifikacionoj grupi.


- Voleo bih da Portugal i Srbija izbore prva dva mesta, veliki sam prijatelj sa Drulovićem - naglasio je nekadašnji čuvar mreže Barselone. - Želim mu pre svega da ostane selektor i u kvalifikacijama s obzirom da nije zvanično imenovan na to mesto.


Baiju, Portugalce generalno, ne treba podsećati na srpske fudbalera.


- Biće nam teško sigurno, ali mi uvek mislimo da možemo da budemo bolji od ostalih rivala, ako ni zbog čega drugog, bar zbog činjenice da u timu imamo najboljeg svetskog fudbalera, Kristijana Ronalda. A Srbija? Lazar Marković mi se mnogo dopada. Gledam ga iz vikenda u vikend. Matić je otišao u Čelzi iz Benfike, jedan je od najboljih "šestica" u Evropi. Đuričić može mnogo, Sulejmani takođe, Fejsa… Ako je nešto dobro, poznajemo odlično mogućnosti vaše selekcije. I ako već želimo zajedno do Francuske, treba samo da podsećamo jedni druge pre svega na Dansku, a potom i na Jermeniju i Albaniju. U prethodnim ciklusima igrali smo protiv tih selekcije i zapamtili da smo bodove osvajali uz mnogo muka - podvukao je Baija.


Do septembra ima još dosta posla da se uradi. Da se imenuje selektor jer je u Nici tu ulogu obavljao vršioc dužnosti, Ljubinko Drulović. Izvesno je samo da se pruža lepa šansa da posle 16 godina zaigramo na šampionatu Evrope jer će direktan plasman iz grupe obezbediti dve reprezentacije.

Paulo Bento: Dobro vas poznajemo
Za razliku od golmanskih legendi, selektori naših rivala, bili su daleko uzdržaniji u razgovorima. Profesionalizam je dominirao, ali i poštovanje na pomen zemlje iz koje dolazimo.
- Srbija ima veoma, veoma talentovan tim i sjajan individualni kvalitet. Poznajem odlično vaše igrače jer ih dosta igra u Portugalu. Biće to dva teška ispita za nas kad budemo igrali protiv Ivanovića, Kolarova, Matića… Smatram, ipak, da Portugal ima potencijal da s pravom računa na uspeh u kvalifikacijama - rekao je selektor Paulo Bento.
Kako gledate na činjenicu da je Benfika u jednom trenutku imala sedmoricu srpskih igrača u pogonu?
- Nije baš prigodno da kao selektor reprezentacije komentarišem klupsku politiku. Tu je ključna stvar činjenica da su angažovani veoma kvalitetni igrači.
Ljubinko Drulović je upravo prolazio pored Benta, srdačno se zagrlio i pozdravio sa Portugalcem.
- Drulović je ostavio dubok trag igrajući deset godina za Porto i Benfiku. Sada je velika šansa pred njim ako ostane na mestu selektora. Iskreno mu želim sreću - zaključio je Bento.

 

Olsen: Belgija kao opomena
Morten Olsen, strateg danske selekcije, skandinavski uzdržan, ali ljubazan.
- Nismo dugo igrali protiv Srbije. Znam recimo da ste napravili velike probleme sjajnoj reprezentaciji Belgije u prethodnim kvalifikacijama. Sećam ste, oba meča ste izgubili. U Beogradu čak 1:3 ili 0:3, ali ste igrali odlično. Biće zanimljivo kad budemo igrali protiv vaše reprezentacije - dodao je Olsen.


Dešampa raduju mečevi sa "orlovima"
Domaćin završnice Evropskog prvenstva, selekcija Francuske, žrebom je svrstana u Grupu I, sa Srbijom. Reč je o protokolarnom činu kako bi se znalo protiv koga će "trikolori" igrati prijateljske mečeve dok budu čekali EP 2016.
- Selekciju Srbije nisam posebno analizirao jer nismo bili rivali u prethodnim kvalifikacijama. Naravno, poznato mi je ko su glavni igrači. To je tim koji može da se uspešno takmiči i siguran sam da ćemo imati dve odlične provere kad budemo igrali protiv vaše reprezentacije - rekao je Didije Dešamp, francuski selektor.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online