Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 15.11.2013.
23:08
mozzartsport.com A

Baraž za Brazil: K. Ronaldo - Ibrahimović 1:0

Portugalci ostvarili minimalnu pobedu nad Šveđanima, Ukrajinci savladali Francuze sa 2:0, Grci selekciju Rumunije sa 3:1, a Islanđani sa igračem manje igrali nerešeno 0:0 sa Hrvatima.

Portugalac dobio prvu bitku, ko će rat: Kristijano Ronaldo i Zlatan Ibrahimović

Kristijano Ronaldo - Ibrahimović 1:0, Portugal - Švedska 1:0, ekipa Paula Benta napravila je prvi korak ka plasmanu na Svetsko prvenstvo!

U prvom meču baraža domaća selekcija Portugala iskoristila je jednu jedini šansu koju je stvorila na utakmici i pogotkom Kristijana Ronalda na asistenciju Migela Velosa stigla do zlata vredne prednosti pred revanš u Stokholmu za četiri dana.

Kada su već svi digli ruke od golova i stavili tačku na jedan prilično ružan meč, najbolji napadač današnjice ušunjao se u šesnaesterac gostiju i maestralno odreagovao na centaršut Velosa, smestivši loptu iza leđa golmana Isaksona udarcem glavom. Ili kako se to obično kaže, popularnom lastom...

Ko je kojim slučajem bar malo zavirio u arhive uoči ovoga meča ovako nešto u Lisabonu mogao je i da očekuje. Ovo je bio sedmi okršaj dva tima od 1987. godine, a peti put na tim utakmicama postignut je samo jedan, ili nijedan gol. Uz to, prethodna dva puta bilo je 0:0.

Šveđani trijumf nad Portugalom čekaju od 1984. i ako im ne uspe da neugodnu tradiciju prekinu u revanšu, biće to njihov oproštaj od Svetskog šampionata.

Erik Hamren je izveo na teren vrlo ofanzivan tim, rešen očigledno da napadom pokuša da odbrani svoj gol. Selektor Švedske je utakmicu počeo dva klasična špica (Ibrahimović i Elmander), a po bokovima su delovali takođe vrlo ofanzivni Seba Larson i Kačaniklić.

Prvi mečevi baraža

Island - Hrvatska 0:0

Portugal - Švedska 1:0

Ukrajina - Francuska 2:0

Grčka - Rumunija 3:1

revanši 19. novembra

Kada je u pitanju duel zvezda ova dva tima, Zlatana Ibrahimovića i Kristijana Ronalda, koji je toliko dugo najavljivan, praktično, nije ga ni bilo. I jedan i drugi odigrali su "pod ručnom". Nije se očekivalo da postignu po dva ili tri gola, ali da imaju više uticaja, svakako jeste. I dok je Ronaldo tim jedinim golom na utakmici svoj deo posla odradio, od Ibre nismo videli praktično ništa.

Kada se sve to uzme u obzir, ovakav ishod je i sasvim realan...

Ukrajinci slave Romana Zozoliju! Centarfor Dnjepra doveo je selekciju Mihaila Fomenka na prag Mondijala, a pred Francuze postavio komplikovan zadatak. Spretnom završnicom napada u 61. minutu i iznuđenim jedanaestercom 20 minuta kasnije ovaj momak je rešio ''prvo poluvreme'' obračuna sa Francuzima i primakao sunarodnike prvom plasmanu na Prvenstvo sveta, posle osam godina – 2:0 (0:0).

Iako na Olimpijskom stadionu u Kijevu nije viđen preterano kvalitetan fudbal, domaćin je bio bolji taman za dva gola. Ukrajinci su preko Edmara, Jarmolenka i Konopljanke stvorili utisak da su više želeli pobedu i takvo napadačko opredeljenje isplatilo im se u drugom poluvremenu. Sjajnu akciju navolnog reda završli su Edmar asistencijom i Zozolija golom, čime su Trikolori kažnjeni za pomalo destruktivnu partiju, jer se njihov selektor Didije Dešam odlučio da na klupi ostavi Karima Benzemu, pa su mu od starta u napadu igrali Žiru i Remi.

A pošto nisu imali bog zna kakve prilike, domaćin je na krilima vođstva pritisnuo još jače i u finišu udvostručio prednost. Nespretni Košćelni je oborio Zozoliju, pa turski arbitar Čakir nije imao kud i za razliku od prethodna dva detalja (igranje rukom Remija i prvom delu i oboren Zozolija šest minuta pre penala) pokazao na belu tačku. Uspešan realizator najstrože kazne bio je Jarmolenko. Do kraja su se Galski petlovi malo koprcali, malo žalili, smatrajući da bi i oni trebalo da dobiju penal, posle starta nad Evrom, ali se to nije desilo, pa su izgubili živce, što se vidi iz isključenja Košćelnija u 91. minutu. Na kraju je crveni karton dobio i Ukrajinac Kučer.

Island je odoleo Hrvatskoj i nastavio da živi san o istorijskom plasmanu na Mundijal. Najveće iznenađenje ovih mundijslkih kvalifikacija je još jednom pokazalo da dobri rezultati u prethodne dve godine nisu bili puka slučajnost.

U prvom meču baraža, Islanđani su na svom terenu odigrali 0:0 protiv Hrvatske i sada će na Kockastima biti ogroman pritisak pred revanš na Maksimiru. Remi autsajdera iz Atlantika još više dobija na težini ako se zna da su skoro celo drugo poluvreme igrali sa igračema manje.

Iako je Niko Kovač zamenio Igora Štimca na klupi Hrvatske, nije primetno da se nešto bitnije promenilo u igri reprezrentacije i ona vremena kada je Hrvatska sa Slavenom Bilićem na klupi delila fudbalske lekcije širom Evrope i dalje ostaju samo lepa prošlost za Hrvate.

Crveni karton za Skulasona u 49. minutu kada je sa leđa srušio Perišića u stopostotnoj šansi je rasplamsao strasti na terenu. Hrvatska je krenula mnogo ofanzivnije i ređale su se šanse Perišića, Olića, Rakitića, ali je Island odolevao. Mogli su Hrvati da ostanu i bez remija jer je Šimunić u 82. spasao praktično čist gol.

Islanđani idu u Maksimir sa solidnim rezultatom jer ipak nisu primili gol, a na Hrvatima će biti ogroman pritisak jer ispadanje od Islanda bi bilo ravno katastrofi za reprezentaciju koja je do pre dve godine bila nepoželjan rival i za najbolje selekcije sveta.

U najmanje zanimljivom meču viđeno je najviše golova, a tamo ih baš nismo očekivali. Grčka je dobila Rumuniju rezultatom 3:1 golovima Mitroglua (14, 67) i Salpingidisa (21), dok je pogodak nade za goste delo Stančua u 19. minutu.

Rumunija je utakmicu završila s igračem manje pošto je Lazar zaradio isključenje u prvom minutu nadoknade meča. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online